“Να μην ισχύσει ο νόμος της υποβάθμισης για τους σπουδαστές ΕΠΑΣ” επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτηση το ΚΚΕ, σύμφωνα με την τοπική της Ξάνθης:
Τις αγωνίες και την αγανάκτηση των μαθητών των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, οι οποίοι αυτήν την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές για τις σπουδές και το μέλλον τους ρυθμίσεις, που προωθήθηκαν εν μέσω πανδημίας, και ταυτόχρονα με προβλήματα στις σπουδές και στην πρακτική τους, μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος προς την υπουργό Παιδείας.
Περιγράφοντας τις ανατροπές που έχει φέρει ο νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη προκαλώντας δίκαιες αντιδράσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον υποβιβασμό του πτυχίου των σχολών αυτών στο επίπεδο 3, στην πρόσθεση εξετάσεων πιστοποίησης προκειμένου να λάβουν τον τίτλο – βεβαίωση, στην προώθηση των παραπάνω αλλαγών στα μέσα της σχολικής χρονιάς χωρίς καμία μεταβατική ρύθμιση, αλλάζοντας δηλαδή τους όρους σπουδών για τους ήδη φοιτούντες. Αναφέρθηκε επίσης στο επιπλέον εμπόδιο που τίθεται με την κατάργηση της δυνατότητας των αποφοίτων να καταταγούν σε μετέπειτα εξάμηνο σπουδών των ΙΕΚ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για όσους πήραν πτυχίο μετά το 2008.
Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως υπερασπίστηκε τον νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχυριζόμενη ότι ο τίτλος σπουδών ΕΠΑΣ θα έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και θα τους επιτρέπει να εργαστούν οπουδήποτε στην ΕΕ, καθώς και ότι ουδέποτε είχε εξισωθεί με νόμο το πτυχίο των ΕΠΑΣ με αυτό του απολυτηρίου Λυκείου. Θύμισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει κατάργηση των ΕΠΑΣ, για να δηλώσει πως «όχι μόνο δεν υποβαθμίσαμε τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ αλλά τις διασώσαμε, τις ξαναφέραμε στη ζωή, τις αναβαθμίσαμε».
Απαντώντας, ο Γ. Δελής τόνισε πως τα πτυχία των ΕΠΑΣ είχαν αντιστοιχία με τα απολυτήρια των Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς ήταν στον κύκλο της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι που είχε οδηγήσει τον Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων να τα κατατάξει στο επίπεδο 4 του νέου εθνικού πλαισίου προσόντων, μια ενέργεια που εγκρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επεσήμανε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν τελικά στη συρρίκνωση των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που όπως σημείωσε βρίσκεται πολύ μακριά από τις ανάγκες των σπουδαστών, αφού αντί να φροντίζει για τη λειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα ασφαλείας και την απαραίτητη υποδομή, περνά έναν νόμο – κόλαφο για τα δικαιώματα των σπουδαστών τους, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για φτηνό – «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό.