Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταβολή τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με δυνάμεις αστυνομίας και στρατού να αναχαιτίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχει προωθήσει η τουρκική πλευρά στη “νεκρή ζώνη” και λίγους μεμονωμένους να καταφέρνουν να περάσουν, από άλλα περάσματα.

Την Καθαρά Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε από το Δ’ Σώμα Στρατού, οι δυνάμεις του στρατού θα εκτελούν βολές με πραγματικά κατά μήκος του ποταμού Εβρου.

ΗΠΑ για Εβρο: Να δείξουν αυτοσυγκράτηση και οι δύο πλευρές…

Μετά τη γερμανική πλευρά που αποφεύγει να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες και τηρεί “ίσες αποστάσεις”, αντίστοιχη είναι η στάση και των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», απάντησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal.

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.