Το μεγάλο έργο της κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στην Έδρα της Περιφέρειας ο Γιώργος Παυλίδης το πρωί της Δευτέρας.

Συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην υπογραφή του  προκήρυξης-πρόσκλησης του έργου  «Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης», που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020  με αποδέκτη τη ΔΕΠΑ.  Το ύψος της πρώτης προκήρυξης ανέρχεται σε 32 εκατομμύρια ευρώ ενώ συνολικά θα κοστίσει 110 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι η χρηματοδόση από την Περιφέρεια θα ανέλθει στα 65 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023 και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τη ΔΕΠΑ που αναμένεται ότι θα το εντάξει στο πακέτο Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον Γ. Παυλίδη το έργο, που προέκυψε μετά την ετοιμότητα που επέδειξε η Περιφέρεια ΑΜΘ για την επέκταση  των δικτύων φυσικού αερίου για οικιακή χρήση, θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα το επόμενο διάστημα για την περιοχή με μια σειρά από θετικές επιπτώσεις στην  οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με το ενεργειακό και γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται.

pavlidis fysiko aerio 2Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε την έναρξη του έργου ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τον τόπο και την Περιφέρεια που θα αποφέρει περίπου 700 θέσεις εργασίας καθώς η απασχόληση αυτή δεν θα περιοριστεί στην κατασκευή αλλά θα συνεχιστεί στη διάρκεια της λειτουργίας του έργου ενώ σημείωσε ότι με το έργο αίρεται η αδικία σε βάρος της περιοχής λόγω της μεγάλης διάρκειας του χειμώνα και του υψηλού κόστους που επιβαρύνει τους πολίτες, κάνοντας λόγο για διαχρονικό όφελος της κοινωνίας στην ΑΜΘ.

Μείωση στο μισό του κόστους θέρμανσης στην περιοχή.

Σχεδόν 500 χιλιόμετρα θα έχει μήκος το ανάπτυγμα του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ που θα μειώσει στο ήμισυ την κατανάλωση φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά της περιοχής και θα προκαλέσει αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση από τις κεντρικές θερμάνσεις.

Παράλληλα με τις 5 πρωτεύουσες, θα εφοδιάζεται με το αντίστοιχο καύσιμο η πόλη της Ορεστιάδας, χωρίς κατασκευή αγωγού αλλά με μεταφορά με βυτία. Τέλος, ερωτηθείς αν με την ολοκλήρωση του δικτύου, θα μπορούν να συνδεθούν διάφορες δημόσιες δομές όπως το Κολυμβητήριο της Ξάνθης ή κάποια Νοσοκομεία, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι αυτό είναι δυνατό  με την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές οι υποδομές των εγκαταστάσεων αυτών. Eπίσης στις περιπτώσεις που υπάρχει δυσκολία επέκτασης του δικτύου λόγω υπεδάφους θα υπάρχει σύνδεση μέσω του CNG

Για την περιπέτεια  στην Κωνσταντινούπολη

 Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο Περιφεριεάρχης περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές, τις οποίες πέρασε ο ίδιος και η αποστολή της Περιφέρειας και του Δήμου Καβάλας στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση της ανακήρυξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.