Της Μαρκέλας Γαλάνη

Η πόλη μας, η Ξάνθη μας, αποτελεί σταυροδρόμι για πολιτισμούς και διαφορετικές κουλτούρες. Η συνύπαρξη διαφορετικών εικόνων και χρωμάτων συναρπάζει κάθε κάτοικο και φιλοξενούμενο επισκέπτη της. Τα  μνημεία και η φυσική ομορφιά της πόλης μας έχουν τεράστια ιστορική αλλά και καλλιτεχνική σημασία και για αυτό θα πρέπει να διασωθούν, να διατηρηθούν και να επιβραδυνθεί η διαδικασία της φθοράς τους. Παράλληλα όμως να αναπλαστούν για το καλό όχι μόνο της πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης αλλά και για τους κατοίκους και τους φιλοξενούμενους της.

Η άμεση επεμβατική αποκατάσταση και η πρόληψη των φθορών που επιφέρει ο χρόνος, συμβάλλουν στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ανανεώνοντας έτσι το ενδιαφέρον του θεατή, του μελετητή και του συλλέκτη έργων τέχνης. Το πλούσιο πλακόστρωτο που περιβάλλει την Παλαιά Ξάνθη, τα πλούσια αρχοντικά με την επιβλητική αρχιτεκτονική τους, το παλαιό Δημαρχείο ως σημείο συνάντησης, το Λαογραφικό  Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη ‘Χρήστος Παυλίδης, όπου φιλοξενούνται πάνω από 30 πίνακες του ίδιο του καλλιτέχνη καθώς και δύο γλυπτά, είναι μόνο λίγα από όσα αξιοθέατα χρειάζονται συντήρηση και προστασία από την μελλοντική φθορά στο πέρασμα του χρόνου.

Είναι κομμάτι του πολιτισμού που οφείλουμε ως Ξανθιωτες, να αναδείξουμε ώστε να γνωρίσει επιτέλους η υπόλοιπη Ελλάδα αλλά κι η Ευρώπη ότι σε αυτή τη μικρή πόλη του κόσμου υπάρχει ένα πολιτιστικό σλύμπλεγμα με μουσεία, αντικείμενα και συλλογές που μέσω της σωστής συντήρησης και έκθεσης στο κοινό, θα συνεχίσουν να υπάρχουν για αιώνες και να θαυμάζονται από όλους.

Είναι καιρός πια η Παλαιά Πόλη να υποδέχεται καθημερινά τους επισκέπτες της σε ένα μέρος καθαρό, τακτοποιημένο κι ανοιχτό, να προσφέρει την ψυχική ανάταση της επαφής με τα έργα τέχνης και την κληρονομιά. Επομένως η ανάδειξη του πολιτιστικού θησαυρού που έχουμε στα χέρια μας θα βοηθήσει στην προώθηση της τοπικής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης τουτουρισμού και, γιατί όχι, και στην κατάκτηση του ρόλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας τηςΕυρώπης, κάποια στιγμή…

Καιρός για ένα ταξίδι στην Παλιά Πόλη της μαγείας που είναι αναγκαίο συστατικό μιας ζωής με νόημα.

Μαρκέλλα Γαλάνη (Κοντογιαννίδου)
Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.
Υποψήφια Δημοτική σύμβουλος με την παράταξη “Δύναμη για το Αύριο”