Είναι ωραίο να παραδίδεις τη σκυτάλη σε κάποιον που το αξίζει και το θεωρείς αυτονόητο, ορθό και δίκαιο να την παραλάβει. Είναι ακόμη ωραιότερο να παραδίδεις τη σκυτάλη σε κάποιον που, επιπλέον, τον αγαπάς. Αγαπητοί φίλοι, η ΕΦΑ Ξάνθης από σήμερα το μεσημέρι έχει νέα Προϊσταμένη:την κυρία Μαρία Χρυσάφη.

Με αυτά τα λόγια η Κωνσταντίνα Καλλιντζή, που αποχωρεί από τη θέση μετά από μια εντυπωσιακή θητεία και καριέρα, έκανε γνωστό ότι παραδίδει τη σκυτάλη της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης  στη Μαρία Χρυσάφη.
Η σχετική ανάρτηση αναφέρει:
Πολλοί την ξέρετε, κάποιοι όχι. Ανεξάρτητα από αυτό, επιθυμώ να σας την συστήσω με τον δικό μου τρόπο.
Ένα μικρό κοριτσάκι ήταν όταν τη γνώρισα, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου στο Α΄ Λύκειο Τούμπας Θεσσαλονίκης τη σχολική περίοδο 1984-1985 (ναι, κάποτε είχα διατελέσει καθηγήτρια). Μια συμπαθής φοιτήτρια, όταν την ξαναείδα σε εκπαιδευτική εκδρομή στην προϊστορική τούμπα της Διομήδειας μια βροχερή χειμωνιάτικη ημέρα, αλήθεια, ποιας χρονιάς; Νεαρή απόφοιτη, πλέον, το 1992 ήλθε στη Θράκη για να λάβει μέρος σε μια μικρής διάρκειας σωστική ανασκαφή των Αβδήρων.

Κανείς δεν ξέρει τι του μέλλεται, είτε είναι άνθρωπος, είτε ανασκαφή. Η «μικρή σωστική ανασκαφή» εξελίχθηκε σε μια σημαντικότατη λιμενική κατασκευή, την βόρεια προκυμαία του λιμανιού των Αβδήρων. Η «νεαρή απόφοιτη» αποδείχτηκε ότι θα έμενε για πάντα μαζί μου, μαζί μας. Και πήρε μέρος σε πλήθος ανασκαφών, και πήρε μέρος στην ετοιμασία και το στήσιμο του μουσείου των Αβδήρων, και συμμετείχε σε όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που άλλαζαν ονομασία και διοικητικό πλαίσιο ανά σεζόν (ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, ΟΧΕ…). Και πορευτήκαμε μαζί, μάθαμε μαζί, κάναμε τα λάθη μας μαζί, ζήσαμε τους θριάμβους μας μαζί.

Κανείς δεν ξέρει τι του μέλλεται. Το κορίτσι από την Αγριανή Σερρών που δεν ήξερε ότι ήλθε για να μείνει, ρίζωσε στα Άβδηρα και την Ξάνθη, έκανε οικογένεια, πορεύτηκε αθόρυβα και σεμνά, πλην δυναμικά, στον δρόμο ενός ικανού στελέχους του Υπουργείου Πολιτισμού, με αξιόλογο επιστημονικό και διοικητικό έργο. Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας από το 2018, ξέρει, πλέον, πολύ καλά τι αναλαμβάνει και σε τι δρόμους θα πορευτεί.

Σήμερα, στην γιορτή της Εφορείας για την Πανσέληνο, θα παρουσιάσει στο κοινό τα αρχαία λατομεία των Αβδήρων, για την έρευνα και την ανάδειξη των οποίων μόχθησε πολύ (και μοχθεί ακόμη). Σήμερα, θα προλογίσει ως Προϊσταμένη της Εφορείας πλέον, την μουσική εκδήλωση που η ίδια οργάνωσε.

Εμείς, δεν έχουμε παρά να της ευχηθούμε μια λαμπερή πορεία με υγεία, με κουράγιο, με όρεξη, με χαρά, με δυναμισμό. Θα είμαστε μαζί σου Μαρία. Όλη η αρχαιολογική μας οικογένεια στην Εφορεία της Ξάνθης.