Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ H Θράκη προκαλεί τριγμούς και στο ΠΑΣΟΚ

H Θράκη προκαλεί τριγμούς και στο ΠΑΣΟΚ

Μπορεί το ζήτημα της μειονότητας της Ροδόπης να έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης κυρίως ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως φαίνεται πως προκαλεί έντονους τριγμούς ακόμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Μπορεί ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης -αλλά και σύσσωμη η ηγετική ομάδα του κόμματος- να επιχείρησε να τηρήσει  στρατηγική «ίσων αποστάσεων» βάλλοντας τόσο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και κατά του Αλέξη Τσίπρα για «επικίνδυνα παιχνίδια και τυχοδιωκτισμούς με τα εθνικά θέματα»,  όμως υπήρξαν κορυφαία στελέχη που έσπευσαν να υιοθετήσουν δημοσίως τις θέσεις αλλά και την ρητορική της Πειραιώς.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου σε πάνελ του τηλεοπτικού σταθμού Open το πρωί της Τρίτης, με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, υποστηρίζοντας πως «δεν υπήρχε πιο ευθυγραμμισμένος βουλευτής με το τουρκικό προξενείο».

Η εν λόγω αναφορά δεν «ήχησε» καθόλου καλά σε μια  μερίδα του κόμματος, η οποία θεωρεί πως επιχειρείται μια επί το «εθνικιστικότερον» σύγκλιση με τη ΝΔ πάνω σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα. Προτιμήθηκε όμως να μην εκτοξευτούν πυρά κατά του Ανδρέα Λοβέρδου ελέω προεκλογικής περιόδου.

Μαργαρίτης κατά Διαμαντοπούλου: «Χάθηκαν τα όρια»

Τα μηνύματα πάντως εστάλησαν έστω και δια της έντονης κριτικής που άσκησε ο Θόδωρος Μαργαρίτης σε ανάλογη τοποθέτηση εκ μέρους της Άννας Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, η πρώην υπουργός  και πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη -η οποία αν και δεν συμμετέχει ενεργά στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ασκεί έντονη επιρροή σε ένα τμήμα του- επέλεξε μέσω ανάρτησής της στο facebook να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα, αφήνοντας στο «απυρόβλητο» τη ΝΔ.

Ειδικότερα, η κα Διαμαντοπούλου έγραψε:

«Το θέμα στην Ροδόπη θα ήταν ευχής έργο να μην αποτελεί ζήτημα προεκλογικής σύγκρουσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στην εκλογική πορεία για την ψήφιση της νέας Βουλής θα κρύβουμε θέματα κάτω από το χαλί και μετά ό,τι προκύψει. Το θέμα αφορά στην Δημοκρατία αλλά και στην Εθνική κυριαρχία. Αφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και στον σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών στην συγκεκριμένη περίπτωση την Συνθήκη της Λωζάνης. Αφορά φυσικά και στο Σύνταγμα σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές δεν αντιπροσωπεύουν ομάδες του πληθυσμού ούτε καν την εκλογική τους περιφέρεια ,αντιπροσωπεύουν το Έθνος( άρθρο 51 ,παρ.1). Οι δύο λοιπόν υποψήφιοι Μουσουλμάνοι βουλευτές θα μπορούσαν να δηλώσουν απλά ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές Έλληνες Μουσουλμάνοι που σέβονται το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συνθήκες! Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί δεν μπορούν να δηλώσουν το αυτονόητο;

Αυτό το «δεν μπορούν» είναι το κρίσιμο θέμα μας γιατί κρύβει πιθανότατα φόβο ή εντολή του Τουρκικού Προξενείου. Και αυτή είναι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για την λειτουργία της επόμενης Βουλής».

 

Από την μεριά του, ο Θόδωρος Μαργαρίτης δεν άφησε ασχολίαστη την δήλωση Διαμαντοπούλου επισημαίνοντας πως αυτή «αβαντάρει την εθνικοφροσύνη της Συντηρητικής παράταξης».

Ειδικότερα, η ανάρτηση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Γραμματέα της πολιτικής κίνησης ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει ως εξής:

«Η Άννα Διαμαντοπούλου με ανάρτηση της ασκεί θεμιτή κριτική σε λάθη του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Ροδόπης. Η ανάρτηση της πήρε δημοσιότητα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι το γιατί. Σε όλο το κείμενο της όμως δεν βρήκε ούτε ΜΙΑ λέξη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Για την λαιμαργία της ΝΔ να αυξήσει τις ψήφους της ακόμα και στην Ροδόπη χαϊδεύοντας τα ψηφαλάκια της Ακροδεξιάς. Δεν βρήκε ούτε ΜΙΑ λέξη για τους εκβιασμούς που ασκούνται στην μειονότητα. Μπορεί κάποιος να μην συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος με τις ανόητες εσωκομματικές κόντρες του στην Ροδόπη άνοιξε το θέμα. Αλλά από εκεί μέχρι να αβαντάρει την εθνικοφροσύνη της Συντηρητικής παράταξης υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Και μάλιστα για μία πολιτικό με Ευρωπαϊκή συνείδηση ανοιχτής Κοινωνίας. Χάθηκαν τα όρια».

 

Η περίπτωση του Μπουρχάν Μπαράν

Υπενθυμίζεται πάντως πως το ζήτημα της  μειονότητας είχε προκαλέσει τριγμούς στη Χαριλάου Τρικούπη και τον περασμένο Σεπτέμβριο, με επίκεντρο τη δήλωση του Μπαράν Μπουρχάν, ο οποίος έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Τότε διαρροές από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλούσαν για έντονη δυσαρέσκεια για τον κύριο Μπαράν, ενώ άφηναν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα ο ίδιος να είναι και πάλι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της 21ης Μαΐου στον νομό Ξάνθης, όπου ήλθε και πάλι στην πρώτη θέση και παραμένει στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων και ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου.