Η Ξάνθη βγαλμένη απ’ την μακραίωνη σκλαβιά της στους Οθωμανούς και τελευταία στους Βούλγαρους, παρουσιάζει εικόνα αναδημιουργίας κι εκσυγχρονισμού, μετά την απελευθέρωσή της στις 4 Οκτωβρίου 1919.
Οι παλιννοστούντες, οι πρόσφυγες απ’ τις χαμένες πατρίδες και η μέριμνα της Πολιτείας και της Εκκλησίας, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για την πλήρη επαναφορά της Μπελ Επόκ της Αρχοντούπολης Ξάνθης.
Άνεμος εκδυτικισμού φυσάει στην πόλη κι ένα απ’ τα χαρακτηριστικά του, είναι ο διαγωνισμός καλλονής του γυναικείου φύλου.
Σάββατο 9 προς Κυριακή 10 Μαρτίου του 1929 και στην πλούσια διακοσμημένη μεγάλη αίθουσα της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης (ισόγειο ΦΕΞ), δίνεται ο χορός της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών για την ανάδειξη της «Μις Ξάνθη».
Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρίσκονται πολλά και γνωστά ονόματα της ξανθιώτικης Κοινωνίας και ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων δικηγόρος Γεώργιος Χατζιδάκις, πατέρας του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη.
Ο βουλευτής Ροδόπης Εμμανουήλ Καρυωτάκης, στις 12 το βράδυ, καλεί τις υποψήφιες του τίτλου «Μις Ξάνθη» να παρουσιασθούν στην Ελλανόδικο Επιτροπή και στη συνέχεια οι όμορφες επίδοξες Μις να δείξουν τα προσόντα τους στον …Καλαματιανό χορό, που αποτελεί στοιχείο πρόκρισης.
Όμορφη Φροσυνούλα ( 1904 – 1982) έχεις καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της Ξάνθης, όχι μόνο για την διαπιστευμένη ομορφιά σου, αλλά και γιατί υπήρξες η καλλίτερη μοδίστρα της πόλης.







Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.