Στην Καβάλα βρέθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο των περιοδειών που έχει ξεκινήσει για την προώθηση της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου.

Η πρώην Υπουργός, είχε σειρά επαφών, μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην πόλη και στην οποία παραβρέθηκαν αρκετά κομματικά στελέχη, απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς επίσης οι πρώην βουλευτές Τάνια Ελευθεριάδου, Τάκης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης (Γραμματέας της Νομαρχιακής), Γιώργος Παπαφιλίππου. Από την Ξάνθη παραβρέθηκε ο πρώην Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, με ομάδα  στελεχών του κόμματος.
Η υποψήφια για την ηγεσία  εμφανίστηκε αισιόδοξη και ενωτική μιλώντας για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα “κόμμα των πολλών”, δίνοντας και το στίγμα της για την επόμενη μέρα. Δεν παρέλειψε όμως να εντοπίσει αδυναμίες και στρεβλώσεις που δημιούργησαν την κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο στο πολιτικό σχέδιο και την έλλειψη γείωσης με τους κοινωνικούς χώρους όσο και σε ζητήματα συμπεριφορών, προσωπικών πολιτικών, “κακοφωνίας” όπως σημείωσε, κάνοντας σαφές ότι η νέα ηγεσία οφείλει να πάρει αποφάσεις που θα ίσως δεν θα αρέσουν σε όλους.

“Πολλοί άνθρωποι απογοητεύτηκαν από την κακοφωνία και την πολυφωνία που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άπαξ και λαμβάνεται η απόφαση πρέπει να μας δεσμεύει όλους διαφορετικά δεν μπορείς να αποκτήσεις τη σοβαρότητα που χρειάζεσαι” σημείωσε, μεταξύ άλλων. 

Να αφήσουμε πίσω τις αναμνήσεις

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της στην ανάγκη, να πάψει η συνεχής επίκληση και η αναδρομή στο παρελθόν και τις διαδρομές του καθενός στην Αριστερά αλλά να προχωρά με κοινή ταυτότητα και όλους τους ανθρώπους του και, παράλληλα, να διώξει τις φοβίες για τους τεχνοκράτες, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση.

Πρέπει να αφήσουμε πίσω αυτή τη διαρκή αναφορά στις διαδρομές μας όλοι έχουμε μια διαδρομή και την τιμάμε κι έχει αξία. Δεν μπορούμε όμως να τη χρησιμοποιούμε συνέχεια στις αναφορές μας στις αναμνήσεις μας. Πρέπει να χτίσουμε μια νέα ταυτότητα και με αυτή να απευθυνθούμε σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε. Προτείνω να αφήσουμε πίσω μας τις αναμνήσεις και να ανοίξουμε το κόμμα μας.”

Η ΝΔ δημιούργησε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών

Αναλύοντας τα αίτια της ήττας και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει σημείωσε ότι η ΝΔ δημιούργησε την κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών πείθοντας τους πολίτες ότι έτσι περίπου είναι τα πράγματα, μέχρι εκεί μπορεί να φτάνει η χώρα:  
«Αυτό για να το χτυπήσουμε πρέπει να περιγράψουμε το άλλο μοντέλο. Πρέπει να φτιάξουμε ένα κόμμα σοβαρό μεθοδικό και αποτελεσματικό. Το κόμμα θα πρέπει να αλλάξει. Από εδώ και στο εξής για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν μπορεί ένα κόμμα σαν το δικό μας να μην έχει εκπροσώπηση στους παραγωγικούς φορείς. Πως θα εκφράσει τον κόσμο αν δεν είναι στον πλάι του. Πρέπει να εντάξουμε όλα τα μέλη του κόμματος για να νιώθουν παραγωγικά».

Να αποχωριστούμε τις ταμπέλες

Η δίκη μας πρόταση είπε «αφορά εκατομμύρια ανθρώπους που έκαναν μια άλλη πολιτική επιλογή αλλα είναι εδώ και περιμένουν από εμάς να τους δώσουμε μια άλλη προοπτική».

“Κατέθεσα την υποψηφιότητα μου για να στηρίξω την προσπάθεια της ανασυγκρότησης. Θα είναι μια δύσκολη διαδρομή που αξίζει να την προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Το δικό μου σχέδιο είναι να αποχωριστούμε τις ταμπέλες. Να αποδεσμευτούμε από το ερώτημα τι δρόμο θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θέλω ένα έργο που να απαντά στις αγωνίες των ανθρώπων που να τους δίνει προοπτική για την επόμενη ημέρα”.