Υπογράφηκε στην Κομοτηνή από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τη νόμιμη εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ASNF Αεροεφαρμογές Ι.Κ.Ε., η σύμβαση του έργου για τις εναέριες δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Βασίλη Λούρμπα και του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας κ. Λουκά Γεωργίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

Το έργο είναι προϋπολογισμού 8,3 εκ. €, έχει τριετή διάρκεια και αφορά στα έτη 2023, 2024 και 2025. Προβλέπει τη διενέργεια αεροψεκασμών με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας και της περιορισμένης ULV ακμαιοκτονίας.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:

  • Συστηματικός εντοπισμός των πιθανών εστιών ανάπτυξης των προνυμφών κουνουπιών μεγάλης έκτασης στο φυσικό και στο αγροτικό περιβάλλον.
  • Διενέργεια εναέριων ψεκασμών προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας στο φυσικό και στο αγροτικό περιβάλλον.
  • Παροχή στις υπηρεσίες της Περιφέρειας των γεωχωρικών δεδομένων για τις σημαντικές εστίες αναπαραγωγής των προνυμφών κουνουπιών, στις οποίες πραγματοποιούνται αεροψεκασμοί.
  • Εποπτεία ακμαίων κουνουπιών με χρήση κατάλληλων παγίδων σε επιλεγμένες θέσεις, με σκοπό τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των αεροψεκασμών ακμαιοκτονίας.
  • Εποπτεία του πληθυσμού των ακμαίων κουνουπιών και των επιπέδων κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στο αγροτικό και στο φυσικό περιβάλλον σε όλη την έκταση της Περιφέρειας.
  • Εκπόνηση και υποβολή ετήσιας και τελικής έκθεσης πεπραγμένων.

Σε δήλωσή του κατά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Μέτιος ανέφερε:

«Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών, στόχος μας είναι κάθε χρόνο να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Φέτος, μέσω ενός προγράμματος – γέφυρας που χρηματοδοτήσαμε και υλοποιήσαμε στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στο παλαιό και στο νέο τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης, ξεκινήσαμε τους ψεκασμούς ήδη από τα τέλη Μαρτίου.

Σήμερα λοιπόν, μετά από δύο μήνες συμπληρωματικών ψεκασμών, υπογράφουμε τη σύμβαση για την άμεση έναρξη του νέου τριετούς προγράμματος εναέριων δράσεων καταπολέμησης για τα έτη 2023, 2024 και 2025.

Οι ψεκασμοί φέτος έχουν πιο εντατικό ρυθμό, ενώ και οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες μας είναι πιο εντατικοί, μετά και τη λήξη των περιορισμών που είχαμε τα περασμένα χρόνια λόγω της πανδημίας.

Ταυτόχρονα δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη σωστή ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι είναι σημαντικό να μην αμελούν τα ατομικά μέτρα προστασίας.»

Κριτική Τοψίδη και “σκιές” για τη σύμβαση

Λιγη ωρα μετά σε ανακοίνωσή της η παράταξη Τοψιδη, αναφέρει:

 

«Τα κουνούπια βασανίζουν τους πολίτες και ο Περιφερειάρχης κάνει .. δηλώσεις»

 

Με «καμάρι» ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ ανακοίνωσε σήμερα (06/06) με δελτίο τύπου που εξέδωσε, ότι υπέγραψε σύμβαση με εταιρεία για την από αέρος καταπολέμηση των κουνουπιών προϋπολογισμού 8,3 εκ. € (για 3 έτη). Ίσως άλλο τόσο θα κοστίσει και η επίγεια καταπολέμηση των κουνουπιών.

Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Μέτιος βγήκε να εξαγγείλει ότι παράλληλα με την καταπολέμηση των κουνουπιών θα γίνει :

Συστηματικός εντοπισμός των πιθανών εστιών ανάπτυξης των προνυμφών κουνουπιών ….

Παροχή στις υπηρεσίες της Περιφέρειας των γεωχωρικών δεδομένων για τις σημαντικές εστίες αναπαραγωγής ….

Εποπτεία ακμαίων κουνουπιών με χρήση κατάλληλων παγίδων σε επιλεγμένες θέσεις ….

Εποπτεία του πληθυσμού των ακμαίων κουνουπιών και των επιπέδων κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου …. καθώς και

Εκπόνηση και υποβολή ετήσιας και τελικής έκθεσης πεπραγμένων.

 

Εδώ λοιπόν οφείλει ο Περιφερειάρχης να παρέχει εξηγήσεις στα ακόλουθα θέματα:

Για ποιο λόγο, σε όλα τα χρόνια της θητείας της παρούσας διοίκησης, ούτε ο περιφερειάρχης, ούτε οι Αντιπεριφερειάρχες του, ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ούτε ο ανάδοχος δεν έκαναν απολογισμό του έργου ;

Γιατί κάθε χρόνο το πρόβλημα με τα κουνούπια καθίσταται όλο και χειρότερο απέναντι στους πολίτες με προφανείς και σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, στην υγεία, στον τουρισμό και στην οικονομία;

Γιατί κάθε φορά με το συγκεκριμένο θέμα ασχολούνται μόνο συγκεκριμένοι υπάλληλοι;

Γιατί σε κάθε προκήρυξη σχετική με την καταπολέμηση των κουνουπιών, οι όροι γίνονται και όλο και πιο περιοριστικοί ώστε να μην μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για το έργο και άλλοι φορείς;

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Μέτιος δεν θα απαντήσει ούτε και τώρα. Είτε γιατί δεν έχει κάτι να πει, είτε γιατί (ενδεχομένως) θέλει κάτι να κρύψει.

Ωστόσο η κατάσταση με τα κουνούπια κάθε χρόνο χειροτερεύει και δυσχεραίνει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Για ακόμη μία φορά, όμως, η διοίκηση αρχίζει και τελειώνει ανάμεσα σε υπογραφές και σε ΔΤ χωρίς καμία ουσία. Για άλλη μία φορά η αδιαφορία και η ανικανότητα του Περιφερειάρχη και των συνεργατών του πλήττουν σοβαρά τις ζωές μας.

Οι εκλογές ευτυχώς πλησιάζουν !