Η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά το μέλλον της και η απάντηση στα ερωτήματα που τη διχάζουν σήμερα, ήταν το κυρίαρχο θέμα της πρόσφατης συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παραβρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος σε επίπεδο ρητορικής αμφισβήτησε την Ευρώπη της λιτότητας.

Λίγο πριν την ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούπολης μίλησε στο xanthi2.gr για τις προκλήσεις, τη θέση της Ελλάδας, το μέλλον της Τουρκίας αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα της περιόδου

Δεν είναι μέτωπο του Βορρά εναντίον του Νότου το Club Med

Μιλώντας για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Αθήνας και τον αντίκτυπο που είχε στην Ευρώπη σημείωσε ότι η ίδια η συνάντηση της Αθήνας με την προβολή που είχε διεθνώς είχε θετικά αποτελέσματα. «Η Ελλάδα έπαψε να είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη και γίνεται ενεργός παράγων που φιλοξενεί πρωτοβουλίες.  Επιτέλους ο Νότος φιλοξενεί μια συνάντηση κορυφής» είπε και πρόσθεσε «Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο του Νότου εναντίον του Βορρά αλλά να συνεισφέρουμε σε ένα επείγοντα διάλογο για την ουσιαστική ενοποίηση της Ευρώπης.»

Όπως είπε, οι πρόσφατες εξελίξεις με το Brexit,  οι ανισότητες Βορρά Νότου – που είναι το βούτυρο στο ψωμί της ευρωπαϊκής Άκρας Δεξιάς – δείχνουν ότι η διάσκεψη αυτή προβάλει την ανάγκη για ένα restart της Ευρώπης με όρους συνοχής και ανάπτυξης. Μια συνάντηση στην Αθήνα που δεν συνιστά ένα μέτωπο των προοδευτικών έναντι των συντηρητικών, όπως μαρτυρά και η σύνθεση των κυβερνήσεων των χωρών που πήραν μέρος στο Euromed Summit.

Η Γερμανία δεν μονοπωλεί την εξυπνάδα στην ΕΕ

papadim-2«Το γεγονός ότι η Γερμανία αντέδρασε με μια ενόχληση αδικεί τους ίδιους και όχι τη συνάντηση της Αθήνας γιατί δεν υπάρχει το περιθώριο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, κάποιοι, όπως ο κύριος Σόιμπλε, να μονοπωλούν την εξυπνάδα» σχολίασε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την αντίδραση του Βερολίνου. «Δεν είναι και πολύ έξυπνο να εφαρμόζεις μια δογματική μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που προκαλεί συγκρούσεις και διαιρέσεις και ευνοεί την ακροδεξιά. Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια Γερμανική Ευρώπη» σημείωσε.  

Η Τουρκία και το προσφυγικό  – Οι εξελίξεις αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας

«Η Τουρκία δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη δημοκρατία. Σωστά καταδίκασαν οι πάντες την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά τώρα ο Ερντογάν το χρησιμοποιεί  για να ελέγξει τα πάντα, από τον τύπο μέχρι τη δημόσια διοίκηση και αυτό προκαλεί ανησυχίες, όπως και η συζήτηση για τη συμφωνία του προφυγικού.» είπε σχολιάζοντας της πρόσφατες εξελίξεις ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Από την πλευρά των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που προέχει τόσο η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία όσο και η διατήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό, που θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα, η οποία δέχεται το κύριο βάρος. Η Ελλάδα ζητά να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα και να μην γίνουν εκπτώσεις, όπως ζητά ο Ερντογάν» είπε ο Δ. Παπαδημούλης και σημείωσε ότι αν η Τουρκία προβάλει αιτήματα όπως η βίζα, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αυτό θα έχει θετικές συνέπειες και για την Ελλάδα.

Ρεαλιστικά, ως προς το μέλλον της ενταξιακής πορείας ο Δ. Παπαδημούλης εκτιμά ότι είναι πια μια πολύ μακρινή προοπτική που οι τελευταίες εξελίξεις την απομακρύνουν περαιτέρω. «Είμαστε θετικοί επί της αρχής στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας αλλά σήμερα απέχει πάρα πολύ από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές» είπε και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία ανεβάζουν το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και της δίνουν το δικαίωμα να διεκδικήσει ένα αυξημένο ρόλο ως ΝΑ άκρο της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα είπε ότι η Ελλάδα διεκδικεί να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της συμφωνίας για το προσφυγικό και κυρίως όσα προβλέπονται για τη μετεγκατάσταση, άλλως να εφαρμοστεί η ρήτρα της Κομισιόν για αποζημίωση 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που δεν μετεγκαθίσταται αλλά και η αποστολή ειδικών που έχει ελάχιστα υλοποιηθεί.

 

Για τις πανελλαδικές και τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες

Στο περιθώριο της συνέντευξής του για τα ευρωπαϊκά θέματα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις πρόσφατες εξελίξεις στα ραδιοτηλεοπτικά λέγοντας ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα μετά από 27 χρόνια και όπως ανέφερε «στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες ακούγονται θετικά σχόλια για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα «θα πάρουμε λεφτά από καναλάρχες και όχι από  μισθωτούς και συνταξιούχους».

Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη «η ΝΔ οφείλει μετά την πολιτική της αποτυχία να βάλει μυαλό» –εκτιμώντας ότι ταυτίστηκε με ολιγάρχες και ποντάρισε στο σαμποτάζ της διαδικασίας– και να συμβάλει στη σύσταση του ΕΣΡ, ώστε αυτό να εποπτεύσει τα επόμενα βήματα και να ακολουθήσουν οι περιφερειακές άδειες.

«Ακόμη και οι πιο φανατικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης Τσίπρα ομολογούν ότι δεν περίμεναν να μαζέψει τόσο μεγάλο τίμημα, όπως δείχνουν και δημοσκοπήσεις» είπε ο Δ. Παπαδημούλης,  επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν σκιές όπως οι θέσεις εργασίες οι οποίες πρέπει να διασφαλιστούν με κάποιο τρόπο αν και επέκρινε όσους εμφανίζονται με «κροκοδείλια δάκρυα ενώ μέχρι χθες λιάνιζαν τους εργαζόμενους».

Τέλος σε ότι αφορά στις Περιφερειακές Άδειες ο Δ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί ένα ισορροπημένο πλαίσιο και ότι αυτό που χρειάζεται να συνοδεύσει τους διαγωνισμούς είναι μια γενναία αποκέντρωση της διαφήμισης, ιδιωτικής και κρατικής, καθώς υπάρχει μεγάλος χώρος και κανάλια που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και δεν θα έπρεπε να φοβούνται. Το πιθανό ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματιών για άδειες στην επαρχία είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα για τος υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας.