Νέες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν για ακόμη μία νύχτα στο δάσος της Δαδιάς, όπου η κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Το μεσημέρι της Κυριακής είχαμε νέες αναζοπυρώσεις αλλά και εκκενώσεις οικισμών.

Περίπου στις 14:00 δόθηκε εντολή για την εκκένωση δύο οικισμών μέσα σε λίγα λεπτά, εξαιτίας της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη, απομακρυνθείτε προς Τυχερό», ανέφερε το πρώτο μήνυμα που εστάλη από το 112.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κασσιτέρα απομακρυνθείτε προς Σάπες», ανέφερε το επόμενο μήνυμα που έστειλε το 112, λίγα λεπτά μετά το πρώτο.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» τόνισε. «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε.

«Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά».

«Χθες συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του Έβρου και έγινε μία ακόμη έκκληση για την ενίσχυση των μέσων. Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου», επισήμανε, καθώς από αύριο οι άνεμοι αναμένεται ότι θα στραφούν σε νοτιάδες.

«Το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ»

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά στον Έβρο, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ.

«Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Είχαμε μια φωτιά στο δάσος και μία βόρεια της Αλεξανδρούπολης και τώρα έχουμε μια ενιαία πυρκαγιά», σημείωσε αρχικά. «Τις πρώτες ημέρες, η φωτιά της Δαδιάς έφτασε μέσα σε δύο ώρες βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Οι άνεμοι ήταν 7-8 μποφόρ, η πυρκαγιά απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα», συμπλήρωσε.

«Το δάσος δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης. «Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δάσους. Κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές, να υπάρχει μια άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου. «Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται οι πλημμύρες. Χρειάζονται πολύ ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα», τόνισε.

Σύσκεψη παρουσία Κικίλια στην Αλεξανδρούπολη

Σύσκεψη ενημέρωσης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασ. Κικίλια, για την κατάσταση των πύρινων μετώπων στον Έβρο, πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στην Αλεξανδρούπολη, σε αίθουσα του αεροδρομίου Δημόκριτος, όπου έφτασε νωρίτερα ο υπουργός, δεχόμενος κριτική από τοπικά ΜΜΕ ότι εμφανίστηκε στην περιοχή σχεδόν 10 μέρες μετά αφότου ξέσπασε η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης εδώ και 50 χρόνια.

Στη σύσκεψη συμμετΕΊχουν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Έβρου, Στ. Κελέτσης, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρ. Μέτσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Σουφλίου Παν. Καλακίκος καθώς και εκπρόσωπος του δήμου Αλεξανδρούπολης

Μετά τη σύσκεψη, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός θα πετάξει στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στον Έβρο, με super puma.