Οι προσωπικές πληροφορίες που αποθηκεύονται στο δίσκο του υπολογιστή είναι πολύτιμες για κάθε χρήστη. Από σημαντικά έγγραφα της δουλειάς μέχρι προσωπικές στιγμές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές αναμνήσεις, κάθε τι ξεχωριστά έχει ιδιαίτερη αξία και δεν θα θέλατε να χαθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Τι θα συμβεί όμως εάν καεί ο σκληρός σας δίσκος; Δυστυχώς, υπάρχει περίπτωση τα αρχεία σας να χαθούν, όμως η ανάκτηση των δεδομένων σας δεν αποκλείεται.

Καίριο ρόλο διαδραματίζει η συχνή αντιγραφή των πληροφοριών σας σε κάποια άλλη αποθηκευτική μονάδα ή σε κάποια online πλατφόρμα. Πώς όμως θα καταλάβετε ότι ο σκληρός σας δίσκος έχει καεί;

Παρακάτω παρουσιάζονται οι συχνότερες ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ο σκληρός σας δίσκος μπορεί να έχει καεί.

Τι σημαίνει ότι ο δίσκος έχει καεί;

Ένας καμένος σκληρός δίσκος περιορίζει την πρόσβασή σας στα δεδομένα του υπολογιστή σας. Για να γίνει όμως μια προσπάθεια ανάκτησης των δεδομένων θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια συγκεκριμένα βήματα.

Αρχικά, κυρίως μέσω ελέγχου του δίσκου, θα πρέπει να εξακριβωθεί τι πρόβλημα παρουσιάζει ο σκληρός σας δίσκος και που οφείλεται αυτό. Συνεχίζοντας θα πρέπει να εξεταστεί ο ίδιος ο σκληρός ο δίσκος και να γίνουν προσπάθειες ανάκτησης των δεδομένων που υπήρχαν αποθηκευμένα σε αυτόν.

Εν τέλη, θα γίνουν προσπάθειες διόρθωσης του προβλήματος που παρουσιάζει ο σκληρός δίσκος. Όλες οι παραπάνω ενέργειες, ειδικά η επαναφορά μορφοποιημένων δεδομένων, θα ήταν συνετό να πραγματοποιηθούν από επαγγελματίες, ώστε να έχετε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Ας δούμε όμως ποια προβλήματα που παρουσιάζει ο υπολογιστής θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Προβλήματα του σκληρού δίσκου

Κολλάει συχνά ο υπολογιστής

Εάν ο υπολογιστής δεν ανταποκρίνεται στις εντολές τόσο γρήγορα όσο στο παρελθόν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ευθύνεται κάποια βλάβη στο σκληρό δίσκο. Οι εντολές μπορεί να αφορούν δυσκολία στο άνοιγμα των λειτουργικών συστημάτων, αρχείων, εικόνων και διάφορων άλλων δεδομένων.

Ιδιαίτερη σημασία δεν έχει μόνο η εμφάνιση των «κρασαρίσματων» αυτών καθαυτών, αλλά πιο πολύ η συχνότητα τους.

Μπλε οθόνες

Η μπλε οθόνη διακοπής λειτουργίας ή αλλιώς blue screen of death εμφανίζεται όταν ο υπολογιστής αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και για να μη χαθούν δεδομένα το λειτουργικό σύστημα διακόπτει τη δραστηριότητά του και έτσι εμφανίζεται η μπλε/ μαύρη οθόνη.

Όταν καεί ο σκληρός δίσκος, οι μπλε οθόνες θα εμφανίζονται συχνά και το εκάστοτε λειτουργικό σύστημα θα σας «πετάξει» κάποιο μήνυμα. Το μήνυμα αυτό μπορεί να είναι πως πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση, ενημέρωση, αυτόματη επιδιόρθωση ή κάποιο άλλο μήνυμα ασφαλείας.

Περίεργα μηνύματα ή δυσκολία ενεργοποίησης του υπολογιστή

Εάν κατά την έναρξη του υπολογιστή εμφανίζονται διάφορα μηνύματα τότε ο σκληρός δίσκος πιθανότατα έχει καεί. Σοβαρό πρόβλημα επίσης υπάρχει εάν δεν μπορείτε να ανοίξετε καν τον υπολογιστή.

Η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων θα πρέπει να είναι πολύ άμεση έτσι ώστε να μη χάσετε τα δεδομένα που υπάρχουν στον σκληρό δίσκο.

Θόρυβος

Οι υπολογιστές έχουν είτε SSD δίσκους, είτε HDD δίσκους. Ο SSD δίσκος λειτουργεί όπως τα USB στικ και αποθηκεύουν τις πληροφορίες του σε μικρά τσιπάκια, άρα υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν παράγουν κανένα θόρυβο.

Οι δίσκοι HDD έχουν μηχανικά μέρη καθώς λειτουργούν με έναν περιστρεφόμενο δίσκο στον οποίο αποθηκεύονται τα δεδομένα και περιέχουν και ένα ανεμιστηράκι που γυρίζει ώστε να αποτρέπει την υπερθέρμανση του συστήματος. Άρα ο δίσκος αυτός όσο λειτουργεί παράγει κάποιον θόρυβο.

Εάν ξαφνικά ακούσετε κάποιον θόρυβο στον SSD δίσκο ή κάποιον παράξενο ήχο πέρα από τον φυσιολογικό στον HDD δίσκο θα πρέπει να ανησυχήσετε και να αναζητήσετε το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Κατεστραμμένοι τομείς

Οι τομείς είναι χωριστές διαιρέσεις μονάδας του σκληρού δίσκου, στις οποίες αποθηκεύονται πληροφορίες. Όταν καταστρέφονται οι τομείς αυτοί δεν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξετε τα αρχεία ή οποιοδήποτε άλλο δεδομένο το οποίο έχει γραφτεί στα κομμάτια αυτά, όπως φυσικά δεν μπορείτε ούτε να αποθηκεύσετε καινούργιες πληροφορίες στις περιοχές αυτές.

Έλεγχος Δίσκου

Από τη στιγμή που εμφανίζονται τα παραπάνω προβλήματα, καλό θα είναι ως πρώτο βήμα να γίνει ένας έλεγχος δίσκου πριν απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία. Γενικά έλεγχο δίσκου μπορείτε να κάνετε ανά κάποια χρονικά διαστήματα ώστε να είστε σίγουροι για τη σωστή λειτουργία και κατάσταση του σκληρού σας δίσκου.

Ο έλεγχος του δίσκου αναγνωρίζει και διορθώνει αυτόματα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα αρχείων. Με τον τρόπο αυτό επιμελείται ότι θα μπορείτε να ανοίγετε και να επεξεργάζεστε τα δεδομένα σας αλλά και να κάνετε εγγραφή καινούργιων στον σκληρό δίσκο.

Όλες οι παραπάνω ενδείξεις θα πρέπει να σας ενεργοποιήσουν ώστε να αναζητήσετε από πού προέρχονται τα προβλήματα που εμφανίζονται και σε τι κατάσταση βρίσκεται ο σκληρός σας δίσκος. Ο έλεγχος του δίσκου είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά μόλις πέσει στην αντίληψή σας κάποιες από τις παραπάνω βλάβες το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες και να αφεθείτε στη χρόνια εμπειρία τους.