Πολιτκή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στην Ρωσία πραγματοποεί η οργάνωση του ΚΚΕ Ξάνθης στην Γενισέα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 18:30, στο πνευματικό κέντρο του δήμου, με θέμα: “Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση” με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ. Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ αναφέρει:
Στην ταξική πάλη για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, πήραν μέρος και οι Σοβιετικοί πολίτες ελληνικής καταγωγής, με συνδρομή σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας (πολιτική, κοινωνία, γράμματα, τέχνες, επιστήμες).
Το 1939 πάνω από 1 στους 10 Έλληνες της ΕΣΣΔ ήταν κάτοχοι διπλωμάτων ανώτατης εκπαίδευσης (την ίδια στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα, σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες ήταν αναλφάβητοι και το 1/3 των εργαζομένων στη βιομηχανία της πρωτεύουσας ήταν παιδιά). Υπήρξαν χιλιάδες διακρίσεις Σοβιετικών Ελλήνων στα πεδία των μαχών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (με τουλάχιστον εννέα εξ αυτών να λαμβάνουν την ύψιστη τιμή του τίτλου του «Ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης). Στο ελληνικό χωριό Ντάγκβα της Αντζαρίας, ως το 1950 είχαν απονεμηθεί συνολικά 126 μετάλλια και παράσημα της ΕΣΣΔ σε κολχόζνικους αγρότες, καθιστώντας το ένα από τα πρωτοπόρα χωριά στη μάχη της παραγωγής κατά τη μεταπολεμική περίοδο.
Το 1940 και το 1946 ο επιφανής Σοβιετικός Ελληνας σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σγουρίδης τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ (μια ακόμη φορά προτάθηκε και προσωπικά από τον ίδιο τον Ι. Β. Στάλιν). Ακόμη υπήρξε πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Επιστημονικού Κινηματογράφου, βραβευμένος στα Διεθνή Φεστιβάλ της Βενετίας το 1946 και του Κάρλοβι Βάρι το 1950. Το 1947 ο διακεκριμένος Σοβιετικός Έλληνας μουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης ανέλαβε τη θέση του αρχιμαέστρου της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Τιφλίδας ενώ το 1980 επιμελήθηκε την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας. Το 1937-1939 ο επίσης διακεκριμένος Σοβιετικός Ελληνας καλλιτέχνης Μιχαήλ Τσουλάκης διετέλεσε διευθυντής της Φιλαρμονικής του Λένινγκραντ ενώ το 1951-1952 υπήρξε αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Τέχνη του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ.
Η νεαρή Ελληνίδα αγρότισσα Πάσα Αγγελίνα, επικεφαλής μιας πρωτοπόρας ομάδας γυναικών «τρακτεριστών», εξελίχθηκε σε πανσοβιετικό σύμβολο του πνεύματος πρωτοβουλίας, μαχητικότητας και εφευρετικότητας στην αγροτική παραγωγή. Στα 24 της χρόνια τιμήθηκε με το παράσημο Λένιν, ενώ το 1937 εκλέχθηκε στο Ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (έτσι η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής εκλέχθηκε στην ΕΣΣΔ και όχι στην καπιταλιστική Ελλάδα, όπου τότε οι γυναίκες δεν είχαν καν το δικαίωμα της ψήφου στις εθνικές εκλογές).Ο σταχανοφικός Γιάννης Ποπαντόπουλος, το 1936 εξαιρόταν στον σοβιετικό Τύπο έχοντας αυξήσει τη νόρμα του ως τορναδόρος κατά 280%. Αυτά και πολλά ακόμα παραδείγματα επιβεβαιώνουν πως η ΕΣΣΔ υπήρξε υπόδειγμα ανάπτυξης, φιλίας και ισότιμης συμβίωσης των 100 και πλέον εθνοτήτων που τη συναπάρτιζαν, καταπολεμώντας κάθε μορφή εθνικής καταπίεσης, σοβινισμού, εθνικισμού, φυλετισμού κ.ο.κ