Πολλά από τα παρακάτω πάρκα δημιουργήθηκαν με τον σκοπό να προστατεύσουν τα πολύτιμα οικοσυστήματα και τα φυτά και τα ζώα που απειλούνται από εξαφάνιση.

Η πλειονότητα των πόλεων στον κόσμο, μοιάζουν περισσότερο σαν τσιμεντένιοι λαβύρινθοι. Όπου κι αν κοιτάξετε, θα δείτε κτίρια, πολυκατοικίες, ουρανοξύστες, δρόμους γεμάτους αυτοκίνητα και λιγοστό πράσινο.

Κάποιες πόλεις όμως, απολαμβάνουν μικρές οάσεις πράσινου, φύσης, όπου οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν περιπάτους, πικ-νικ, να παίξουν κάποιο άθλημα, να διασκεδάσουν και πολλές ακόμα δραστηριότητες. Πάμε λοιπόν να δούμε τα μεγαλύτερα σε έκταση αστικά πάρκα στον κόσμο:

  1. Chugach State Park

Το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στον κόσμο, εκτείνεται σε περισσότερα από 2.000 στρέμματα. Είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο από το δεύτερο στη λίστα. Βρίσκεται στο Άνκορεϊτζ της Αλάσκα και το όνομα του προέρχεται από τους τοπικούς γηγενείς και την ομώνυμη φυλή τους. Στο πάρκο θα θαυμάσετε μια υπέροχη θέα που συντίθεται από ψηλά βουνά, πρόποδες λίμνες και ποτάμια και θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε camping, πεζοπορία, rafting, ποδήλατο, καγιάκ και ψάρεμα.

  1. Table Mountain National Park

Στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, βρίσκεται το 2ο μεγαλύτερο σε έκταση αστικό πάρκο στον πλανήτη, απλώνεται στα 221 στρέμματα και πήρα το όνομά του από το επιβλητικό Table Mountain με τη flat κορφή του που μοιάζει σαν την επιφάνεια ενός τραπεζιού. Στο πάρκο βρίσκονται περίπου 2.200 διαφορετικά είδη φυτών.

  1. Margalla Hills National Park

Φτάνουμε στο Πακιστάν, σε ένα πάρκο που ιδρύθηκε το 1980, και συμπεριλαμβάνει τα Magalla Hills, τη λίμνη Rawal και το αθλητικό κέντρο Shakarparian Sports and Cultural complex. Πολλά είδη πτηνών, ερπετών και θηλαστικών κατοικούν εδώ, ενώ υπάρχουν και μονοπάτια πεζοπορίας με μια πανέμορφη θέα για background.

  1. PedraBrancaStatePark

Τοποθετείται σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Περιγράφεται καλύτερα ως ένα αστικό δάσος. Το πάρκο προστατεύει τη δασική έκταση του Ατλαντικού που βρίσκεται στα όρια του Ρίο, ένα από τα πιο ραγδαία απειλούμενα μεγαλο-οικοσυστήματα στον κόσμο. Περιέχει πάνω από 900 διαφορετικά είδη φυτών και 500 είδη πτηνών, αμφίβιων, θηλαστικών, ερπετών και ψαριών.

  1. McDowell Sonoran Preserve

Στην πολιτεία της Αριζόνα, η πόλη Σκότσντειλ κοσμείται από το 5ο μεγαλύτερο πάρκο στον κόσμο, που περιέχει την έρημο Σονόρα, και χωρίζεται από πολλά μονοπάτια, ιδανικά για πεζοπορία, ποδήλατο ή ιππασία. Να προσέχετε όμως τα φίδια-κροταλίες, που εμφανίζονται από το πουθενά και αποτελούν προστατευόμενο είδος του πάρκου.

  1. Losiny Ostrov National Park

Μεταφερόμαστε στη Μόσχα, στην πρωτεύουσα της Ρωσίας. Το πάρκο αυτό καλύπτεται κατά 80% από δάσος, και πάνω από το μισό είναι ανοικτό προς το κοινό. Συνηθίζεται οι επισκέπτες να περπατούν στα μονοπάτια και να απολαμβάνουν τη φύση και τα ζώα.

  1. Sanjay Gandhi National Park

Κληρονομώντας το όνομα από έναν Ινδό πολιτικό, το πάρκο αυτό βρίσκεται στο Μουμπάι της Ινδίας και περιέχει μια τεράστια δασική έκταση, και φιλοξενεί πολλά είδη ζώων, μεταξύ άλλων και 274 είδη πουλιών, και 170 πεταλούδων. Απολαύστε βόλτες με τα πόδια, με το ποδήλατο, βαρκάδες, σαφάρι και πολλές ακόμα δραστηριότητες.

  1. Franklin Mountains State Park

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό και από το όνομα, το πάρκο Franklin Mountains βρίσκεται στην ομώνυμη οροσειρά στα όρια της πόλης του Ελ Πάσο στο Τέξας. Πεζοπορία, ορεινή ποδηλατάδα, βόλτα με γόνδολα, κάμπινγκ και αναρρίχηση περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες.

  1. Bayou Sauvage National Wildlife Refuge

Σκοπός δημιουργίας του παραπάνω πάρκου είναι η προστασία των τελευταίων βάλτων της περιοχής του Bayou Sauvage National Wildlife Refuge στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, της Λουϊζιάνα. Στους βάλτους αυτούς βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 340 είδη πτηνών, ενώ συχνό θέαμα είναι και ο Αμερικανός αλιγάτορας.

  1. BukhansanNationalPark

Και φτάνουμε στο τέλος της λίστας με ένα πάρκο στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Η λέξη Bukhansan κυριολεκτικά σημαίνει «τα βορινά βουνά του ποταμού Han». Το πάρκο έχει τη δική του αναφορά στο βιβλίο Guinness World Records, για το πάρκο με τις περισσότερες επισκέψεις στην περιοχή.