Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Για το 2017 έχει επιλεγεί το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες  ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει διοργανώνοντας την δράση με τίτλο «Μουσείο και Κρυμμένα Μυστικά».

Τα μυστικά των αντικειμένων ενός μουσείου δεν κρύβονται μόνο μέσα στα βάθη των αιώνων. Ιστορίες από το πρόσφατο παρελθόν τους που δεν έχουν ειπωθεί και αφορούν τον τρόπο με τον οποίο κάθε αντικείμενο έχει βρεθεί στην κατοχή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα βρούνε οι επισκέπτες του αρχαιολογικού μουσείου Αβδήρων να τους περιμένουν. Οι ιστορίες διαμορφωμένες κατάλληλα θα τους καθοδηγήσουν σε μια περιήγηση που θα κάνουν μόνοι τους σε επιλεγμένα εκθέματα.

Η δράση θα πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 30 Μαΐου 2017.