Χωρίς νέα σειρά πρωτοετών θα παραμείνει και το εκπαιδευτικό έτος 2026-2027 η Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης, με το πρόβλημα των υποδομών να εξακολουθεί να εμποδίζει την πλήρη λειτουργία της.
Η Σχολή επαναλειτούργησε το 2024, έπειτα από πολυετή αναστολή, υποδεχόμενη 150 δόκιμους. Σήμερα συνεχίζουν τις σπουδές τους 140, ενώ η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων παραμένει στους 150 εκπαιδευόμενους. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε έτσι να μην τοποθετήσει νέα σειρά στην Ξάνθη, καθώς δεν υπάρχουν πρόσθετοι χώροι φιλοξενίας και θα δημιουργούνταν πρόβλημα υπερπληθυσμού.
Το ζήτημα των εγκαταστάσεων είχε επισημανθεί εδώ και μήνες. Εκπρόσωποι των αστυνομικών της Ξάνθης είχαν ζητήσει παρεμβάσεις στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στα κτίρια, προειδοποιώντας ότι χωρίς έργα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σταθερή παρουσία νέων σειρών. Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε τον Ιούλιο και η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ζητώντας από το Υπουργείο χρηματοδότηση για την αναβάθμιση της Σχολής.
Το μεγαλύτερο ερώτημα αφορά πλέον την επόμενη χρονιά. Οι σημερινοί δόκιμοι ανήκουν στη σειρά 2024-2027 και, εφόσον δεν υπάρξει νέα τοποθέτηση εκπαιδευομένων, μετά την αποφοίτησή τους οι εγκαταστάσεις κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπουδαστές.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση για κλείσιμο της Σχολής. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και πότε η Ξάνθη θα μπορέσει να υποδεχθεί ξανά πρωτοετείς δόκιμους.


















