Η Σαντάλ Ακερμάν (Chantal Anne Akerman 1950-2015), μια queer πλευρά του Κινηματογράφου τις Τρίτες 2, 9, 16 & 23 Απριλίου στις 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Η Βελγίδα σκηνοθέτρια ήταν από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του πειραματικού και φεμινιστικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1950 στις Βρυξέλλες από Πολωνοεβραίους γονείς, επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Σε ηλικία 25 ετών γύρισε την ταινία Ζαν Ντιλμάν (1975) που θεωρείται το αριστούργημά της και μία από τις κορυφαίες δημιουργίες της έβδομης τέχνης τον 20ο αιώνα.
Στην ταινία καταγράφει με τρόπο ριζοσπαστικό την καθημερινή ζωή -σε σχεδόν πραγματικό χρόνο- μιας χήρας που ζει σε ένα διαμέρισμα με τον έφηβο γιο της, εκτελώντας χρέη νοικοκυράς και ενίοτε πόρνης. Τα γνώριμα μοτίβα των ταινιών της είναι ο εγκλεισμός, η μοναξιά, η περιπλάνηση, το ξερίζωμα, η επανάληψη, η καταπιεσμένη οργή και η συναισθηματική κινητικότητα. Παρά τους παιάνες για το φεμινιστικό σινεμά της, αλλά και την queer πλευρά όλου της του έργου (η ίδια διατηρούσε λεσβιακές σχέσεις σε όλη της ζωή), η Σαντάλ Ακερμάν δεν δέχτηκε ποτέ τον όρο «φεμινίστρια δημιουργός» και αντιδρούσε στην προβολή των ταινιών της σε gay & lesbian κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Η Σαντάλ Ακερμάν έπασχε από διπολική διαταραχή, αυτοκτόνησε στις 5 Οκτωβρίου 2015, ενάμιση χρόνο μετά το θάνατο της λατρεμένης της μητέρας. «Συμβαίνει να είμαι γυναίκα και να γνωρίζω συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά αυτό δεν είναι η μοναδική μου έννοια όταν κάνω ταινίες… Δεν κάνω γυναικείες ταινίες. Κάνω ταινίες της Σαντάλ Ακερμάν.»