Σαφείς διευρκινίσεις για τις διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ξάνθης δίνει σε απάντησή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, μετά από καταγγελία της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ξάνθης ότι δεν εξυπηρετήθηκε μια στρατιωτικός σε εξετάσεις.

Αναλυτικά η απάντηση:

Την 6η Νοεμβρίου 2024 προσήλθε, όπως αναφέρει στην καταγγελία της η ΕΣΠΕΕΞ, στα εξωτερικά ιατρεία στρατιωτικός και η υπάλληλος του Νοσοκομείου της “απαγόρευσε” την διενέργεια μαστογραφίας. Η υπάλληλος του Γ.Ν. Ξάνθης πληροφόρησε, ως όφειλε, σχετικά με τον κανονισμό που ισχύει για όλους τους ασθενείς, ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, το οποίο όμως, όπως και η ίδια αναφέρει, δεν είχε.

Την επόμενη ημέρα εξυπηρετήθηκε άμεσα για να μην χάσει το ραντεβού της και εφόσον είχε πλέον το απαραίτητο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, κάτι που αναφέρεται ως απαιτούμενο στην ηλεκτρονική σελίδα των απογευματινών ραντεβού.

Δεν εφηύρε κανέναν νόμο η υπάλληλος για να αποκλείσει ασθενή από το δικαίωμα διενέργειας εξέτασης. Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. Ξάνθης υπερβάλλουν εαυτόν εν μέσω τρομερής υποστελέχωσης και υψηλού φόρτου εργασίας για να ανταπεξέλθουν και να παρέχουν υψηλού επιπέδου παροχές υγείας. Είναι λυπηρό λοιπόν να στέλνεται καταγγελία για παραλήψεις και ευθύνες του συστήματος και να τις αποδίδετε στους εργαζόμενους που δουλεύουν με προσωπικό κόστος, τόσο σωματικό όσο και ψυχικό.

Τα υποτιμητικά σχόλια αδικούν το προσωπικό του Γ.Ν. Ξάνθης και απαξιώνουν την υπερπροσπάθεια του στις δυσβάσταχτες συνθήκες που βιώνει το Νοσοκομείο και γενικότερα όλες οι δομές υγείας στην χώρα μας, όπως και το στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ας αφήσουμε λοιπόν το δέντρο και ας δούμε το δάσος. Ας αποδώσουμε τις ευθύνες όπου ανήκουν και όχι στους εργαζόμενους που ακολουθούν οδηγίες και εξυπηρετούν χωρίς καμία προκατάληψη όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Για όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ασθενείς, για εμάς είναι όλοι ίσοι απέναντι στο δικαίωμα τους για παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας υγείας και αντιμετωπίζονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Οφείλουμε λοιπόν να καταγγέλουμε την κυβέρνηση για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση όλων των δομών υγείας (και στη συγκεκριμένη περίπτωση και του ΚΙΧΝΕ) έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητα τους να καλύπτουν τις ανάγκες τακτικές ή έκτακτες όλων των πολιτών ανεξαιρέτως. Η δωρεάν υγεία είναι αγαθό πολύτιμο και πρέπει να το διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο και για αυτό πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι και πολίτες, ενωμένοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Aντίστοιχη απάντηση εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης:

Αγαπητοί συνάδελφοι Στρατιωτικοί,

Θεωρούμε ότι στις υπηρεσίες του δημοσίου, μεταξύ των οποίων κι οι ένοπλες δυνάμεις, καθώς κι ο υγειονομικός τομέας, υπηρετούν ειλικρινείς κι αξιόλογοι πολίτες με αίσθημα ευθύνης, ενσυναίσθηση, ομαδικότητα και συναδερφικότητα.

Μας εξέπληξε αρνητικά η ατεκμηρίωτη ανακοίνωσή σας – καταγγελία σας περί δήθεν μη εξυπηρέτησης από εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης προς στρατιωτικό, ανακοίνωση που ζητά διερεύνηση του περιστατικού υπονοώντας μέχρι και το βάθος της ΕΔΕ.

Αντί να αιτείστε από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας κι Άμυνας περισσότερα κονδύλια για την υγεία και στελέχωση με υγειονομικό προσωπικό τόσο του νοσοκομείου μας όσο και του ΚΙΧΝΕ Ξάνθης, διαμαρτύρεστε και κατηγορείτε ατεκμηρίωτα για μη σωστή εξυπηρέτηση χρηστών υπηρεσιών υγείας από τους ΗΡΩΕΣ υγειονομικούς συναδέλφους που κράτησαν μια χώρα την περίοδο του covid.

Ο λόγος σας αντί για ενωτικός είναι διχαστικός, τόσο μεταξύ των πολιτών του νομού Ξάνθης όσων και μεταξύ στρατιωτικών κι εργαζομένων του σοβαρά υποστελεχωμένου Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, αφήνοντας χώρο για σκέψεις ότι υποκινείτε τυφλή, συγκρουσιακή λογική, την ώρα μάλιστα που όλοι οι φορείς ετοιμάζουν συγκέντρωση για την υποστελέχωση του νοσοκομείου μας.

Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το θέμα, αφού καταγγέλλετε ότι στρατιωτικός, που μάλιστα παραδέχεται ότι δεν είχε εφοδιαστεί με παραπεμπτικό για εργαστηριακή εξέταση, δεν υπεβλήθη σε τέτοια εξέταση, αφού οι υγειονομικοί της ζήτησαν ως όφειλαν την επίδειξη παραπεμπτικού.

Ουδέποτε απαγορεύτηκε η διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων σε στρατιωτικό και ουδέποτε οι υγειονομικοί υπάλληλοι του Γ. Ν. Ξάνθης δεν φέρθηκαν με αγένεια στην υποψήφια για εξέταση, αντιθέτως με υπομονή της εξηγούσαν τη διαδικασία. Άλλωστε αυτό αναφέρεται και στην επιστολή της στρατιωτικού.

Εάν κάνετε τον κόπο και μπείτε στην ηλεκτρονική σελίδα των ηλεκτρονικών ραντεβού θα διαπιστώσετε ότι αναγράφετε ξεκάθαρα ότι ο/η ασθενής πρέπει να είναι εφοδιασμένος με παραπεμπτικό για εργαστηριακές εξετάσεις, παραπεμπτικό που η καταγγέλουσα στρατιωτικός δεν είχε. Και φυσικά εσείς δεν ερευνήσατε όπως οφείλατε.

Δεν κατανοούμε τον λόγο της πλήρως ατεκμηρίωτης επίθεσής σας στο υγειονομικό προσωπικό του ΓΝ Ξάνθης κι ελπίζουμε ο κοινωνικός αυτοματισμός που προάγεται μέσω της ανακοίνωσής σας να μην απορρέει από ρηχή προσέγγιση κατακερματισμού του δημοσίου βίου που διευκολύνει, δια του διαίρει και βασίλευε, την αποδυνάμωση των κοινωνικών μας κεκτημένων και τους αγώνες μας για ενίσχυσή τους.

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα η Ένωσή (Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης) σας να ανακαλέσει την ανακοίνωση της, ζητώντας συγνώμη από τις συναδέλφους του ΓΝ Ξάνθης.