Με ανακοίνωσή του ο Κολυμβητητικός Όμιλος Ξάνθης παίρνει θέση για τη συζήτηση που ξεκίνησε το Γενάρτη, μετά την πρόταση της παράταξης ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ για κατασκευή μικρής κολυμβητικής δεξαμενής, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο Δήμος με το Κολυμβητήριο κλειστό εδώ και χρόνια, πλέον.
Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΚΟΞ αναφέρουν:
Προσφάτως συζητήθηκε στην 3η συνεδρίαση της επιτροπής της Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης για το 2017, η πρόταση της «Κοινωνίας Δημοτών», η οποία κατατέθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017, για την κατασκευή στον περιβάλλοντα χώρο του ήδη υπάρχοντος Κλειστού Δημοτικού Κολυμβητηρίου (κλειστού από κάθε άποψη, αφού έχει παύσει η λειτουργία του) μίας ανοιχτής δεξαμενής για κολύμβηση, της οποίας οι τεχνικές προδιαγραφές περιέχονται στην τεχνική συγγραφή της πρότασης, που κατατέθηκε.
Κατ΄ αρχήν θέλουμε να δηλώσουμε, ότι ως Κολυμβητικός Όμιλος Ξάνθης είμαστε ικανοποιημένοι, που έστω μετά από τόσα χρόνια δυσλειτουργίας και κακοδιαχείρισης του κολυμβητηρίου και τελικά οριστικού κλεισίματος αυτού, το θέμα αυτό απασχόλησε σοβαρά μία πολιτική παράταξη Του τόπου μας.
Παρόλο που, όπως αποτυπώθηκε στον τοπικό τύπο, η πρόταση της «Κοινωνίας Δημοτών» έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Δήμαρχο της πόλης μας, ο οποίος δήλωσε, ότι θα τη μελετήσουν και ότι θα δοθεί λύση άμεσα, διά της παρούσης επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφείς τους λόγους, για τους οποίους, και αν ακόμη υλοποιούταν αυτή η κατασκευή, όπως προτείνεται από τη δημοτική παράταξη «Κοινωνία Δημοτών», έχοντας δαπανηθεί το ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό των 350.000 €, δεν θα πρόσφερε τίποτε στους κατοίκους της πόλης και του νομού μας.
1. Η πρόταση που κατατέθηκε από την «Κοινωνία Δημοτών», παρά τις αγαθές προθέσεις τους, δεν προσφέρει λύση στα προβλήματα, που δημιουργεί η μη λειτουργία του υπάρχοντος κολυμβητηρίου. Μία ανοιχτή κολυμβητική δεξαμενή, που θα κατασκευαζόταν με τις προδιαγραφές, που προτείνονται στην τεχνική συγγραφή, που κατέθεσε η «Κοινωνία Δημοτών» στη συνεδρίαση της επιτροπής της Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης, είναι ικανή και κατάλληλη να ικανοποιήσει μόνον εκμαθήσεις, κοινώς δηλαδή θα μπορούσε να προσφέρεται για «τα μπάνια του λαού» μόνον κατά τους θερινούς μήνες, και σε αυτούς περιορισμένα καθότι οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας κατά τους θερινούς μήνες, δεν είναι πάντα κατάλληλες για κολύμβηση σε ανοιχτό χώρο.
Η δημοτική αρχή μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, λοιπόν, όπως θέλουμε να είναι η πόλη μας, δεν μπορεί να βαυκαλίζεται, ότι είναι τέτοια υιοθετώντας και επιλέγοντας λύσεις, που ουσιαστικά ξεγελούν τους κατοίκους της, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις.
2. Στην ισχύουσα Νομοθεσία (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, Κανονισμοί Ασφαλείας κτλ) περιγράφονται με απόλυτη σαφήνεια οι προδιαγραφές για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων για τη διάδοση του αθλήματος της κολύμβησης, ήτοι Ανοικτών και Κλειστών Κολυμβητηρίων. Οι προδιαγραφές αυτές, που πρέπει να τηρούνται, είναι ανάλογες µε την κλίµακα και τους στόχους, που θα εξυπηρετεί το κάθε κολυμβητήριο.
3. Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ξάνθης (πρώην Εθνικό Κολυμβητήριο) με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχει, όπως κατασκευάστηκε παρά τις όποιες αυθαιρεσίες και τυπικές ελλείψεις, κατά τα πολλά έτη λειτουργίας του μπορούσε και πρόσφερε στους κατοίκους του νομού μας
α. εκμάθηση κολύμβησης και υδατοσφαίρισης,
β. κάλυπτε απόλυτα τις ανάγκες των αθλητών και της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης για προπόνηση και γ. φιλοξένησε πολλάκις τοπικούς και διασυλλογικούς αγώνες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης.
Να σημειώσουμε για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, ότι η ομάδα υδατοσφαίρισης του σωματείου μας είχε φθάσει να αγωνίζεται στη Β Εθνική με διακρίσεις και καταξιωμένους αθλητές.
Συνεπώς το κύριο ερώτημα, που τίθεται είναι αν συνειδητοποιούν οι τοπικές αρχές τι πραγματικά χρειάζεται η πόλη μας εν έτει 2017.
Ως Κολυμβητικός Όμιλος Ξάνθης δηλώνουμε με απόλυτη γνώση, λόγω της επί δεκαετίες προσφοράς και υπηρεσίας μας στον κολυμβητικό αθλητισμό, ότι η πόλη μας χρειάζεται ένα κλειστό κολυμβητήριο, το οποίο θα διαθέτει μία κολυμβητική δεξαμενή για κλασσική κολύμβηση & υδατοσφαίριση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, που τίθενται στον νόμο, καθότι έτσι μόνον μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων για εκμάθηση & προγράμματα κολυμβητικής άθλησης για ομάδες κατοίκων με ειδικές ανάγκες (εκ γενετής ή λόγω τραυματισμών), οι ανάγκες των αθλητών της κολύμβησης και υδατοσφαίρισης του νομού μας, ώστε να μπορούν κατάλληλα να προπονούνται, και να εξασφαλίζεται και η διεξαγωγή αγώνων, που είναι απαραίτητοι και για την πρόοδο των αθλητών και την καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας αλλά και επιπλέον γιατί αυτή η δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων μπορεί να λειτουργήσει μόνο θετικά για την πόλη μας.
Ο αγωνιστικός χώρος ενός Κλειστού Κολυμβητηρίου, δηλαδή η κολυμβητική δεξαμενή, πρέπει να κατασκευάζεται σύμφωνα µε τους κανόνες των αθλημάτων, που εξυπηρετεί, όπως οι κανόνες αυτοί ορίζονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA). Η κλίµακα του έργου πρέπει να ανταποκρίνεται στο επίπεδο των αγώνων, που θα διεξάγονται στο Κολυμβητήριο, δηλαδή αν πρόκειται να εξυπηρετεί διοργανώσεις αγώνων διεθνούς, εθνικού, τοπικού επιπέδου, ή αν θα χρησιμοποιείται απλά για προπόνηση και για προγράμματα άθλησης για όλους.
Κάθε Κλειστό Κολυμβητήριο, ανάλογα µε το επίπεδο αγωνιστικής δραστηριότητας που φιλοξενεί, πρέπει να διαθέτει κατάλληλη κολυμβητική δεξαμενή. Περιλαμβάνονται, επίσης µία μικρότερη βοηθητική κολυμβητική δεξαμενή για προπονήσεις, πολλές φορές και κολυμβητική δεξαμενή εκμάθησης, καθώς επίσης κερκίδες µε τις θέσεις των θεατών και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των αθλητών, της διοίκησης και του κοινού. Αναπόσπαστο στοιχείο κάθε Κλειστού Κολυμβητηρίου είναι ο Περιβάλλον Χώρος, του οποίου η κλίµακα πρέπει να ανταποκρίνεται, στην κλίµακα του Κλειστού Κολυμβητηρίου. Η Μελέτη και η Κατασκευή των Κλειστών Κολυμβητηρίων πρέπει να τηρούν τους κανόνες της ισχύουσας Νομοθεσίας.
Για τις σχετικές πληροφορίες παραπέμπουμε κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (gga.gov.gr ή gss.gov.gr)
Δεν είμαστε αρμόδιοι να υποδείξουμε πώς θα ανακαινισθεί το υπάρχον κολυμβητήριο ή θα κατασκευασθεί ένα νέο κλειστό κολυμβητήριο, καθότι οι απόλυτα αρμόδιες τεχνικές και πολεοδομικές υπηρεσίες του δήμου μας θα έπρεπε να γνωρίζουν πολύ καλά.
Η απορία μας, και υποθέτουμε και των λοιπών κατοίκων της πόλης μας, είναι γιατί οι υπηρεσίες αυτές έχουν αδρανήσει επί δεκαετίες να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες αφενός για τη νομική και πολεοδομική τακτοποίηση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου μας και αφετέρου για την ουσιαστική αποκατάσταση ή βελτίωση αυτών. Ουδέποτε δόθηκε εμπεριστατωμένα μία απάντηση στο ερώτημα αυτό, ούτε από τη σημερινή δημοτική αρχή ούτε από τις προηγούμενες.
Επί δεκαετία και πλέον ο χώρος του δημοτικού κολυμβητηρίου στο σύνολό του ως αθλητική εγκατάσταση, ο οποίος είναι περιουσία του δήμου μας, ρημάζει χωρίς ποτέ κανείς αρμόδιος να έχει ασχοληθεί με την απόδοση ευθυνών.
Περιμένουμε από τη δημοτική αρχή να σταθεί αντάξια της επιλογής των πολιτών, που την εξέλεξαν, για να προσφέρει έργο στον τόπο μας, και να αντιμετωπίσει, έστω και μετά από πολυετείς καθυστερήσεις με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης το πρόβλημα του κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου.
Η επαναλειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου είναι επιτακτική ανάγκη και δυστυχώς προτάσεις, όπως αυτή που κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Δημοτών» δεν μπορούν να προσφέρουν λύση.
Για τον ΚΟΞ
η Αντιπρόεδρος
Κωνσταντίνα Ε. Νικήτα