Η δίκη για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην ΕΛΒΙΖ το 2017, που είχε στοιχίσει τη ζωή του εργαζόμενου Φώτη Γριβάκη, η οποία πραγματοποιείται μετά από 5 αναβολές, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ξάνθης, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον.

Η οικογένεια του θύματος, σε δήλωσή της αναφέρει:

“Με το παρόν, σας ενημερώνουμε σχετικά με το εργατικό ατύχημα που συνέβη την Πέμπτη 2/11/2017 και περί ώρα 14:50, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ΕΛ.ΒΙ.Ζ. Α.Ε. στην Ξάνθη, το οποίο είχε δυστυχώς ως αποτέλεσμα τον θάνατο του εργαζομένου Φώτιου Γριβάκη του Μαυρουδή, ο οποίος ήταν 53 ετών, παντρεμένος και πατέρας δύο
παιδιών.

Εκείνη την ημέρα και ενώ ο άτυχος εργαζόμενος με την ειδικότητα του θερμαστή εκτελούσε εργασίες στο λεβητοστάσιο της ως άνω επιχείρησης, προκλήθηκε έκρηξη με συνέπεια να εκτιναχθεί ο θανών φλεγόμενος και να καταλήξει στο δάπεδο. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ υπό αφόρητους πόνους διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, εισήχθη στην Εντατική Κλινική, όπου με εκτεταμένα ολοσωματικά εγκαύματα σε ποσοστό 90%, εξέπνευσε την επόμενη ημέρα 3/11/2017.

Ενόψει του ποινικού δικαστηρίου στις 01/02/2022, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, με την κατηγορία της Ανθρωποκτονίας από αμέλεια στο πρόσωπο του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. Α.Ε., μετά την αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο Εισαγγελέας Ξάνθης καθώς και του αστικού δικαστηρίου στις 19/10/2022 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, όπου η οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου θα διεκδικήσει την δικαίωση της, λόγω ψυχικής οδύνης, παρακαλούμε να σταθείτε στο πλευρό μας πράττοντας τα απαραίτητα.” αναφέρει η οικογένεια απευθυνόμενη και στα ΜΜΕ της πολης.

“Η αρωγή σας δεν θα στηρίξει μόνο εμάς που με τόσο φρικαλέο τρόπο χάσαμε τον συγγενή μας εν ώρα εργασίας αλλά θα αποτελέσει και μια πιο ευρεία φωνή στην κατεύθυνση της αποφυγής εργατικών ατυχημάτων που δυστυχώς υφίστανται στην χώρα μας” καταλήγει.

Φορείς και κόμματα για τη Δίκη 

Το εργατικό κέντρο Ξάνθης σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Παράλληλα, η δίκη προκαλεί την κινητοποίηση φορέων και κομμάτων

Θέλουμε να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στην οικογένεια του συναδέλφου εργαζόμενου που βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα εργασίας στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΙΖ Ξάνθης.

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 εκδικάζεται στην πόλη μας η υπόθεση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας το Νοέμβριο του 2017.
Ο φορέας μας. Θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους και θα ζητάει πάντα απόδοση ευθυνών όπου και σε όποιους αναλογούν και θα απαιτεί να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους εργαζόμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης σημειώνει:

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια και πέντε(!) αναβολές, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, η υπόθεση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος στην ΕΛΒΙΖ, το Νοέμβριο του 2017, που στοίχισε τη ζωή στον Φώτη Γριβάκη ο οποίος ακόμη περιμένει δικαίωση.

Ο Φώτης Γριβάκης ήρθε να προστεθεί στον διαρκώς αυξανόμενο κατάλογο των εργαζόμενων που χάνουν τη ζωή τους από την αδιαφορία των κρατικών θεσμών και των επιχειρήσεων, για την υιοθέτηση και εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ατυχήματα που επιχειρείται, κατά κανόνα, να αποδοθούν στην έλλειψη προσοχής των θυμάτων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να απεκδυθούν κάθε ευθύνης. Σημειωτέον μάλιστα πως στην συγκεκριμένη επιχείρηση καταγράφεται, τον Ιούνιο του 2020 και  νέο θανατηφόρο ατύχημα, με την εργοδοσία να επιχειρεί και πάλι να το χρεώσει σε “ανθρώπινο λάθος”. Μια πάγια τακτική άλλωστε, που γνωρίζει ο κόσμος της εργασίας, ο οποίος συνεχίζει να θρηνεί συναδέλφους του. Συνάδελφοι που δυστυχώς περιμένουν χρόνια για να βρουν δικαίωση και οικογένειες οι οποίες συνεχίζουν να θρηνούν, αφού η δικαίωση των ανθρώπων τους μένει σκαλωμένη στα σκουριασμένα γρανάζια μιας δικαιοσύνης, που δε  γυρίζουν γρήγορα. Θάνατοι των οποίων η σκιά γίνεται ακόμη πιο βαριά, από την απίστευτη αδιαφορία κράτους και εργοδοσίας και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δικαιοσύνης. 

Ο Φώτης Γριβάκης, όπως και κάθε εργαζόμενος που άφησε την τελευταία του πνοή στο χώρο εργασίας του, ήταν δικός μας άνθρωπος. 

Χρέος όλων μας είναι να βρεθούμε την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, στο Δικαστικό Μέγαρο της Ξάνθης, δίπλα στην οικογένεια και στους συναδέλφους του, προκειμένου, μετά και την ψήφιση του κατάπτυστου νόμου Χατζηδάκη, σύμφωνα με τον οποίο καλούμαστε να εργαστούμε δέκα και δώδεκα ώρες, ξεπερνώντας τις σωματικές και πνευματικές μας αντοχές, να στείλουμε ηχηρό μήνυμα, πως οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι. 

Πως η μάχη για το μεροκάματο, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μάχη για την ζωή.