5 Μεγάλες πυρκαγιές καίνες ταυτόχρονα στην ΑΜΘ δημιουργώντας ένα πρωτοφανές σκηνικό κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες:

Νέα φωτιά σε Δαδιά Έβρου

Καθώς η μεγάλη φωτιά της Αλεξανδρούπολης κατευθύνεται προς την περιοχή του Άβαντα και Αισύμης, που έχουν εκκενωθεί, και γίνονται προσπάθειες να ανακοπεί το μέτωπο, μια νέα πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στον Έβρο και, συγκεκριμένα, σε δασική έκταση στο Δάσος της Δαδιάς!

Για τη φωτιά έχουν ήδη κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις, οι οποίες αποσπάστηκαν από το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για εκτάσεις κοντά στο σημείο που κάηκε στη μεγάλη περυσινή πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Νέα φωτιά στα Λάβαρα. Εκκενώνεται ο οικισμός !

Νέα, τρίτη φωτιά, εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 3 μ.μ. ακόμη βορειότερα, στα Λάβαρα του Έβρου . Ήδη από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 112 από τα Λάβαρα προς την Ορεστιάδα.

Νέα μεγάλη πυρκαγιά στο Διαλεκτό Καβάλας – Τραυματίστηκαν 4 Πυροσβέστες !

Νέα μεγάλη πυρκαγιά υπάρχει όμως και στο Διαλεκτό Καβάλας, στα σύνορα με το Νομό Ξάνθης. Η φωτιά από μεσημέρι καίει δασική έκταση ενώ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα Ενημέρωσης έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα.

Ένα όχημα της Πυροσβεστικής καταστράφηκε όταν εγκλωβίστηκε από τη φωτιά ενώ τέσσερις πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο !

Μηνύματα 112 για να εκκενώσουν το Διαλεκτό δέχθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού. Στη συνέχεια εκκενώθηκαν Εκλεκτό, Αβραμηλιά, Δαμασκηνιά προς την παλιά Εθνική. Λίγο πριν τις 5 το 112 έστειλε μήνυμα για να εκκενωθούν επίσης Νέος και Παλιός Ξεριάς καθώς και Γέροντας, προς τον Κόμβο Χρυσούπολης.

Νέα φωτιά στο Μίσχο Ροδόπης – Εκκενώνονται Μέγα Πιστό, Μίσχος, Πολύανθος, Σώστης, Ληνό !

Νέο επικίνδυνο μέτωπο έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Άρδειας Ροδόπης, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άνω Δροσίνη για την οποία έχουν ήδη κινητοποιεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η φωτιά πλήττει τους οικισμου Μίσχου, Μέγα Πιστού ενώ οι καπνοί έφτασαν στα πρώτα σπίτια του Σώστη Ροδόπης.

Από το 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης για Μέγα Πιστό κι Μίσχο προς τον Ίασμο και αργότερα για Πολύανθο, Σώστη, Ληνό προς Κομοτηνή !

Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται γιατί η αρχική εστία ήταν ορατή εξαρχής από όλη την ευρύτερη περιοχή αλλά η επέμβαση, ίσως και ελλείψει αρκετών πτητικών μέσων λόγω των πολλών μετώπων, δεν ήταν αποτελεσματική, με συνέπεια να απλωθεί η πυρκαγιά και να γίνει ανεξέλεγκτη.

Φωτιά στην Εξοχή Ξάνθης !

Μια νέα πυρκαγιά σημειώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή της Λεύκης-Εξοχής Ξάνθης επου επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων αλλά δεν φάινεται να εμπνέει ανησυχία.

Οι καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Αν.Μακεδονίας και Θράκης είναι ακραίες καθώς η θερμοκρασία αγγίζει τους 40 βαθμούς ενώ πνέουν ισχυροί ζεστοί άνεμοι με μεταβλητές διευθύνσεις.

15 Αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα επιχειρούν στην ΑΜΘ ταυτόχρονα

Συνολικά 15 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα επιχειρούν αυτή την ώρα σε πέντε διαφορετικά μέτωπα της ΑΜΘ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Αναλυτικά, στην Αλεξανδρούπολη επιχειρούν 10 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα. Στη Δαδιά 2 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, στο Διαλεχτό ένα αεροπλάνο και 2 ελικόπτερα, στα Λάβαρα Εβρου 2 αεροπλάνα και στον Μίσχο Ροδόπης ένα ελικπόπτερο.

Φωτιά το πρωί στο Μυρτόφυτο και το βράδυ στο Φανάρι

Νωρίτερα το πρωί, πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο Μυρτόφυτο Καβάλας, στην περιοχή του Παγγαίου η οποία περιορίστηκε. Τέλος το βράδυ της Κυριακής φωτιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή της Λίμνης Βιστωνίδας κοντά στο Φανάρι, στα σύνορα μεταξύ Ξάνθης και Ροδόπης, που τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Μίσχος Ροδόπης
Λεύκη Ξάνθης . Πηγή Kαιρικά Νέα Θράκης
Mίσχος Ροδόπης. Εικόνα από την Κομοτηνή
Αλεξανδρούπολη- Βόρεια
Mίσχος Ροδόπης η αρχική εστία στις 14.15
Κομβος Αρδανίου Αλεξανδρούπολης. Πηγή Kαιρικά Νέα Θράκης
Η φωτιά στην περιοχή ΔΙαλεκτοιύ. Παλιά ΕΟ Ξάνθης-Καβάλας
Άρδεια Ροδόπης. Πηγή Kαιρικά Νέα Θράκης
Δάσος Δαδιάς.¨
Πηγή Kαιρικά Νέα Θράκης