Ο Βιολόγος-Ερευνητής Δάνης Καραγιαννίδης, ο Ξανθιώτης που διακρίνεται στις ΗΠΑ, μίλησε στο δημοτικό ραδιόφωνο.

Τα πρωτοπόρα φάρμακα της Athos, η προέλευση και η διαχείριση του covid και η Ελλάδα των ευκαιριών

Κι αυτό το καλοκαίρι, με όλη την οικογένεια του, εδώ,  στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ξάνθη, το περνά ο καταξιωμένος βιογενετιστής και ερευνητής Δάνης Καραγιαννίδης.

Μοναδικό διάλλειμα της ετήσιας επίσκεψης του στη βάση του, όπως ο ίδιος επισημαίνει, ήταν τα χρόνια της πανδημίας: ‘ στην Ξάνθη είναι η ρίζα μου, η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου. Αντλώ τη δύναμη με την οποία σε εφοδιάζει ο γυρισμός στη βάση. Συναντώ τους φίλους μου που ξέρουν το Δάνη ως παιδί, ως άνθρωπο, από τότε που παίζαμε μαζί στη γειτονιά. Είναι δυνατά τα συναισθήματα που δίνει η επιστροφή στη βάση. Ο άνθρωπος που έχει βάση κινείται σταθερά. Είναι αυτά τα χρώματα , οι θάλασσες μας που αν και ζω στην Αμερική σε ένα μεσογειακό περιβάλλον , στη Νότια Καλιφόρνια , δεν μπορούν να συγκριθούν. Για τα παιδιά μου είναι ένα σχολείο αυτή η πολύπλευρη κουλτούρα που δεν υπάρχει στην Αμερική. Εκεί ο κόσμος τους αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού. Το ενδιάμεσο είναι οι προορισμοί, όπως το σχολείο ή οι δραστηριότητες. Δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση της κοινότητας’ τονίζει, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, όπου και δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει για το ερευνητικό έργο της επιστημονικής ομάδας Athos Therapeutics, στην οποία είναι διευθυντής ερευνών, και η οποία ήδη κατάφερε να αναπτύξει ένα πρωτοποριακό φάρμακο για τα αυτοάνοσα νοσήματα αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και συνεχίζει να πρωτοπορεί στοχεύοντας στην εξατομικευμένη στοχευμένη θεραπεία. Το νέο φάρμακο με την ονομασία  ATH-063  έλαβε πρόσφατα έγκριση από τις αρμόδιες αμερικανικές και αυστραλιανές αρχές να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές.

Τριανταένα χρόνια στις Η.Π.Α με μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα σε καταξιωμένα πανεπιστήμια της χώρας και μ’ ένα μοναδικό ερευνητικό έργο στο πλούσιο βιογραφικό του, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα συμμετέχοντας στην Athos :’ δουλεύω με εξαίρετους επιστήμονες και καρδιακούς φίλους. Αισθάνομαι πράγματι προνομιούχος γι’ αυτό. Χρειάστηκε βέβαια να εγκαταλείψω την ακαδημαϊκή καριέρα για να γίνω πιο δημιουργικός, πιο παραγωγικός. Ακούγεται αστείο, αλλά αυτό είναι και το πρόβλημα. Παραδοσιακά ότι καινούριο παράγεται, παράγεται στον ακαδημαϊκό χώρο που όμως είναι ή περιορισμένος ή και κατευθυνόμενος, γεγονός που δεν αφήνει τον απαραίτητο χώρο σε έναν ερευνητή. Έπρεπε να φύγω για να έχουμε σήμερα αυτά τα αποτελέσματα : το πρώτο φάρμακο, με βάση τις νεότερες προσεγγίσεις στο χώρο της προσωποποιημένης ιατρικής. Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη θέσαμε νέους στόχους. Ασθενείς με την ίδια νόσο, κατηγοριοποιούνται σε υποομάδες. Η προσέγγιση της ομάδας είναι μοναδική. Δημιουργούμε ένα κανάλι με διάφορα προγράμματα που λαμβάνουν στοιχεία, δεδομένα, και τα αξιολογούν ανάλογα  με την ανάλυση του MRN του κάθε ασθενούς με συγκεκριμένη μέθοδο, τις πρωτεΐνες του, τις επιγενετικές καταστάσεις , το μικροβίωμα κ.α. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι αυτόνομη αλλά άρρηκτα συνδεδεμένη από την ποιότητα των δεδομένων και των ερωτήσεων που απευθύνεις. Και πάλι όμως ξέρουμε ότι είμαστε στην αρχή της νέας εποχής. Ίσως δεν δίνουμε ούτε το 1/10 των πληροφοριών. Είναι πολύπλοκα τα πράγματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Θα έλεγα… συμπαντικού επιπέδου πολύπλοκα’, υπογραμμίζει και προσθέτει ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιο κομμάτι του DNA κάνει τι. ‘Ακόμη ανακαλύπτουμε’ , σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλά με θερμά λόγια για την ερευνητική ομάδα και τον CEO της Αthos Δημήτρη Ηλιόπουλο:’ τεράστιος επιστήμονας  με εξαιρετική ερευνητική δουλειά σε ότι αφορά τον καρκίνο’ επισημαίνει , αλλά και για το σύνολο των συνεργατών του που με πολύ δουλειά αλλά και τύχη κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα: ‘ με τις γνώσεις όλων:  προγραμματιστών- σ.σ: όπως είπε επέλεξαν προγραμματιστές από το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω μεγάλης εμπειρίας στην ανάλυση δεδομένων, οι οποίοι προσάρμοσαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στον τομέα που δουλεύει η ομάδα-  γενετιστών, χημικών, βιολόγων καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό το φάρμακο που ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων και συνεχίζουμε’.

Εξήγησε ότι ήδη η εξατομικευμένη θεραπεία χρησιμοποιείται για διάφορα είδη καρκίνου, όπως του μαστού, όμως στα αυτοάνοσα όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την ίδια θεραπεία αν και το υπόβαθρο της ασθένειας δεν είναι το ίδιο σε όλους.

Ακούστε το Δάνη Καραγιαννίδη.

Ο COVID

Ερωτώμενος για τον covid –για τον οποίο είχε φιλοξενηθεί στην αρχή της πανδημίας στο δημοτικό ραδιόφωνο-σημείωσε ότι:  ‘πλέον η επιστήμη έχει καταλήξει σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Είμαι σίγουρος κατά 99,9% ότι  δεν προήλθε από νυχτερίδες και πογκολίνους. Μάλλον είναι εργαστηριακός ιός. Ήδη στην Αμερική υπάρχει πια η παραδοχή ότι οι πιθανότητες να είναι εργαστηριακός ιό είναι τεράστιες. Και το λένε πια διακεκριμένοι επιστήμονες που γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να εμπλακούν ακόμη σε δικαστικές περιπέτειες. Η συμπεριφορά του ιού δεν χαρακτηρίζει φυσικό ιό. Τώρα στις ΗΠΑ η διαμάχη επεκτάθηκε και στην «απόκτηση λειτουργίας ιού» κι αν αυτό είναι κάτι επιθυμητό ή όχι. Τι είναι η απόκτηση λειτουργίας; Βάζεις π.χ ένα γονίδιο στον ιό που σου επιτρέπει να κάνεις διάφορα πράγματα…Η διαμάχη της επιστημονικής κοινότητας ακόμη συνεχίζεται είναι αλήθεια, αλλά και η επιστημονική κοινότητα δεν είναι ένα μπλοκ ανθρώπων , κάτι σαν ιερατείο που σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο. Τριχοτομήθηκε θα έλεγα. Ήταν εκείνοι που έφερναν τη συντέλεια και φανατικά πρότειναν σκληρά μέτρα, εκείνοι που διαφωνούσαν με αυτή τη λογική τονίζοντας ότι ο τρόπος διαχείρισης ήταν ανεπαρκής και με τα εμβόλια και με τα μέτρα, και τέλος, εκείνοι που σιωπούσαν. Το πρόβλημα ήταν ότι το θέμα πολιτικοποιήθηκε και η  αλήθεια είναι ότι ειπώθηκαν πολλά ψέματα και κάποιοι επιστήμονες λοιδορήθηκαν. Ακόμη διχασμένη είναι η επιστημονική κοινότητα. Ακόμη με μισόλογα μιλάμε. Και το πιο ύποπτο για μένα είναι ότι δεν δημοσιοποιούνται όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για τον ιό, για τις επιπτώσεις της long covid  αλλά και για τις παρενέργειες των εμβολίων. Ακόμη δεν ξέρουμε τι κάνει ο covid και τι επιπτώσεις θα μπορούσε ν’ αφήσει σε ένα μέρος του πληθυσμού. Υπάρχουν όμως ικανοί- και γενναίοι θα πρόσθετα- επιδημιολόγοι που χωρίς δαιμονοποιήσεις θα δώσουν τις απαντήσεις’.

Η Ελλάδα των ευκαιριών

‘Μπορεί η Αμερική να έχει βάλει κάποιες πινελιές , να έχει σμιλέψει αλλιώς το Δάνη, αλλά δεν έχω χάσει την αντίληψη του ποιος είμαι και από πού έρχομαι. Είμαι… εντελώς Έλληνας , αγαπώ όμως και την Αμερική. Προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός για τα καλά και τα κακά και στις δυο χώρες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει ευκαιρίες στο πρώτο κομμάτι της ζωής με την μόρφωση , την παιδεία. Κι ενώ εκ των πραγμάτων μια χώρα 10 εκ ανθρώπων δεν μπορεί να προσφέρει στο κομμάτι τη τεχνολογίας όσα η Αμερική, αυτά που τελικά προσφέρει δεν είναι καθόλου λίγα. Σαφώς και θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα και η Ελλάδα, όμως δεν γίνεται να είμαστε ισοπεδωτικοί. Πόσες φορές δεν μας χαρακτήρισαν χειρότερους και τελευταίους για γελοία πράγματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε εκείνα που κρίνουν μια κοινωνία πόσο προοδευτική είναι , όπως η μόρφωση, η συμπεριφορά στο περιβάλλον , όχι μόνο δεν είμαστε ουραγοί αλλά και ανάμεσα στο top 10 του κόσμου. Εξαρτάται λοιπόν με τι νοοτροπία αποφασίζει κανείς να φύγει στο εξωτερικό. Αν φεύγεις γιατί θεωρείς τη χώρα σου β’ κατηγορίας ή αν φεύγεις συνειδητοποιώντας τα εφόδια που σου έδωσε η χώρα σου και έχοντας καταλήξει τι θέλεις να πάρεις από το εξωτερικό, τι να πετύχεις για σένα και την πατρίδα σου’ υπογραμμίζει με νόημα, συμπυκνώνοντας  τη δική του εμπειρία όταν πριν από 31 χρόνια έφυγε για την Αμερική.

Ένα σύντομο βιογραφικό

Ο Δρ Ιορδάνης Καραγιαννίδης έλαβε το διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, όπου μελέτησε τα αποτελέσματα της ρύθμισης των μεταγραφικών παραγόντων στις διαδικασίες γήρανσης σε πληθυσμούς βλαστικών κυττάρων λιπώδους ιστού. Ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στο Beth Israel Deaconess Medical Center στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ στο εργαστήριο Δρ Χαράλαμπος Ποθουλάκης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καθηγητής στο UCLA David Geffen School of Medicine, οδήγησε πολλά έργα υπό την ιδιότητά του ως Διευθυντής του Immune Assays Core και Associate Director του Center for Systems Biomedicine, συμμετέχοντας στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν επιγενετικούς μηχανισμούς στο IBD.

Έχει περισσότερες από 40 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε κορυφαία βιοϊατρικά περιοδικά και είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Γαστρεντερολογίας.