Η 29 η Εθνική Γενική Συνέλευση του ESN GREECE φιλοξενείται στην Ξάνθη από το ESN
DUTH, τον Σύλλογο φοιτητών Erasmus του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Από την Πέμπτη 20 έως την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
φιλοξενεί στην Ξάνθη την ετήσια θερινή Γενική Συνέλευση του Δικτύου ESN GREECE, την
οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητών Erasmus του ΔΠΘ (ESN GREECE).


Η Γενική Συνέλευση θα συγκεντρώσει περίπου 90 φοιτητές, εθελοντές του Δικτύου ESN
Greece το οποίο αποτελεί παράρτημα του διεθνούς δικτύου ESN International.
Οι εθελοντές φοιτητές του ESN DUTH, με αφορμή τις δύο επετείους, αυτής των 10 χρόνων
από την ίδρυση του Συλλόγου τους αλλά και την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση
του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διεκδίκησαν και ανέλαβαν τη διοργάνωση.
Αρωγοί και υποστηρικτές τους, εκτός από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το
Γραφείο Erasmus+ του ΔΠΘ, ο Δήμος Ξάνθης, η Περιφέρεια ΑΜΘ και τοπικές επιχειρήσεις
και επαγγελματίες της Ξάνθης.

Εθνική Γενική Συνέλευση Δικτύου Φοιτητών Erasmus

Το Erasmus Student Network (ESN) αποτελεί τον μεγαλύτερο εθελοντικό, φοιτητικό οργανισμό στην Ευρώπη και ως αποστολή του έχει τον εμπλουτισμό της τοπικής κοινωνίας μέσα από τις ανταλλαγές και την προσφορά ευκαιριών για την πολιτιστική κατανόηση και την προσωπική ανάπτυξη έχοντας ως γνώμονα ότι οι «φοιτητές βοηθούν φοιτητές». Τα μέλη του είναι άτομα με όρεξη για μάθηση, αγάπη για τον εθελοντισμό και ενθουσιασμό για το πρόγραμμα Erasmus και όσα προσφέρει στους φοιτητές της Ευρώπης. Το Δίκτυο στην Ελλάδα (ESN Greece) διαθέτει παραρτήματα σε όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια με περισσότερα από εννιακόσια (900) ενεργά μέλη.

Το Δίκτυο διοργανώνει ετησίως την Εθνική Γενική Συνέλευση, μια σημαντική συνάντηση για τους εθελοντές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με στόχο τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus και την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα.

Για τα μέλη του παραρτήματος του Δικτύου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ESN DUTH), η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας της σύνδεσης των φοιτητών με την ιστορία του τόπου, στον οποίο περνούν τέσσερα από τα πιο καθοριστικά για τη ζωή τους χρόνια, αποτέλεσε το έναυσμα για την οργάνωση των δράσεων του. Έχοντας ως έναυσμα αυτόν ακριβώς τον σκοπό, στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου ο σύλλογος πραγματοποιεί εκδρομές και ξεναγήσεις με ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα σε κάθε γωνιά της Θράκης, στις οποίες συμμετέχουν, μαζί με τους Έλληνες φοιτητές, κυρίως εισερχόμενοι φοιτητές με το πρόγραμμα Erasmus. Επίσης, κατά τη διάρκεια του έτους, διοργανώνει δράσεις με απώτερο στόχο τον εμπλουτισμό της τοπικής κοινωνίας. Η δενδροφύτευση και η εθελοντική αιμοδοσία είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα.

Φέτος το καλοκαίρι, το παράρτημα του Δικτύου στην Θράκη,  ESN DUTH , ανέλαβε την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει στην όμορφη πόλη της Ξάνθης  από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου την Εθνική Γενική Συνέλευση, στην οποία θα συμμετέχουν πάνω από 80 Έλληνες και ξένοι φοιτητές. Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στην παλιά πόλη της Ξάνθης, καθώς και στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες της Συνέλευσης.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές και την ιστορία του τόπου και να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία και τα τοπικά καταστήματα.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου  Ξάνθης, ενώ σημαντική κρίθηκε και η υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, σημαντικός αρωγός υπήρξε και  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 (πενήντα) χρόνια λειτουργίας του. Ευχαριστούμε πολύ, επίσης, την εταιρία << Πλαστικά Θράκης>> του Ομίλου << Thrace Group>> για τη μεγάλη της συνδρομή της στο έργο μα