Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ To παρασκήνιο πίσω από την επιλογή Ηλιόπουλου στο ΣΥΡΙΖΑ. Αρνούνται Βουρβουκέλης-Δαβιτίδης στο...

To παρασκήνιο πίσω από την επιλογή Ηλιόπουλου στο ΣΥΡΙΖΑ. Αρνούνται Βουρβουκέλης-Δαβιτίδης στο ΠΑΣΟΚ ;

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε της επιλογής του Στέργιου Ηλιόπουλου ως υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και τη δυστοκία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την εξεύρεση υποψήφιου, ειδικά μετά τη συμμαχία του απερχόμενου συνδυασμού με τη ΝΔ και το Χ. Μέτιο, αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Τάσου Αποστολίδη για την εφ. Μακεδονία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε επί εβδομάδες «σφυροκόπημα» σε αρκετά στελέχη από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για τη θέση του επικεφαλής του κομματικού ψηφοδελτίου. Ανάμεσά τους, η μέχρι πρότινος βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, η οποία ήταν αρνητική χωρίς όμως να κλείσει τη συζήτηση. Αρνητική απάντηση έδωσε μετά από απανωτές κρούσεις και ο πρώην βουλευτής Έβρου Μενέλαος Μαλτέζος όπως και ο πρώην υπουργός Στάθης Γιαννακίδης από την Ξάνθη.

Από το κόμμα οι Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Βασιλειάδης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ράνια Σβίγκου και Κατερίνα Νοτοπούλου έκαναν αρκετές επαφές με στελέχη από την περιοχή, χωρίς όμως να αποσπάσουν θετική απάντηση.

Στις προσπάθειες των δύο κομμάτων σημειώθηκε σημαντική ανατροπή όταν στο μέσο της εβδομάδας τα επιτελεία στην Αθήνα άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας διερευνώντας το ενδεχόμενο κοινής καθόδου. Μεταξύ άλλων, έγινε κρούση στον Κώστα Κατσιμίγα, ο οποίος δεν ανήκει ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο κόμμα. Σήμερα είναι επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης που είχε στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ενώ στο παρελθόν υπηρέτησε τη νομαρχιακή και περιφερειακή αυτοδιοίκηση ως στενός συνεργάτης του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Άρη Γιαννακίδη. Η απάντηση Κατσιμίγα ήταν αρνητική. «Είναι πολύ αργά για να γίνει τώρα ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο» είπε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ».

Οι κρούσεις των δύο κομμάτων, με στόχο την εύρεση μιας προσωπικότητας κοινά αποδεκτής, συνεχίζονταν μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Οι τελευταίες πληροφορίες είναι ότι ασκήθηκαν εκ νέου πιέσεις στον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη αλλά και στην πρώην βουλευτή Τάνια Ελευθεριάδου, η οποία εντάχθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ” αναφέρει το ρεπορτάζ. 

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στην υποψηφιότητα του Αυτοδιοικητικού Στέργιου Ηλιόπουλου από τη Δράμα. 

Αγωνία στο ΚΙΝΑΛ

Για το θέμα του ΠΑΣΟΚ, το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνεργασία του επικεφαλής του “πράσινου”  συνδυασμού  Κωστή Σημιτσή με την παράταξη Μέτιου το 2019,σημειώνοντας ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατέχουν έως και σήμερα έμμισθες θέσεις διοίκησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Για το ζήτημα, σημειώνει ο δημοσιογράφος:

Μέσα στον Ιούλιο, όμως, το ΠΑΣΟΚ έκανε σαφή την πρόθεσή του να κατέλθει αυτόνομα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τους επικεφαλής των συνδυασμών σε 6 περιφέρειες και άφησε σε εκκρεμότητα τις υπόλοιπες επτά. Μία από αυτές ήταν της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου κάθε κρούση έπεσε στο κενό. Ανάμεσα σε αυτούς που δεν αποδέχτηκαν ήταν ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής και ο Παναγιώτης Δαβιτίδης από την Ξάνθη που είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος και άνθρωπος του περιβάλλοντος Ανδρουλάκη.

Αρνητικά απάντησε και ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης, επίσης Ξανθιώτης, ο οποίος ωστόσο φερόταν να έχει αυτοπροταθεί για τη θέση, παρά το γεγονός ότι από το 2019 είναι εκλεγμένος με τον «γαλάζιο αντάρτικο» συνδυασμό του κ. Τοψίδη. Αρνήσεις φαίνεται να υπήρξαν και από το Λεωνίδα Παππά από την Καβάλα και τους κ. Νίκο Ραπτόπουλο και Γιάννη Κανελάκη από τον Έβρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι εκ νέου επικεφαλής ο κ. Σιμιτσής λόγω της συνεχιζόμενης συνεργασίας με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.

Εξάλλου, από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα έχει ήδη γίνει γνωστή η προσχώρηση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπακοσμά στο συνδυασμό που κατεβάζει ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης στις προσεχείς εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι στο άλλο «στρατόπεδο» του Χριστόδουλου Τοψίδη, πέρα από τον κ. Βουρβουκέλλη, το ΠΑΣΟΚ έχει συμμετοχή και μέσω του Σταύρου Βαβία από την Αλεξανδρούπολη.

 

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ