Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο Ξάνθης, εκφράζοντας αμφιβολίες για τις αντοχές του, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος. Όπως αναφέρεται οι θάνατοι τον τελευταίο μήνα είναι δεκάδες, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 90 ασθενείς με τις κλίνες ΜΕΘ γεμάτες καθώς το Νοσοκομείο λειτουργεί πέραν των δυνατοτήτων του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος προτρέπει για συνεχή προληπτικά τεστ και καλείς όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν όταν θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο.

Αναλυτικά:

Ο Ι.Σ. Ξάνθης επιτελώντας τον θεσμικό του ρόλο σε αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάμε, ενημερώνει τους πολίτες ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη, ο ιός είναι παντού σε κάθε μας δραστηριότητα, η κατάσταση είναι δύσκολη. Νοσηλεύονται περίπου 90 ασθενείς Covid. Οι 7 κλίνες της ΜΕΘ είναι κατειλημμένες από ασθενείς ηλικίας 45 έως 65 ετών, έχουμε δεκάδες θανάτους τον τελευταίο μήνα.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί πέραν των δυνατοτήτων του. Το υγειονομικό προσωπικό δοκιμάζεται. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα.  Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας οι ιατροί της πόλης επωμίστηκαν ένα μέρος της διαχείρισης και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα. Πολλοί από αυτούς νόσησαν. Κάποιοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να συνδράμουν τους Νοσοκομειακούς συναδέλφους τους. Οι εργαστηριακοί ιατροί συνέβαλαν
κινδυνεύοντας να νοσήσουν στην διερεύνηση των περιστατικών.

Καλούμε όλους τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, κάθε έναν που έρχεται σε επαφή με το κοινό, να υποβάλλονται συχνά σε προληπτικά τεστ. Θα υπάρξει μεγάλος αριθμός τεστ τα οποία θα γίνονται δωρεάν με την συνδρομή του Δήμου και του ΕΟΔΥ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ελέγξουμε την διασπορά. Προσοχή να μην χαλαρώσουν οι πολίτες,
πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για να αποφύγουμε νέα κύματα Η ελπίδα να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να ανακάμψει η οικονομία, είναι τα εμβόλια. Το όφελος όσων εμβολιαστούν θα είναι να αποκτήσουν προστασία-αντισώματα έναντι του ιού, χωρίς να διακινδυνεύσουν τις σοβαρές συνέπειες της ασθένειας.

Προτρέπουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ο μαζικός εμβολιασμός θα είναι μεγάλο εγχείρημα, θα πάρει χρόνο. Ο Σύλλογος θα βοηθήσει σε αυτό. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης θα συνεχίσει να είναι παρών και να γνωμοδοτεί στη διαχείριση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.