Ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ζωή των ανθρώπων. Ο ελεύθερος χρόνος είναι κάτι το οποίο επηρεάζει το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην σύγχρονη και πιεστική ζωή ειδικά στις μεγαλουπόλεις.

Η τουριστική συμπεριφορά των ανθρώπων σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης είναι δείγματα για το πώς πρέπει να κινούνται οι ιθύνοντες του τουρισμού υποστηρίζουν οι Δαλάκης Α., Υφαντίδου Γ., Κώστα Γ., Ματσούκα Ο., Τσίτσκαρη Ε. ερευνητές του  Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Σ.Ε.Φ.Α.Α. που εκπόνησαν την δική τους έρευνα αναζητώντας τη σχέση της ποιότητας της τουριστικής εμπειρίας, όπως αναφέρεται σε αφιέρωμα της ΕΡΑ Κομοτηνής.

“Η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε στην έρευνα μας ήταν να μοιραστούν ερωτηματολόγια σε τουρίστες-τριες που βρέθηκαν στην περιοχή της έρευνας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (5 νομοί συμπεριλαμβάνοντας το νησί της Θάσου και της Σαμοθράκης), στην βόρειο ανατολική Ελλάδα” αναφέρουν οι ερευνητές και εξηγούν «Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την 1-1-2015 έως τις 31-12-2015. Στην περιοχή της έρευνας μοιράστηκαν 4000 ερωτηματολόγια. Από αυτά επιστράφηκαν 3637 εκ των οποίων κρίθηκαν κατάλληλα για μελέτη τα 3070. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν 1596 ενώ των συμμετεχουσών ήταν 1302. Υπήρξαν 172 χαμένες τιμές στην συγκεκριμένη ερώτηση. Τρεις ήταν οι ηλικιακές ομάδες που χωρίστηκε το δείγμα της έρευνας. Η 1η ήταν από 17-39 ετών (αρχική ενηλικίωση), η 2η από 40-59 ετών (μέση ενηλικίωση) και η 3η 60 ετών και πάνω (τελική ενηλικίωση) (Gibson, 1994). Τα ερωτηματολόγια ήταν στην αγγλική γλώσσα και μεταφράστηκαν στην ελληνική, γερμανική, πολωνική και βουλγαρική γλώσσα προκειμένου να προσεγγίσουμε και τους ξένους τουρίστες που έρχονται στην περιοχή από χώρες εκτός της Ελλάδας».

Οι αθλητικές δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής οι οποίες περιελήφθησαν στο ερωτηματολόγιο ήταν οι πλέον γνωστές και ήταν οι παρακάτω: κανό-καγιάκ σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσα, rafting, τοξοβολία, καταδύσεις, αθλητική σκοποβολή, Μ.Τ.Β. (ορεινή ποδηλασία), ορειβασία, προσανατολισμός, αναρρίχηση-καταρρίχηση, Flying-fox (παιχνίδια με σχοινιά), ορεινή πεζοπορία, θαλάσσια σπορ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, μηχανοκίνητα σπορ και άλλο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι και στις 4 κατηγορίες της τουριστικής εμπειρίας δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ του φύλου των συμμετεχόντων-ουσών της έρευνας.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι κομμάτι μεγαλύτερης έρευνας στην περιοχή που θα χρησιμεύσει και στους ιδιώτες του τουρισμού (ξενοδοχεία, γραφεία τουρισμού) αλλά και στους δημόσιους φορείς (περιφέρεια – τμήμα τουρισμού.)» καταλήγουν οι ερευνητές υποσχόμενοι ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Πηγή: ΕΡΑ Κομοτηνής