«Πρέπει να αφαιρεθούν τα τείχη, όχι μόνον τα μεταφορικά, αλλά και εκείνα της λυπηρής πραγματικότητας».

Μήνυμα ειρήνης και ενότητας έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος προς τη Σύνοδο για την Ειρήνη και τη Μη Χρήση Βίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη.

«Πρέπει να θεωρηθούν οι συνάνθρωποί μας αδελφές και αδελφοί, ώστε να ξεπερασθούν πόλεμοι και συγκρούσεις και να αφαιρεθεί το μεγάλο εμπόδιο, εκείνο που εγείρεται με το τείχος της αδιαφορίας», αναφέρει στο μήνυμα του ο ποντίφικας.

Με μία σαφή αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα της Ειδομένης, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είπε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις μας δείχνουν ότι αν μιλώ για τείχος δεν είναι μόνον για να χρησιμοποιήσω μεταφορική γλώσσα, αλλά και επειδή πρόκειται για μια λυπηρή πραγματικότητα».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η αναφορά στο κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι σαφής, όπως και στο δράμα που ζουν έντεκα χιλιάδες μετανάστες στην Ειδομένη.

Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο ποντίφικας θέλησε να λάβει και πάλι την συγκεκριμένη θέση, λίγες ώρες μετά την μετάδοση της είδησης, από ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Αυστρία αποφάσισε να τοποθετήσει φράχτη διακοσίων πενήντα μέτρων στο πέρασμα Μπρένερ, στα σύνορα με την Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι το ερχόμενο Σάββατο, 16 Απριλίου, ο πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.