Τις νέες επίσημες συστάσεις των ειδικών για το πόσο πρέπει να κοιμάται ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι εν λόγω οδηγίες δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine και λαμβάνουν υπόψη τους τις επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών.

Γενικά τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αρκετό ύπνο. Στις οδηγίες επισημαίνεται ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις 12χρονους κοιμάται κάτω από τις αναγκαίες εννέα ώρες το βράδυ, ενώ και ένα στα τρία παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν κοιμάται όσο πρέπει.

Ακολουθούν αναλυτικά οι συστάσεις ανά ηλικιακή ομάδα:

-Νήπια τεσσάρων μηνών έως ενός έτους: 12-16 ώρες (σε 24ωρη βάση μαζί με τoυς ενδιάμεσους ύπνους μέσα στη μέρα)

-Παιδιά ενός έως δύο ετών: 11-14 ώρες (μαζί με τους ενδιάμεσους ύπνους)

-Παιδιά τριών έως πέντε ετών: 10-13 ώρες (σε 24ωρη βάση)

-Παιδιά έξι έως 12 ετών: 9 έως 12 ώρες

-Έφηβοι 13-18 ετών: 8 έως 10 ώρες.

Κατά την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με χειρότερους βαθμούς των μαθητών στο σχολείο, ψυχικά προβλήματα και συμπεριφοράς, καρδιολογικά, μεταβολικά και άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί συστήνουν όχι τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές-ταμπλέτες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρα την ώρα του ύπνου, οργανωμένο πρόγραμμα καθημερινότητας που περιλαμβάνει σωματική άσκηση και περιορισμένη δραστηριότητα λίγο πριν τον ύπνο.