Ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις 10 το πρωί στην Βουλή για το σύνολο του νομοσχέδιου του εξωδικαστικού συμβιβασμού, εξαιτίας τροπολογίας που έχει κατατεθεί. 

Η εξέλιξη προέκυψε μετά από την ένταση που προκλήθηκε όταν βουλευτές από την Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έκαναν λόγο για φωτογραφική τροπολογία αναφερόμενοι στο κείμενο που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Δημητριάδης σχετικά με υπο αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις που εγκαλούνται για λαθρεμπορία. Μίλησαν για τροπολογία που «μυρίζει διαφθορά» αν και δεν κατονόμασαν στις τοποθετήσεις τους την υπόθεση που αφορά.

Ο θόρυβος για την τροπολογία αφορά κυρίως στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ και του υπέρογκου πρόστιμου που επιβλήθηκε για σοβαρές τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, όταν η εταιρία ήταν υπό τον έλεγχο της ΑΤΕ και πριν ιδιωτικοποιηθεί και την αγοράσει ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος καλείται να πληρώσει το ποσό των 38 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέφυγε πριν από μερικές εβδομάδες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, που φέρεται να επικυρώνει την αρχική απόφαση.

Επ αυτού υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ Νίκο Δένδια καθώς και τους βουλευτές Β.Κεγκέρογλου και Α.Λοβέρδο. Εν τέλει κατατέθηκαν προτάσεις τόσο από την Ν.Δ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη για την τροπολογία, αλλά και αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «ακούστηκαν πολλά περί φωτογραφικής διάταξης ότι υπάρχουν υποψίες διαφθοράς. Δε γνωρίζω τίποτα ούτε υποψιάζομαι. Διάβασα την αιτιολογική έκθεση και βασισμένος σε αυτή, την αποδέχομαι». Επίσης ο Μ.Δημητριάδης, μίλησε για «τερατολογίες» της αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως η ρύθμιση αφορά την επιχειρηματικότητα και τους κανόνες δικαίου και διαφάνειας .«Μακριά από μας η εμπλοκή με πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα ούτε με την επίλυση πραγματικών προβλημάτων» είπε χαρακτηριστικά.