Από τις σπηλιές στο TikTok

Μια σύντομη εξιστόρηση της ανάγκης του ανθρώπου για επικοινωνία

Περιγραφή

Η ανθρώπινη επικοινωνία έχει περάσει από μεγάλες αλλαγές, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοτέλης είχε επισημάνει ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό και πολιτικό ον, τονίζοντας την έμφυτη ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία. Αυτή η ανάγκη δεν έχει αλλάξει, όμως ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ο άνθρωπος έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα, η επικοινωνία λαμβάνει χώρα κυρίως μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όπως το TikTok, όπου, αντί για πραγματικό διάλογο, πολλές φορές κυριαρχεί ο «θόρυβος» και η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου. Η σύγκριση με την Αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα είναι αναπόφευκτη: οι άνθρωποι είναι πλέον «αλυσοδεμένοι» στις οθόνες τους, ζώντας σε νέες, ψηφιακές σπηλιές. Η τεχνολογία μάς παρέχει αμέτρητες δυνατότητες για επικοινωνία, όμως συχνά αυτή η επικοινωνία είναι επιφανειακή και στερείται βάθους.

Το βιβλίο Από τις σπηλιές στο TikTok κάνει μια σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη της ανθρώπινης επικοινωνίας, από τις τοιχογραφίες στις σπηλιές έως τις σημερινές ψηφιακές σπηλιές των κοινωνικών δικτύων. Στις σύγχρονες αυτές σπηλιές, κυριαρχούν ο τοξικός λόγος, η παραπληροφόρηση και η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου. Παρά την τεράστια τεχνολογική πρόοδο, το κεντρικό ερώτημα παραμένει: γιατί, σε μια εποχή που μπορούμε να επικοινωνήσουμε με συσκευές που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τον διπλανό μας;

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Διαθέσιμο για online αγορά ΕΔΩ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Μαυρίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1989, είναι δημοσιογράφος και εκπονεί τη Διδακτορική έρευνά του στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Media and Communication Studies» από το Malmö University της Σουηδίας καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Digital Humanities» από το Linnaeus University της Σουηδίας. Το 2024 ολοκλήρωσε το τρίτο μεταπτυχιακό του με αντικείμενο «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας: Δίκαιο και Πολιτική» στο ΑΠΘ. Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία και την επικοινωνία από το 2010, καθώς και με τη συγγραφή βιβλίων τα τελευταία χρόνια.

Άλλα έργα του:

Οι άνθρωποι που τράβηξαν την πρίζα [Εκδόσεις Παπαζήση]

Δράχμαν – ο άνεργος σούπερ ήρωας [Εκδόσεις Φυλάτος]