Υπέρ της ειδικής σχέσης με την Τουρκία τάσσεται ευθέως ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, σε δήλωσή του στο xanthi2 κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

dsc_0436jpgΌπως είπε, είναι δεδομένο ότι ο ρόλος της Τουρκίας ως μεγάλης περιφερειακής δύναμης είναι σημαντικός αλλά «δεν μπορούμε να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση ότι με το πολιτικό χάλι που έχει – και πρέπει πλέον να είμαστε ειλικρινείς- μπορεί να γίνει πλήρες μέλος.» Υπάρχουν κράτη που θα προτιμούσαν να αποχωρήσουν τα ίδια παρά να δουν την Τουρκία στην ΕΕ, σύμφωνα με το Γ. Κύρτσο.

«Θέλουμε τη συνεργασία αλλά δεν υπάρχει – κατά την άποψή μου την προσωπική- προοπτική πλήρους ένταξης γιατί τότε θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει Αυστριακοί, Ολλανδοί, Γερμανοί ή Γάλλοι….» παρότι υπενθύμισε ότι στην παρούσα φάση είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας για θέματα όπως το προσφυγικό αλλά και ότι υπάρχουν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη που επηρρεάζονται έμμεσα από τη ρητορική γύρω από την Τουρκία.

Ισχυρή δημόσια τηλεόραση – Συναινέσεις για το ΕΣΡ – νέα διαπλοκή με Καλογρίτσα

kyrtsos-groΣε ότι αφορά στις τηλεοπτικές άδειες ο Γιώργος Κύρτσος εκτίμησε ότι «το σήριαλ τώρα ξεκινά» και ότι πρέπει να περιμένει κανείς την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι το τέλος .Όπως εκτίμησε είναι δεδομένη η πολιτική και επικοινωνιακή φθορά που θα δεθχεί η κυβέρνηση κκατηγορώντας την ότι στήνει σκηνικό νέας διαπλοκής με αφορμή την άδεια που κατέληξε στον Ι. Καλογρίτσα  και ότι το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί δεν είναι σίγουρο ότι θα ισχύει τα επόμενα χρόνια, περιμένοντας την απόφαση του ΕΣΡ.  Σε ότι αφορά στην ποιότητα της Ελληνικής Τηλεόρασης ο Γ. Κύρτσος εκτίμησε ότι αυτή δεν εξασφαλίζεται από το νόμο για τις άδειες αλλά από μια ισχυρή δημόσια τηλεόραση με ποιότητα και πρόγραμμα που κατά την άποψή του εξασφαλίζει καλύτερο επίπεδο γενικότερα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

«Αυτή είναι η άποψή μου και κανείς δεν το έχει ακολουθήσει, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά που προηγήθηκε και έκλεισε την ΕΡΤ αλλά ούτε και η σημερινή κυβέρνηση που την εκμεταλλεύεται. Ναι στις αλλαγές αλλά να μας πάνε προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο» είπε και κατέληξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι για τη σύνθεση του ΕΣΡ να δείξει ένα διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς και οι λύσεις θα προταθούν να είναι συναινετικές ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία της αντιπολίτευση. Συναίνεση που δεν υπήρξε ούτε στο παρελθόν όπως παραδέχθηκε.

«Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε γίνουν»

kyrtsos2Σε ότι αφορά στο κόμμα της ΝΔ σημείωσε ότι «ο Κ. Μητσοτάκης έχει φέρει το δημοσκοπικό προβάδισμα  στη ΝΔ αλλά ακόμη δρόμος μπροστά. Πρέπει να δυναμώσουμε, πρέπει να βρούμε συμμάχους και εφεδρείες αλλά να μετρήσουμε και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη μέρα» είπε και σχολίασε ότι με βάση την αλλαγή της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι είναι μεν αδύναμος αλλά έχει δυνατότητα προσαρμογής και στρατηγική ευελιξία, όπως έχει αποδειχτεί με σαφήνεια μέχρι σήμερα, δείχνοντας να μην υποτιμά το κυβερνόν κόμμα.

«Όποτε και να γίνουν εκλογές θα είναι μπροστά η ΝΔ» αλλά υπάρχει η περίπτωση να γίνουν πρόωρες εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμήσει  ότι με τις εκλογές θα μπορούσε να σταματήσει πιθανή κατάρρευσή του, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι τώρα, όπως εκτίμησε.

Σημαντική η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή πρέπει να υπάρξει βελτίωση των επιδόσεων σε επίπεδο στελεχών, σε επίπεδο βάσης και σε επίπεδο προσέγγισης της κοινωνίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ένα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% είναι μια σημαντική τομή, μια εναλλακτική πρόταση που όμως κοστολογείται με 700-800 εκατ. Ευρώ που πρέπει να αντληθούν από περικοπές και ενώ το 70% των πόρων καλύπτουν μισθούς και συντάξεις που δεν μπορούν να μειωθούν.   Όπως είπε, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ «θα πάρει μπροστά ο τομέας της κατασκευής και να κινηθεί η οικονομία» και σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ ως «μάγος» και πρόσθεσε ότι γι΄αυτό από την πρώτη στιγμή στήριξε τον αρχηγό της ΝΔ