Του Γιώργου Μπατζακίδη
Μια ιδιαίτερη και άκρως συγκινητική ήταν η πρόσφατη βραδιά σε μια εξαιρετική τελετή βράβευσης γυναικών, στο παλιό Δημαρχείο Ξάνθης.
Η πρότασή μου προς την Πρόεδρο της Ο.Ε.Β.Ε.Ξάνθης (Esnaf Federasyon) Μαίρη Τσιακίρογλου και στον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Αθλητισμού Αναστάσιο Ταρενίδη να βραβευτεί και μια κυρία από την Μειονότητα, έγινε αμέσως αποδεκτή χωρίς δεύτερη σκέψη και τούτο είναι προς τιμήν τους.
Είναι μία εκ των επιφανέστερων κυριών της Μειονότητας της Ξάνθης, με πλούσιο πολιτιστικό και πολιτισμικό έργο. Είναι η τελευταία απόγονος του Οίκου των Φετβατζήδων . Ο Οίκος των Φετβατζήδων, είναι μια αρχαία και σεβάσμια τουρκογενής οικογένεια, της οποίας ο Γενάρχης της χάνεται στο βάθος των αιώνων.
Από πολύ μικρή φάνηκε η καλλιτεχνική της φλέβα, αφού σε ηλικία μόλις επτά ετών παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής. Παράλληλα σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε τα μαθήματα βιολιού μιας και όλη η οικογένειά της ήταν μουσικοί, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μια εξαίρετη βιολονίστα όπου μαζί με τον αείμνηστο αδερφό της Σαφέτ ΚΑΣΙΜ (Safet Kasım) επίσης βιολονίστας, έδωσαν πολλές παραστάσεις κονσέρτο για δύο. Η εξέλιξή της στην ζωγραφική ήταν εξίσου θεαματική, αρχικά με σχέδιο (προσωπογραφίες, τοπία, νεκρή φύση, κ.α.) στην σχολή ζωγραφικής «Κατενάλε Μπενέλη» των Αθηνών. Μετέπειτα εγγράφτηκε στην σχολή ζωγραφικής του αειμνήστου Χρήστου Παυλίδη όπου και θεωρείται μια από τις κορυφαίες μαθήτριές του. Στη συνέχεια φοίτησε με υποτροφία, στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης για τέσσερα χρόνια.
Πλούσια και η πολιτιστική της δράση με πάρα πολλές περιοδικές και ομαδικές εκθέσεις, άξιο αναφοράς ήταν η συνεργασία της με τον αείμνηστο Νομάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνο Θανόπουλο συμμετέχοντας σε εκθέσεις ζωγραφικής για δύο συνεχόμενες χρονιές με τεράστια επιτυχία. Στη συνέχεια ακολουθεί έντονη πολιτιστική δράση σε συνεργασία με τον αείμνηστο Νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη σε Ξάνθη και Κωνσταντινούπολη, καθώς και η συνεργασία της με τον αείμνηστο Δήμαρχο Ξάνθης Φίλιππο Αμοιρίδη, συμμετέχοντας σε εκθέσεις στην Προύσα της Τουρκίας (Bursa Türkiye), όπως ουσιαστική ήταν και η συμβολή της στην αδελφοποίηση του Δήμου Ξάνθης με τον Δήμο Πηγών (Biga) της Τουρκίας. Τεράστια ήταν η συμβολή της στο να χτίζει γέφυρες ειρήνης μεταξύ των δύο λαών, συμμετέχοντας μαζί με τον αείμνηστο Δήμαρχο σε σχήματα χορωδιών της Ξάνθης, στην Σμύρνη, Θείρα και Κωνσταντινούπολη (İzmir, Tire, İstanbul).
Σπουδαίο ρόλο έπαιξε επίσης και η καθοριστική συμμετοχή της στην αδελφοποίηση που ξεκίνησε ο αξιοσέβαστος πρώην Δήμαρχος Ξάνθης Λάκης Στυλιανίδης με τον Δήμο Μπεσίκτας (Beşiktas) της Τουρκίας.
Θερμές ευχαριστίες και στον αδελφικό φίλο Şaban Ramadanoğlu.



