Το ΔΠΘ γίνεται το τρίτο μεγαλύτερο Ίδρυμα της χώρας

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης γίνεται το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας με Σχέδιο Νόμου το οποίο θα φέρει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκη , στη συνεδρίαση της Τρίτης, του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός ήδη έχει υποσχεθεί στη διοίκηση του Ιδρύματος, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στο Σχέδιο Νόμου,  την ίδρυση νέων τμημάτων και απορρόφηση άλλων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Επίσης, το  Σχέδιο Νόμου προβλέπει   μικρή αναδιάρθρωση για την κάλυψη  νέων γνωστικών αντικειμένων και βέλτιστης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών.

Η πρωτοβουλία ενίσχυσης του ΔΠΘ θα συνοδευτεί με παράλληλη ενίσχυση του ΔΙΠΑΕ και του αναπτυξιακού σχεδίου του νέου Πρύτανη Στ. Αγγελοπουλου.

Το υπουργείο  Παιδείας θα στηρίξει άμεσα οικονομικά το Διεθνές Πανεπιστήμιο για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποδομών.

Παράλληλα, συζητιούνται με την ΕΘΑΕΕ νέα τμήματα, απολύτως συμβατά με το διεθνή χαρακτήρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Η διεθνοποίηση του δημοσίου Πανεπιστημίου είναι κυρίαρχος πυλώνας της στρατηγικής του Κυριάκου  Πιερρακακη και σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας το ΔΙΠΑΕ έχει καταλυτικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό.

Στην τελευταία συνάντηση με τον Πρύτανη του ΔΠΘ Φώτη Μάρη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε λογικό   το σχέδιο απορρόφησης από το Δημοκρίτειο  των τμημάτων στην Καβάλα και Δράμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Για το θέμα έχει ήδη υπάρξει γνωμοδότηση από την ΕΘΑΑΕ (πρήν ΑΔΙΠ).

Το Δημοκρίτειο , σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει κάνει μελέτη  σκοπιμότητας, προκειμένου να τεκμηριωθούν τα ακαδημαϊκά και γεωγραφικά οφέλη .

Υπενθυμίζεται ότι ήδη για τη  Θράκη έχει προγραμματιστεί η κατασκευή υπερσύγχρονων

www.esos.gr