Νέα νύχτα αγωνίας στα μέτωπα την πυρκαγιάς.

Αναζωπυρώσεις στον Έβρο

Πέμπτη συνεχόμενη νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, όπου μαίνεται η φωτιά, ενώ οι φλόγες έφτασαν το βράδυ της Τετάρτης και στη Ροδόπη.

Η φωτιά κινείται νότια και βρίσκεται μέσα σε οικισμούς της Ροδόπης, ειδικότερα έξω από τον οικισμό της Συκορράχης, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη, η φωτιά από τον Έβρο πέρασε στο νομό και καίει στα Κασσιτερά και τη Συκορράχη του δήμου Μαρωνείας-Σαπών και όλη η περιοχή είναι στα πρόθυρα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μηνύματα για εκκενώσεις οικοσμών έλαβαν οι κάτοικοι αρκετών οικισμών.

Ισχυροί άνεμοι πνέουν στη Ροδόπη

Στην Ροδόπη πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών ενώ αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Μίσχο του δήμου Ιάσμου, όπου, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, η φωτιά κινείται προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις, κυρίως στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή όπου και εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων των εν λόγω περιοχών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής.

Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, 8 ελικόπτερα και 17 αεροσκάφη. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Προς διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναγνώρισης των 18 θυμάτων της πυρκαγιάς, που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Άβαντα στις 21 Αυγούστου 2023, έχουν ανακοινωθεί κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας της Ελληνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Καβάλα

Για τρίτη ημέρα μαίνεται η φωτιά στο δήμο Νέστου στη Καβάλα, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνοντας το έργο πυροσβεστών και εθελοντών.

Στα χωριά Αβραμυλιά και στο Διαλεκτό είναι τα κύρια μέτωπα της φωτιάς, όπου επιχειρούν συνολικά 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και πολλοί εθελοντές. Από αέρος συνέδραμαν πριν νυχτώσει, δύο αεροσκάφη, τύπου Canadair, με το ένα να έχει έρθει από την Κροατία.

Η ξεκίνησε εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) σε δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και δημιούργησε πολλά μέτωπα με την δύναμη των ανέμων πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου. Η φωτιά έκαψε πολλά σπίτια σε Αβραμυλιά και Γέροντα, ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.