Την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου, με την οποία παραχωρεί για εκμίσθωση έκταση περίπου 50 στρεμμάτων στην ΕΑΣ Ξάνθης για την επέκταση των δραστηριοτήτων του διαλογητηρίου της στην περιοχή του Ορφανού, αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Η αυτοτελής υπηρεσία Εποπτείας των ΟΤΑ σε απόφασή της στις 28 Σεπτεμβρίου ακυρώνει την απόφαση 74/2016 του Δήμου Τοπείρου για απευθείας εκμίσθωση της δημοτικής έκτασης στην ΕΑΣ διαπιστώνοντας μια σειρά από παραβάσεις των διατάξεων που ισχύουν.


Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν

apofasi-2

Η Αποκεντρωμένη διαπιστώνει παράβαση του άρθρου 192, παρ 3, του Ν.3463/2006 καθώς η απευθείας εκμίσθωση αποσκοπεί στην περαιτέρω οικονομική εκμετάλλευση της έκτασης από την ΕΑΣ και όχι για την εξυπηρέτηση των μελών της ως συνεταιρισμού, όπως αναφέρει η απόφαση ακύρωσης. Επιπρόσθετα οι αρμόδιοι εντοπίζουν στο καταστατικό της ότι ασκεί πάσης φύσεως εμπορική δραστηριότητα η οποία συμπεριλαμβάνει πχ και την αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών σε αγρότες μη μέλη του συνεταιρισμού, όπως αναφέρεται και στο αιτιολογικό.

Επίσης διαπιστώνεται πλημμελής εφαρμογή του άρθρου 195 παρ. 1 και 2 του Ν.3463/2006, σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να προηγηθεί δημοπρασία για τη συγκεκριμένη έκταση εφόσον πρόκειται για αγροτεμάχιο.

Τέλος, ανάμεσα στους λόγους της ακύρωσης βρίσκεται το γεγονός ότι από την  αλληλογραφία με το Υπουργείο Γεωργίας δεν διαπιστώνεται αν η έκταση είναι καλλιεργήσιμη ή όχι παρά μόνο ο χαρακτηρισμός ως αγροτεμαχίου, κατά παράβαση του άρθρου 446 του ΠΔ της 14/7/1999 που προβλέπει ότι η εκμίσθωση γίνεται μόνο από προσδιορισμό της έκτασης και εφόσον ο σκοπός της μίσθωσης δεν έρχεται σε αντίθεση με  αυτή τη παραχώρηση.

Τι προβλέπει η απόφαση του Δήμου

apofasiΣτην απόφασή του ο Δήμος Τοπείρου παραχωρεί δύο εκτάσεις 4,5 και 44 στρεμμάτων στο αγρόκτημα Ορφανού, όρισε τη διάρκεια της σύμβασης στα 25 χρόνια, όρισε μέλη στην επιτροπή για τον καθορισμό του τιμήματος και εξουσιοδότησε το Δήμαρχο για την υπογραφή των συμβολαίων.

Ο Δήμος Τοπείρου έχει το δικαίωμα προσφυγής στην Επιτροπή του άρθρου 152, την οποία είδε δρομολόγησε με τη διαδικασία του επείγοντος αλλά είναι άγνωστο αν θα είναι εμπρόθεσμη καθώς η προσφυγή προβλέπεται να γίνει εντός ενός μήνα από την έκδοση της απόφασης της Αποκεντρωμένης (δηλαδή μέχρι τις 28-10) ή τη γνωστοποίησή της στο Δήμο.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το