Σε επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχώρησαν οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης διαμαρτυρώμενοι για τη συνεχιζόμενη αποψίλωση της Περιφερειακής Ενότητας από προσωπικό. Αναλυτικά:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη

Από τις πρώτες συναντήσεις που είχαμε με τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας (Περιφερειάρχη,
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης, Εκτελεστικό Γραμματέα) σας θέσαμε ως σημαντικότερο θέμα την έλλειψη προσωπικού στην ΠΕ Ξάνθης. Οι υπηρεσίες της ΠΕ Ξάνθης αντιμετωπίζουν συνεχή μείωση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 31/12/2010 στο Ν.Δ. Ξάνθης εργαζόταν 254 μόνιμοι υπάλληλοι και μερικά χρόνια μετά ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων είναι μόλις 169. Ταυτόχρονα η αιμορραγία σε ανθρώπινο δυναμικό συνεχίζεται τόσο μέσω των συνταξιοδοτήσεων όσο και μέσω της κινητικότητας.
Ήδη στον τελευταίο κύκλο κινητικότητας αποχωρούν τέσσερις υπάλληλοι (από τους έντεκα που υπέβαλλαν αίτηση) και μετατάσσεται προς την ΠΕ μόνο μια υπάλληλος. Σας θέσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι δυστυχώς η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό για εργασία, τόσο για οικονομικούς λόγους, αλλά λόγω και της εικόνας σταδιακής αποψίλωσης της από ανθρώπινο δυναμικό. Πολλοί από τους συναδέλφους που επιλέγουν να αποχωρήσουν έχουν ως κίνητρο την εξεύρεση καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Στη δυσμενή αυτή εικόνα συμβάλλουν:

• η λειτουργία της Περιφέρειας, δεκατέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Καλλικράτη, ακόμη με το αρχικό σχέδιο Οργανισμού,
• η επιλογή μείωσης των οργανικών θέσεων με τον Καλλικράτη, με στόχο τις περικοπές και όχι την αποτελεσματική λειτουργία της Περιφέρειας και
• η επιλογή τοποθέτησης προϊσταμένων με αναπλήρωση αντί της αξιοκρατικής διαδικασίας
κρίσεων προϊσταμένων.

Τις τελευταίες μέρες, στην προσπάθεια σας να καλύψετε τα πραγματικά, αλλά και αναμενόμενα, νέα κενά σε διάφορες θέσεις της ΠΕ, αναγκάζεστε να μετακινήσετε υπαλλήλους ανάμεσα σε διαφορετικές διευθύνσεις. Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι οι λύσεις ανάγκης στις οποίες προχωράτε διορθώνουν μερικώς προβλήματα, αλλά δημιουργούν ταυτόχρονα άλλα σε υπηρεσίες που προσπαθούν να λειτουργήσουν καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια.

Σας καλούμε για μια ακόμη φορά να προχωρήσετε άμεσα:

• στις διαδικασίες τροποποίησης του Οργανισμού, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία
των υπηρεσιών,
• στην αύξηση των οργανικών θέσεων, σκεπτόμενοι τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών,
• σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες με σκοπό την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Σας ζητάμε να δείξετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας, τους άμεσους συνεργάτες σας όπως δηλώσατε, τόσο κατά την τελετή της ορκωμοσίας σας, όσο και στις συναντήσεις που είχατε με τους συλλόγους των υπαλλήλων.