Δεν είναι μόνο αυτή που γνωρίζετε. Εκτείνεται σε πολλά άγνωστα κι αθέατα σημεία. Στα βουνά της Ροδόπης, στα Στενά, στην Κοιλάδα, στις λίμνες. Μια ολόκληρη και μεγάλη γεωγραφική περιοχή….προς χάρη του Νέστου. Που συνεχίζεται και στα πεδινά. Για να συναντήσει την θάλασσα. Κάπου εκεί στο Δέλτα, δίπλα στην Κεραμωτή, με φόντο το νησί της Θάσου. Αξίζει να κάνετε την υπέρβαση της εξερεύνησης. Της ανακάλυψης.

Ξεκινήστε απ’ τα ψηλά. Απ’ τις λίμνες του Νέστου, Στα χωριά Σιδηρόνερο και Παπάδες. Δείτε νεοσύστατες λίμνες που δημιουργήθηκαν απ’ την κατασκευή του Φράγματος Θησαυρού. Δείτε τα καταποντισμένα πεύκα να βγαίνουν έξω απ’ το νερό. Ξεχασμένα χωριά και ερείπια, σύγχρονες γέφυρες και λιθόστρωτα ντουβάρια που φράσουν την ροή στο ποτάμι.

Κι από κει στο Παρανέστι. Στην Κοιλάδα που απλώνεται μέχρι την Σταυρούπολη. Με τα χωριά να ακουμπούν στα νερά του. Δαφνώνας, Νεοχώρι, Κομνηνά. Μια “ζεστή κοιλάδα” για τα πλάσματα του Θεού. Ανθρώπους και ζώα. Να πίνουν, να δροσίζονται, να θρέφονται. Και μετά, στη συνέχεια, το ωραιότερο τμήμα απ’ τον παράδεισο του Νέστου. Τα Στενά, οι μαίανδροι, η ομορφιά. Υδάτινο μεγαλείο της φύσης. Μέχρι και τους Τοξότες..

Κι εκεί που νομίζεις ότι τελείωσε ο Νέστος, αρχίζουν τα κρυμμένα. Το χωμάτινο ανάχωμα σας περιμένει. Να σας βάλει σε τοξωτές σκιερές παραποτάμιες διαδρομές. Και να φτάσετε στα χωριά του κάμπου. Περνώντας δίπλα τους. Χρυσούπολη, Ν. Καρυά, Μοναστηράκι. Ένα μεγάλο ταξίδι ευτυχίας….

(φωτο Forestis)