Όλοι και όλες 17 Μάη στην πανεργατική απεργία που αποφάσισαν τα συνδικάτα. Απεργούμε και διαδηλώνουμε για να πετάξουμε στα σκουπίδια την νέα μνημονιακή συμφωνία. Κατεβαίνουμε στο δρόμο για να μην αφήσουμε να περάσει τη νέα επίθεση που φέρνουν δανειστές και κυβέρνηση ενάντια στους εργαζόμενους και βήμα για να επιβάλλουμε  κλιμάκωση με νέα πανεργατική απεργία για να μην περάσει το νέο μνημόνιο διαρκείας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αγκαλιά με την Τρόικα, αποδέχθηκε όλα τα σκληρά μέτρα που απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές. Πετσοκόβουν το αφορολόγητο αναγκάζοντας εργαζόμενους των 500 ευρώ να πληρώνουν φόρο. Κόβουν την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, μειώνοντας  έως και 22%, το εισόδημα των συνταξιούχων. Ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές.  Για τις απολύσεις καταργούν το δικαίωμα του “βέτο”, που είχε ως τώρα το υπουργείο Εργασίας και αφήνουν τα αφεντικά να απολύουν κατά βούληση όπως στην Χαλυβουργία το 2014. Επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις στη  ΔΕΗ, το νερό τις συγκοινωνίες. Τα αρπακτικά του δημόσιου πλούτου έχουν αρχίσει από τώρα να ακονίζουν τα μαχαίρια και τα πιρούνια τους.

Η κυβέρνηση παριστάνει ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο ομαλότητας: η “διαπραγμάτευση” τελείωσε, η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται, θα γίνει συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Όμως στη διεθνή εικόνα του καπιταλισμού δεν επικρατεί “ομαλότητα”, ούτε οικονομική ούτε πολιτική. Στην αμερικάνικη οικονομία  που παραδοσιακά λειτουργεί σαν “ατμομηχανή” για τους καπιταλιστές παντού, τα στοιχεία δείχνουν ότι άρχισε επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Στην Ευρώπη, η εικόνα είναι ακόμη πιο σκοτεινή. Τα σενάρια για “βελούδινο” Brexit της Βρετανίας από την ΕΕ απομακρύνονται και η οικονομία βαλτώνει.

Η διαχείριση Τσίπρα στηρίχτηκε στην ψεύτικη ελπίδα ότι ο ιδιωτικός τομέας θα βγάλει την οικονομία από την ύφεση και ότι ο δημόσιος τομέας δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο από το να κόβει τις δαπάνες του και να λεηλατεί τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων για να εξασφαλίζει πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Αυτό το παραμύθι πλέον τελειώνει. Ότι είχε πάθει το success story του Σαμαρά το 2014, το ίδιο συμβαίνει τώρα με τον Τσακαλώτο και τον Τσίπρα.

Την ίδια ώρα η επαίσχυντη στάση του Μουζάλα απέναντι στους πρόσφυγες, η στήριξη των ιμπεριαλιστών στο συνεχιζόμενο σφαγείο στη Συρία, οι δηλώσεις για «αναβάθμιση» του δολοφονικού ρόλου της Σούδας στη Μεσόγειο, οι αγκαλιές και οι κοινές πολεμικές ασκήσεις με την χούντα της Αιγύπτου και το σιωνιστικό ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ δείχνουν ότι η κατρακύλα της κυβέρνησης του Τσίπρα είναι συνολική.

Απέναντι σε αυτήν την κατάντια, η εργατική απάντηση είναι η κλιμάκωση των εργατικών αγώνων για να μην περάσει η νέα συμφωνία και να διαγραφεί το χρέος. Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά της “δόσης” που θα εκταμιεύσουν σαν αντάλλαγμα για την τήρηση της συμφωνίας. Όλα τα λεφτά θα πάνε πίσω σαν τοκοχρεολύσια στα ταμεία των τραπεζιτών. Η εναλλακτική λύση είναι η στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι  τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.

Η πραγματική ελπίδα έρχεται από τους δρόμους. Η φετινή Πρωτομαγιά ήταν μήνυμα για τον πανεργατικό σεισμό που έρχεται στις 17 Μάη ενάντια στο νέο Μνημόνιο.  Η 17 Μάη μπορεί να γίνει η εργατική απάντηση στην κυβέρνηση Τσίπρα, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Γι’ αυτό χρειάζεται να σημάνει ξεσηκωμός σε κάθε χώρο. Με εξορμήσεις συσκέψεις, περιοδείες συνελεύσεις να οργανώσουμε την μαζική συμμετοχή όλων των χώρων στην  απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Η επιτυχία της πανεργατικής θα δώσει στήριγμα στους αγώνες που ανοίγονται όλη την επόμενη περίοδο σε ΔΕΗ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για να μην ιδιωτικοποιηθούν, στην Υγεία και την Εκπαίδευση που παλεύουν για μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού, για να μην υλοποιηθεί η ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Θα βάλει πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να προχωρήσουν με απεργιακή κλιμάκωση, στη στήριξη και το συντονισμό των αγώνων, για να εμποδίσουμε να γίνουν πράξη τα νέα μέτρα. Αυτός ο προσανατολισμός και η οργάνωση του, πέφτει στις πλάτες των αγωνιστών της βάσης, στους μαχητικούς συνδικαλιστές και τα πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτή τη μάχη δίνει ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια και σε καλούμε να έρθεις μαζί μας.