Σε Απόφαση Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, που κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ, αναφέρεται:

Νέα στοιχεία αναβάθμισης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εντοπίζουμε οι φοιτητές που διαμένουμε στις φοιτητικές εστίες Ξάνθης. Μετά τις κατσαρίδες και τις αράχνες στο φαγητό μας, ο πρύτανης του πανεπιστημίου κ.Μάρης και ο υπουργός παιδείας κ.Πιερρακάκης φρόντισαν να μας φτιάξουν και φάρμα ζώων στις εστίες. Αυτή είναι η μόνη λογική εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε στις, συχνές το τελευταίο διάστημα, επισκέψεις αγριογούρουνων στο χώρο των εστιών.

Συγκεκριμένα, εδώ και ένα μήνα περίπου κυκλοφορούν αγριογούρουνα στο χώρο των εστιών. Πριν λίγο καιρό ήρθαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα των ποντικιών στα κτίρια. Τόσο η Πρυτανεία, ΔΠΘ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ έδειξαν πλήρη αδιαφορία για το θέμα και αποποιούνταν κάθε ευθύνη χωρίς να κάνουν καμία ενέργεια για το ζήτημα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Φοιτητές, εργαζόμενοι, ντελιβεράδες και ο Ξανθιώτικος λαός φοβόμαστε ακόμα και για τη σωματική μας ακεραιότητα. Τα αγριογούρουνα έχουν φτάσει έξω από τις πόρτες μας, έξω από τη φοιτητική λέσχη και στο δρόμο που περνάνε καθημερινά εκατοντάδες κόσμου. Μέρα παρά μέρα έρχονται σχολεία από όλη την περιφέρεια εκδρομή στις φοιτητικές εστίες της Ξάνθης. Σε λίγο θα μπουν στα κτήρια μας αφού με την χρόνια υποχρηματοδότηση των φοιτητικών εστιών έχουν απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό που ούτε πόρτες στα κτήρια μας δεν έχουμε, κι όπου έχουμε είναι υπό διάλυση. Άραγε, περιμένουν το ατύχημα ο πρύτανης κ.Μάρης και η αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων κ.Γρηγορίου; Δεν εξηγείται αλλιώς η στάση τους να πετάνε το  μπαλάκι των ευθυνών στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στη γραφειοκρατία λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνει κάτι άμεσα ή πως οι ίδιοι δεν έχουν αρμοδιότητα. Οι 500 κλίνες ΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη στο άψε σβήσε και χωρίς κωλύματα ανεγέρθηκαν. Την περίφραξη όμως που ζητάμε ώστε να εμποδίζει τα ζώα από το να μπαίνουν και να απειλούν τις ζωές μας τους φαίνεται ως ανυπέρβλητο εμπόδιο. Αυτές είναι οι προτεραιότητες τους!

Αντί λοιπόν να μιλάνε για υποτροφίες σε συνεργασία με την αμερικάνικη πρεσβεία, για αναβάθμιση του ΔΠΘ συγχωνεύοντας τμήματα και κουτσουρεύοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων οι φοιτητές καλούμε κυβέρνηση και πανεπιστήμιο να αυξήσουν γενναία τη χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα. Άμεσα να παρθούν μέτρα με ευθύνη του πανεπιστημίου και του Δήμου Ξάνθης πριν υπάρξει σοβαρό ατύχημα. Να ξεκινήσουν τώρα έργα περίφραξης των εστιών, να εγκατασταθούν πόρτες ασφαλείας, να προσλάβουν επαρκή φύλαξη, να αναβαθμιστεί η ποιότητα του φαγητού χωρίς κόφτες και κριτήρια. Αυτή είναι πραγματική αναβάθμιση και για αυτήν παλεύουν οι φοιτητές!