Σοβαρή είναι πλέον η συζήτηση για τη διεξαγωγή ενός debate μεταξύ των υποψήφιων Δημάρχων της Ξάνθης ενόψει των δημοτικών εκλογών της επόμενης Κυριακής.

Όπως έγινε γνωστό, υπέρ της διεξαγωγής τάσσεται ο Σάββας Μελισσόπουλος, που ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει συνεργάτη του στη διαπαραταξιακή συνάντηση, και ο Στράτος Κοντός, που προτείνει τη διεξαγωγή υπό το συντονισμό του Δημοτικού Ραδιοφώνου. Αμφότεροι προτέινουν να γίνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης σε όλα τα ΜΜΕ.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των δύο συνδυασμών:

ΜΠΡΟΣΤΑ

Ο δημόσιος και ανοιχτός διάλογος αποτελεί ζωτικό στοιχείο για τη λειτουργία της
τοπικής δημοκρατίας.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος τιμά αυτή την αξιακή
αρχή, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του ως εκπρόσωπος των συμπολιτών μας
μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή του σε μία συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν
όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και η οποία θα διεξαχθεί με όρους δικαιοσύνης,
ισότητας και ουσιαστικής προβολής των προτάσεων του κάθε υποψήφιου
δημάρχου, είναι δεδομένη.

Εκπρόσωπος του συνδυασμού μας θα συμμετάσχει στη διαπαραταξιακή επιτροπή
διοργάνωσης του debate, με την παρουσία εκπροσώπων όλων των υποψήφιων
συνδυασμών όπου θα καθοριστούν οι όροι, οι διαδικασίες και οι θεματικές
ενότητες της συζήτησης. Ως χώρος συζήτησης της διαπαραταξιακής επιτροπής
μπορεί να καθοριστεί η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Με όλα τα παραπάνω διασφαλίζουμε και συμφωνούμε, ότι κάθε δημόσιος
διάλογος που αφορά το μέλλον της πόλης μας και διεξάγεται με όρους ισότητας και
αντιπροσωπευτικότητας, αποτελεί υποχρέωση όλων όσων ζητούν την εμπιστοσύνη
των δημοτών.

Η Ξάνθη Αλλιώς:

Σας ενημερώνουμε ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού μας κ. Στράτος Κοντός, απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους επικεφαλής των λοιπών αυτοδιοικητικών συνδυασμών υποψηφίων για τον Δήμο Ξάνθης, την παρακάτω πρόσκληση:

«Σε συνέχεια θετικών δημόσιων αποκρίσεων που λάβαμε στο αίτημα μας για τη διεξαγωγή
ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής με οργανωμένη συζήτηση (debate), ανάμεσα στους υποψηφίους Δημάρχους Ξάνθης, η οποία θα αναμεταδίδεται ζωντανά, σας αποστέλλουμε την παρούσα, με στόχο την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ αντιπροσώπων των συνδυασμών το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18.00 στα γραφεία του εκλογικού μας κέντρου ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο προτείνουν οι εκπρόσωποι των λοιπών συνδυασμών, ώστε να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτής.

Πρόταση μας αποτελεί, η διεξαγωγή της συζήτησης να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Ξάνθης, ώστε να είναι δυνατή η προβολή της από το σύνολο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων του Δήμου μας. Το συντονισμό της συζήτησης προτείνουμε να αναλάβει το δημοσιογραφικό προσωπικό του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.

Προτείνουμε επίσης, να δημιουργηθεί πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες να θέσουν τις ερωτήσεις τους, μετά από διαδικασία ταυτοποίησης και αφού αυτές καταταγούν στους εξής τομείς:

1. Κινητικότητα – Προσβασιμότητα
2. Καθαριότητα
3. Κοινωνική πολιτική
4. Πολιτική Προστασία
5. Αδέσποτα ζώα
6. Τουρισμός
7. Πολιτισμός.

Κατόπιν κλήρωσης θα επιλεγεί μια ερώτηση σε κάθε τομέα η οποία θα απαντηθεί από κάθε επικεφαλής συνδυασμού. Στην τελευταία ενότητα κάθε υποψήφιος θα έχει το δικαίωμα να θέσει ελεύθερα ερώτημα, σε οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο επιθυμεί. Ο κάθε επικεφαλής θα έχει χρόνο 2’ λεπτών για την απάντηση του, ενώ η σειρά των ομιλητών θα καθοριστεί με κλήρωση. Στο τέλος ο κάθε υποψήφιος θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια τοποθέτηση ελεύθερα για 2’.