Μια φορά κι ένα καιρό ήταν λέει ένα μικρό κορίτσι. Το έλεγαν Ανθή. Σαν παιδί έκανε μαθήματα Αγγλικών στη δασκάλα Λουσί. Στην παλιά Ξάνθη. Στη διάρκεια του μαθήματος έβλεπε απ’ το παράθυρο απέναντι ένα όμορφο αρχοντόσπιτο. Γεμάτο ομορφιά και χάρη. Το ερωτεύτηκε. Έβαλε σκοπό να το αποκτήσει όταν μεγαλώσει. Και το κατάφερε. Η ζωή τα έφερε έτσι και η Ανθή έγινε ιδιοκτήτρια σ’ ένα απ’ τα ωραιότερα και εντυπωσιακά αρχοντικά της Ξάνθης. Αφιέρωσε σ’ αυτό κόπο και χρήμα. Το μεταμόρφωσε. Και του έδωσε ψυχή και χαρακτήρα. Ονομάστηκε Γκαλερί Τέχνης Ανθή Γκέρμαν. Έφερε διακεκριμένους ζωγράφους, εκλεκτούς καλεσμένους, μεγάλες εκθέσεις, εκδηλώσεις και event. Όμοια τους έβλεπες μόνο στις πρωτεύουσες….

Η Ανθή Γκερμαν εξελίχθηκε. Από μαθήτρια του Χρήστου Παυλίδη, έφτασε να σπουδάζει εικαστικά σε Ευρώπη και Αμερική. Να κάνει εκθέσεις, να δημιουργεί, να εκφράζεται. Το αρχοντικό – γκαλερί έδωσε την θέση του σ’ ένα γκουρμέ εστιατόριο. Μοναδικό για τα δεδομένα της Ξάνθης. Γαλλική κουζίνα, ξένους σεφ, μουσική με άρπα….Η επαρχιακή Ξάνθη δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει τα όνειρα της Ανθής.
Σήμερα η εικαστικός διαθέτει γκαλερί στην Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να ζωγραφίζει, όπως και να λατρεύει την Ξάνθη, προσδοκώντας την επιστροφή της στην γενέτειρα. Η Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης σύντομα θα φιλοξενήσει τα έργα της. Και θα είναι πολύ περήφανη γι αυτό !
Από τις αλλιώτικες προτάσεις