Του Δ. Γκαγκαλιδη


Η αλήθεια είναι πως είναι απ’ τους λιγοστούς πεζόδρομους της Ξάνθης (Δαγκλή, Ηρώων). Σε μια πόλη που διαθέτει πολλές αφορμές να πεζοδρομήσει δρόμους κι οδούς (μνημεία, παλιά Ξάνθη, ιστορικό κέντρο). Ο πεζόδρομος της οδού Γεωργίου Σταύρου ενώνει την κ.πλατεία με την …Εθνική Τράπεζα. Απ’ αυτή πήρε τ΄όνομα του, καθώς ο πλούσιος Ηπειρώτης τραπεζίτης ήταν ο ιδρυτής της. Ειδικά τα βράδια που το κτίριο κι οι κολώνες του φωταγωγούνται, δημιουργείται ένα υπέροχο σκηνικό.

Την περιοχή όμως ομορφαίνουν με την παρουσία τους καλά κι αξιόλογα ταβερνάκια. Προβάλλουν την Ξανθιώτικη γαστρονομία, έχουν ωραία αισθητική και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Εκεί λοιπόν θα βρείτε τα “Φαναράκια”, το “Ξεροσφύρι”, αλλά και cafe bar με άποψη, όπως την ατμοσφαιρική “Μαριπόζα”. Ένα απ’ τα καλύτερα είναι και τα “Σεκλέτια”, που σερβίρουν επιλεγμένους κρεατομαζέδες.

Τα τραπεζάκια βγαίνουν στον πεζόδρομο και το μέρος γεμίζει φωνές, χαμόγελα κι ευχαριστημένους πελάτες. Ζητήστε απ’ τον Φώτη να σας προτείνει ορεκτικά και λιχουδιές και….δεν θα το μετανιώσετε !