Παρέμβαση κατά τη πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Αναπτυξιακών Θεμάτων της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, πραγματοποίησε η Βουλευτής Έβρου και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η κ. Γκαρά αξιοποιώντας και την παρουσία του κ. Μέτιου, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΑΜΘ), κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, αναφέρθηκε και ζήτησε λεπτομέρειες για την πορεία υλοποίησης του Ειδικού Προγράμματος Χρηματοδότησης για τον Έβρο ύψους 26,3 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδότησε το 2017 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενός Ειδικού Προγράμματος που περιλαμβάνει την υλοποίηση 36 κρίσιμων έργων για τον Νομό Έβρου, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΑΜΘ) να φέρει την ευθύνη για την υλοποίηση αυτών των έργων. Έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αρδευτικού και οδικού δικτύου αλλά και έργα υποδομών, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και να στηριχθεί η τοπική οικονομία.

Παράλληλα, έθεσε και το θέμα της εξαιρετικά χαμηλής θέσης στην οποία βρίσκεται η ΠΑΜΘ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, ζητώντας από τον κ. Μέτιο να αναφέρει τους λόγους, τις αιτίες αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν ώστε να πάψει η ΠΑΜΘ να αποτελεί σχεδόν τον «ουραγό» στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον κ. Μέτιο να πληροφορηθεί αν σχεδιάζει η Περιφέρεια να υλοποιήσει κάποιο πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης της απασχόλησης στον Νομό Έβρου αλλά και σε όλη τη Θράκη.

Τέλος απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, ζήτησε να μάθει τις θέσεις της περιφερειακής αρχής σχετικά με τον στρατηγικό ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την επερχόμενη ιδιωτικοποίησή του καθώς επίσης και για το γεγονός της ακύρωσης μεγάλων έργων που αφορούσαν άμεσα τον Έβρο και την Θράκη, όπως η διασύνδεση των βαλκανικών λιμανιών που πρόβλεπε το έργο «Sea2Sea».

Η κ. Γκαρά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο χωροταξικό πλαίσιο της ΑΜ-Θ που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο αναφέρεται ρητά πως δεν ενδείκνυνται οι εξορύξεις χρυσού, ζητώντας να μάθει τη θέση της περιφερειακής αρχής για το φλέγον αυτό ζήτημα και αν επίκεινται αλλαγές ή τροποποιήσεις στο χωροταξικό το επόμενο διάστημα.

ΕΡΤ Ορεστιάδας