Μαίνεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/8) και αυτή τη στιγμή το ενεργό μέτωπο βρίσκεται ανάμεσα στον Λουτρό και των Λουτρών Τραϊανούπολης.

Στην προληπτική εκκένωση των περιοχών Μοναστηράκι και Δορίσκος, καθώς των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρος προχώρησαν οι αρχές λίγο πριν τις 14:00, ενώ λίγο πριν τις 15:00 στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112, για εκκένωση της περιοχής Άβαντας.

Νωρίτερα, μήνυμα στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης έστειλε η Πολιτική Προστασία μέσω του 112, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται αδιάκοπα με τις φλόγες, που έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στον νότιο Έβρο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η ειδοποίηση.

Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε επικεντρωθεί στο νότιο κομμάτι και στον Λουτρό, Αγνάντια και Νίψα, ενώ οι άνεμοι εξακολουθούσαν ισχυροί, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στάχτη έγιναν σπίτια, αυτοκίνητα και εκκλησίες.

Το Σάββατο (19/8), συνολικά οκτώ εκκενώσεις οικισμών ζητήθηκαν μέσω του 112, στο πλαίσιο των οποίων ήχησαν πολεμικές σειρήνες, έτσι ώστε οι κάτοικοι να φύγουν άμεσα και έγκαιρα από τις περιοχές και να γλυτώσουν από τις φλόγες που πλησιάζουν απειλητικά τους οικισμούς.

Από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη έχουν καεί σπίτια ενώ άλλα έχουν υποστεί ζημιές, όπως και μια παλιά μονή στο χωριό Πεύκα. Ακόμη, πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στον Έβρο, αποφασίστηκε η ενίσχυση των εναέριων μέσων, ενώ την ίδια ώρα τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο) καταργούνται ολικώς με εντολή της Τροχαίας.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και επιχειρούν συνολικά 176 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 48 υδροφόρα οχήματα.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς.

Πλέον επιχειρούν :

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι  τεσσάρων,
  •  2  πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK), ενώ στο έδαφος προστέθηκαν άλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Εξακολουθούν να συνδράμουν:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου  ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Στις προσπάθειες συμβάλλουν επίσης, εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και του στρατού.

Ο άνεμος αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και έτσι η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.