Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 στο 2ο ΓΕΛ Ξάνθης διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε μια πολύ ιδιαίτερη διακρατική δράση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ -και καθώς το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης αποτελεί διαπιστευμένο σχολείο του ανωτέρω προγράμματος (Erasmus+ Accreditation in school education)-, το σχολείο υποδέχτηκε τον κ. Franco Leone πληροφορικό, αστρονόμο, ποιητή, συγγραφέα και ειδικό τέχνης.

Ευχαριστίες

Η διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης κ. Ολυμπία Λαμπάκη και ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών του σχολείου θα ήθελαν να εκφράσουν τις ιδιαίτερες ευχαριστίες τους στην Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Ελένη Γιάνναρου καθώς και στους Αντιδημάρχους του Δήμου Ξάνθης, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, κ. Κωνσταντίνο Γκαγκαλίδη, καθώς και στον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, κ. Αναστάσιο Ταρενίδη, ο οποίος κατά το απογευματινό πρόγραμμα της 14.5.2024 συνόδεψε τα μέλη της ελληνο-ιταλικής αποστολής και τα ξενάγησε προσωπικά στο κτήριο του παλιού ανακαινισμένου Δημαρχείου.

Το πρωινό πρόγραμμα

Κατά την εκδήλωση καλωσόρισμα και σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κ. Μάλαμα Σιδηροπούλου, η διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης κ. Ολυμπία Λαμπάκη και ο εκπρόσωπος του Δήμου Ξάνθης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, κ. Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου, ενώπιον ενός ένθερμου κοινού που αποτελούνταν από τις μαθήτριες, τους μαθητές και τις/τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου, ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του κ. Νίκο Μακαρίδη.

Καλωσόρισμα από τη χορωδία

Υπέροχη όπως πάντα ήταν η χορωδία του σχολείου, η οποία -υπό τη μουσική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Τίνας Παπαζαφειρίου, μαθηματικού, κ. Φωτεινής Σκούπουρα, φιλόλογου και κ. Πετρίδη Στέφανου, βιολόγου, καλωσόρισε και συγκίνησε με μουσική και τραγούδια τον εκλεκτό καλεσμένο και το κοινό της εκδήλωσης. Οι δραστηριότητες της χορωδίας εντάσσονται στο πλαίσιο δράσεων «Αυτοαξιολόγηση Σχολικής Μονάδας 2023-2024», Άξονας 3: «Σχέσεις μεταξύ μαθητών-μαθητριών», στο οποίο συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Αλέξανδρος Δημαράς, φιλόλογος, Ηλίας Καραλίδης, φυσικής αγωγής, Τίνα Παπαζαφειρίου, μαθηματικός, Ηρώ Τζαβέλα, γερμανικής γλώσσας. Βάγια Παπαδοπούλου, φιλόλογος/ συντονίστρια Άξονα.

Θεματικές της παρουσίασης

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, μεταξύ άλλων ο κ. Leone στην εισήγησή του εστίασε σε θέματα τέχνης, όπως στο ρεαλισμό στα έργα του Caravaggio, από τον Ησίοδο στον Botticelli και από την μυθική ασπίδα του Αχιλλέα στην «Έναστρη Νύχτα» του Vincent van Gogh. Kατά τη διάρκεια της επιμορφωτικής δράσης έγινε επίσης σύνδεση μέσω live streaming με σχολείο του Ruvo di Puglia της νότιας Ιταλίας.

Βραβεύσεις εκπαιδευτικών

Επιπλέον, σημαντική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η απονομή επαίνων και βραβείων στις/στους εκπαιδευτικούς και στις μαθήτριες/μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν στα δύο πολιτιστικά προγράμματα: «Η κλίμακα των χρωμάτων και των εικόνων» (υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Βούλα Ευθυμίου, Βαγγέλης Κιατίπης) και «Ζωγραφίζω κι Ονειρεύομαι» (υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Βαγγέλης Κιατίπης, Παναγιώτα Στεφανίδου). Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί, καθώς και ο μαθηματικός και υποδιευθυντής του σχολείου Ανέστης Εξαφτόπουλος, βραβεύτηκαν για τη συμμετοχής τους με έργα ζωγραφικής στους τοίχους του σχολείου.

Βραβευμένοι μαθητές

Οι παρακάτω μαθητές βραβεύτηκαν για τη φιλοτέχνηση της Δυτικής Πτέρυγας του σχολείου:

Χασανκήλ Ντιντέμ, Αγαθαγγέλου Ιορδάνα, Αγγελαδάκη Κλεοπάτρα, Αϊναροζίδου Θάλεια, Αφισοπούλου Κωνσταντίνα, Γούλα Αλεξάνδρα, Οσμάν Ρεσμεγκιούλ, Ψυχουδάκη Ειρήνη, Γαλαζούλα Σταυρούλα, Βαμβακίδου Κυριακή, Γαλαζούλα Ελένη, Βλάχου Φωτεινή, Γεωργιάδου Κωνσταντίνα, Γεωργακοπούλου Πελαγία, Γιαπαντζαλή Φωτεινή, Δεμέτου Αναστασία, Θωμαΐδου Σοφία, Ιορδαμίδου Κατερίνα, Καγκασίδου Μιχαέλα, Καμπουρίδου Αθανασία, Καντουχάρ Νεργκις, Καρφοπούλου Αλεξάνδρα, Κιμιτσίδου Ειρήνη, Κοσμίδου Στέλλα, Κουμπαρίδου Σοφία, Κωστοπούλου Μαρίνα, Κωστοπούλου Ραφαηλία, Λαμπάκη Ιωάννα, Λεσκόφτση Συρματένια, Λοϊζίδου Ελένη, Μαγκοπούλου Κωνσταντίνα, Μαδομλή Αθηνά, Μεκερα Αλιέ, Μητροτάσιου Ιωάννα, Μόσχου Μαρία, Μουρατίδου Φωτεινή, Μπάρμπα Εύα, Ντουρμπάκου Βίκι, Παμπουκίδου Μαριάννα, Παρίση Pόζα, Πλατή Κωνσταντίνα, Πόπωβα Βαρβάρα, Σαμπανίδου Ραφαηλία, Συμεωνίδου Σοφία, Σειφαντήν Ογλου Λεμάν, Χρηστάκη Χρυσούλα, Αμπατζή Μιχαέλα, Οσμάν Χασάν Αζρά, Πολυχρονίδου Ιωάννα, Λαζαρίδου Όλγα, Κομίλη Είσσώ, Τσιτιρίδη Αθηνά, Βουλκίδης Γεώργιος, Φαρμάκης Βασίλης, Μπακαλίδης Ιωάννης, Πατεχάκης Σπύρίδωνας, Πιπιλιάγκας Βαγγέλης.

Απονομή πλακέτας Εύφημου Μνείας

Επιπλέον, σημαντική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η βράβευση του εκπαιδευτικού του σχολείου κ. Βαγγέλη Κιατίπη, εμπνευστή & δημιουργού της εικαστικής ομάδας του Λυκείου και υπεύθυνου για τη φιλοτέχνηση των τοιχογραφιών του σχολείου με έργα -μεταξύ άλλων- των Caravaggio και Van Gogh. Η εκδήλωσή έκλεισε με την απονομή πλακέτας Εύφημου Μνείας από τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κ. Μάλαμα Σιδηροπούλου στον αφυπηρετούντα εκπαιδευτικό κ. Κιατίπη, για την αναγνώριση της συνολικής του προσφοράς στην εκπαίδευση.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης:

Κείμενο, & Φωτογραφίες: Βάγια Παπαδοπούλου, φιλόλογος.