Με ανακοίνωσή τους στον τύπο, οι καθηγητές του Συλλόγου διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης τοποθετήθηκαν στην δημόσια συζήτηση για την μετατροπή του σχολείου σε πειραματικό γυμνάσιο. Μεταξύ άλλων ενημερώνουν ότι ήδη 24 μόνιμοι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν καταθέσει αίτηση μετακινήσεις ενόψει της μετατροπής του σε πειραματικό.
Σε απάντηση της δημοσιοποίησης των θέσεων της Δ/ντριας ΔΔΕ Ξάνθης σχετικά με τη μετατροπή του σχολείου μας σε Πειραματικό, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης επισημαίνει τα εξής:
Α) Θεωρούμε στο σύνολό τους τα επιχειρήματα της Δ/ντριας ΔΔΕ Ξάνθης παντελώς αίολα. Άλλωστε, έχουν αντικρουστεί ένα προς ένα (υποτιθέμενη κοινωνική πίεση, μέγεθος και τοποθεσία της σχολικής μονάδας, αριθμός οργανικών θέσεων) στο Δελτίο Τύπου (27/9/2024)όπου εκθέσαμε αναλυτικά τις θέσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα.
Β) Με ειλικρινή έκπληξη διαβάσαμε ότι το επιχείρημά μας για την προστασία του «σχολείου της γειτονιάς» είναι ελιτίστικο (!!!), ενώ κατά την αντίληψη της Δ/ντριας ΔΔΕ Ξάνθης δεν είναι ελιτίστικο ένα Πειραματικό σχολείο που οδηγεί εξ ορισμού στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Παραθέτουμε από τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης (13/10/2024): «… το πειραματικό θα έχει μειωμένο αριθμό παιδιών στην τάξη, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση σε μαθητικό πληθυσμό των άλλων σχολείων, τα οποία ήδη «βουλιάζουν» από μαθήτριες/τές. Επιπλέον, τυχόν πόροι που θα διατίθενται για την εκπαίδευση θα κατευθύνονται προς το Πειραματικό, αφήνοντας τα υπόλοιπα σχολεία σε ακόμη μεγαλύτερη ένδεια υποδομών. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα ελιτίστικο σχολείο όπου θα γίνεται προσπάθεια να έχει τις δυνατόν καλύτερες συνθήκες, ενώ τα υπόλοιπα σχολεία θα γίνονται όλο και φτωχότερα, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές και αίθουσες. Καμία εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να δοκιμαστεί με αξιοπιστία σε σχολεία με τόσο τεράστιες διαφορές από τις πραγματικές συνθήκες των υπόλοιπων σχολείων.»
Γ) Η Δ/ντρια ΔΔΕ Ξάνθης αναφέρεται στην ηθική της υποχρέωση «να κοιτάξει το καλύτερο και το ποιοτικότερο για τα παιδιά μας» και μάλιστα προσθέτει (παραθέτουμε αυτολεξεί) ότι η πίεση είναι μεγάλη «… από οικογένειες μορφωμένων ανθρώπων (!!!) που θέλουν για τα παιδιά τους μία καλύτερη ποιότητα στην εκπαίδευση.» Να υποθέσουμε, επομένως, ότι σύμφωνα με την κα Σιδηροπούλου οι λιγότερο μορφωμένοι γονείς δε θέλουν για τα παιδιά τους μία καλύτερη ποιότητα στην εκπαίδευση;;;
Εμείς από την πλευρά μας θα ευχόμασταν η Δ/ντρια ΔΔΕ Ξάνθης να αντιληφθεί ως ηθικά επιβεβλημένη την υποχρέωσή της να αγκαλιάσει, να διαφυλάξει και να υποστηρίξει την ομαλή λειτουργία μιας αξιόλογης σχολικής μονάδας που και η ίδια αναγνωρίζει ότι επελέγη για την επάρκεια και τα προσόντα των εκπαιδευτικών, τις διακρίσεις της σε δράσεις/διαγωνισμούς, τις εξαιρετικές εκθέσεις αξιολόγησης του σχολείου. Άλλωστε, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι προστατεύουμε αυτό που θεωρούμε πως λειτουργεί εξαιρετικά και δε διακινδυνεύουμε την αποσάρθρωσή του.
Τέλος: