Αφιέρωμα της εφ. “Καθημερινή” στην αναγεννηση του ΑΟΞ.
Η ομάδα που θαύμασε όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα, μετά από ένα χρόνο στην αφάνεια κάνει ολικό restart με όπλο την τοπική κοινωνία
Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από τότε που μια από τις πιο ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες της περιφέρειας, η Skoda Ξάνθη άλλαζε ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ύστερα από 29 χρόνια όπου η εταιρεία ΒΙΑΜΑΡ και το όνομα Χρήστος Πανόπουλος έγιναν ταυτόσημο με την ομάδα και τις σπουδαίες επιτυχίες της (ευρωπαϊκές συμμετοχές, συμμετοχή σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας, ανάδειξη σπουδαίων ποδοσφαιριστών), ένας ομογενής επιχειρηματίας από την Αυστραλία ονόματι Bill Papas, αγόραζε την ΠΑΕ και η μεγάλη περιπέτεια ξεκινούσε.
Την ίδια ώρα που στην μακρινή χώρα συνεχίζεται η δίκη του Papas που κατηγορείται για μια από τις μεγαλύτερες απάτες που αφορά υπεξαίρεση 500.000.000 δολαρίων από μεγάλες τράπεζες τα τελευταία δέκα χρόνια, στην ακριτική πόλη κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες του ΑΟΞ στα χέρια τους κάνοντας κυριολεκτικά επανεκκίνηση από το μηδέν και επανατοποθετώντας την σχέση του συλλόγου με την τοπική κοινωνία σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.
Κάνοντας ένα φρεσκάρισμα της μνήμης, πρέπει να επισημανθεί πως μέσα σε τρία χρόνια, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2020 όπου η Ξάνθη αγωνιζόταν στην Σούπερ Λιγκ 1 και υποβιβάστηκε στην Σούπερ Λιγκ 2, λόγω της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας, η ομάδα ουσιαστικά σβήστηκε από τον χάρτη. Το περασμένο καλοκαίρι δεν κατάφερε να αποκτήσει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της ΣΛ2, στις 19/9/2022, δήλωσε παραίτηση και λίγο αργότερα διαλύθηκε μη μετέχοντας σε κανένα πρωτάθλημα την φετινή σεζόν. Ούτε καν στο τοπικό.
Κι αυτό, καθώς όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δεν υπήρχε ενεργό ερασιτεχνικό σωματείο με το όνομα ΑΟ. Ξάνθης που θα μπορούσε να πάρει στις πλάτες του την ομάδα και να την καθοδηγήσει στο πρωτάθλημα της Γ΄εθνικής που είναι ερασιτεχνικό..
Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, τα πάντα γύρω από την Ξάνθη κινούνταν γύρω από το επιτυχημένο αλλά και συγκεντρωτικό διοικητικό μοντέλο του Χρήστου Πανόπουλου που είχε ως συνέπεια και την αδρανοποίηση του ερασιτέχνη ΑΟΞ.
Είναι ενδεικτικό πως το σωματείο δεν είχε καν αθλητική αναγνώριση αφού δεν ήταν εγγεγραμμένο ούτε στο επικαιροποιημένο μητρώο της ΓΓΑ, ούτε στην ΕΠΣ Ξάνθης.
Στους μήνες που μεσολάβησαν, κάποιοι Ξανθιώτες, επαγγελματικά επιτυχημένοι, που αγάπησαν από μικρά παιδιά την ομάδα, αποφάσισαν να μην αφήσουν άλλο τον χρόνο να τρέχει…
Αντιπαράδειγμα ο Ηρακλής
Πρώτο μέλημα τους ήταν να βάλουν σε διαδικασία επανεκκίνησης τον ερασιτέχνη ΑΟ. Ξάνθης. Να μπορεί να δημιουργηθεί μέσω αυτού, τμήμα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ αλλά και άλλων αθλημάτων που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν. Να μπορούν τα μικρά παιδιά της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής να ξαναφορέσουν τα κόκκινα χρώματα του συλλόγου με τον Δημόκριτο στο στήθος. Στις 28 Απριλίου έγιναν οι αρχαιρεσίες του σωματείου και το Δ.Σ. του ΑΟΞ συγκροτήθηκε σε σώμα, έχοντας στην κεφαλή δυο νέους δικηγόρους, τον Κωνσταντίνο Ψωμά (πρόεδρος) και τον Αλέξανδρο Γιαλάογλου (αντιπρόεδρος).
Δυο νέους ανθρώπους με «φρέσκες» ιδέες που από πιτσιρικάδες πήγαιναν στο γήπεδο και έγιναν οπαδοί της ομάδας που θαύμασε όλη η Ελλάδα.
Η «Κ» συνομίλησε με τον Αλέξανδρο Γιαλάογλου για τη νέα προσπάθεια της ομάδας που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι από το μηδέν και αφήνει υποσχέσεις για μια νέα εποχή επιτυχιών στο μέλλον.
«Από την στιγμή που η ομάδα δήλωσε παραίτηση από το πρωτάθλημα της ΣΛ2, υπήρξε μια κινητοποίηση από παλαίμαχους παράγοντες και ποδοσφαιριστές της ομάδας, φιλάθλους που είχαμε την ίδια αγωνία και προβληματισμούς για το μέλλον της. Από την αρχή τέθηκε ένα δίλημμα για το τι χειρισμούς έπρεπε να κάνουμε.
Ορισμένοι υποστήριζαν πως θα μπορούσε να γίνει μια συγχώνευση με άλλη ΠΑΕ και εξαγορά ΑΦΜ ή μετονομασία άλλου συλλόγου όπως για παράδειγμα ο Ορφέας Ξάνθης ώστε να μπορέσει να αγωνιστεί στην Γ΄εθνική.
Η Ξάνθη πατάει ξανά γκάζι-2
Ο Πελέ με τη φανέλα της ομάδας – Φωτ.: Intime
Ομως βλέποντας παραδείγματα, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Ηρακλή που έκανε συγχωνεύσεις αλλά εξακολουθεί να κουβαλά τα παλιά χρέη και να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Επί της ουσίας τα χρέη δεν θα διαγράφονταν ποτέ. Ετσι αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τους κανονισμούς και όσο σκληρό κι αν είναι αυτό, να αρχίσει η ομάδα από την χαμηλότερη ερασιτεχνική την Β΄ ΕΠΣ Ξάνθης. Να ξαναγράψουμε την ιστορία του συλλόγου από την αρχή σε λευκό χαρτί σεβόμενοι όμως τις καταβολές μας και τα σύμβολά μας».
Ο βασικός στόχος του ΑΟΞ θα είναι να αγκαλιαστεί από τον κόσμο αυτή η προσπάθεια αλλά και η συμμετοχή των φιλάθλων στην άμεση οργάνωση του σε επαγγελματικά πρότυπα.
«Ο σκοπός του ΑΟΞ δεν είναι να έρθει ο κόσμος σε αυτόν αλλά να πάει ο ΑΟΞ στον κόσμο και να κατανοήσει τις ανάγκες του. Η ομάδα τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκε από την πόλη, ο κόσμος απομακρύνθηκε από τον σύλλογο, ο καθένας για τους λόγους του. Στόχος μας είναι να γεμίσει με κόκκινες φανέλες η πόλη μας, να μπει η ομάδα ξανά στην καθημερινότητα του τόπου και κυρίως στα σχολεία. Το βλέπουμε ως μια προσφορά στον τόπο μας».
Με «φάρο» το γήπεδο
Η στόχευση αυτή δεν είναι άσχετη και με το γεγονός πως η επανεκκίνηση θα γίνει με έδρα, το ιστορικό γήπεδο της Ξάνθης, στο κέντρο της πόλης εκεί όπου έπαιζε μέχρι το 2004 όταν και πήγε στα Πηγάδια. Αυτό είναι το πιο βασικό περιουσιακό στοιχείο του ΑΟΞ το οποίο χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια ως έδρα ο Ορφέας Ξάνθης προκειμένου να μην ερημοποιηθεί. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως σύντομα θα παρουσιαστεί ένα πλάνο ανακαίνισης του και εκμετάλλευσής του.
Αυτή η ρομαντική προσέγγιση των πραγμάτων ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη στην κατάσταση που είχε περιέλθει ο σύλλογος μετά την διετή λαίλαπα Papas.
Παρά το γεγονός πως ο Χρήστος Πανόπουλος παρέδωσε την ομάδα χωρίς ευρώ χρέος, σε αυτούς τους 24 μήνες δημιουργήθηκαν περί τα 3 εκ. ευρώ. Οφειλές προς τρίτους, εργαζομένους, ποδοσφαιριστές αλλά και προς το δημόσιο.
Τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ που είχαν μεταβιβαστεί στον Papas από τον Πανόπουλο, όπως το γήπεδο των Πηγαδίων «Xanthi FC Arena», του προπονητικού κέντρου αλλά και των γραφείων της ΠΑΕ είναι δεσμευμένα τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, από την Αρχή Ξεπλύματος, με τον Ερασιτέχνη σε πρώτη φάση να μην έχει την παραμικρή δυνατότητα να «εισπράξει» ακόμα και αν κινήσει διαδικασίες πτώχευσής της.
«Στόχος μας είναι όταν η ομάδα θα κερδίσει την άνοδό της στην Σούπερ Λιγκ 2, εχόντων καλώς των πραγμάτων σε τρία χρόνια, και θα αναγκαστεί να γίνει ΠΑΕ, να είναι καθαρή και να μην κουβαλά το 50% αυτού το χρέους. Ο ερασιτέχνης όταν μπορέσει, έχει το έννομο συμφέρον να τρέξει την εκκαθάριση της ΠΑΕ ώστε να αποκτήσει δικαιώματα και εν συνεχεία να προχωρήσει σε δημοπρασία των εγκαταστάσεων μέσω πλειστηριασμού. Το όραμα μας είναι μια οργανωμένη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή ομάδα που θα καταστεί ένα ελκυστικό προϊόν για έναν επιχειρηματία που θα θελήσει να επενδύσει μέσω αυτής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εχοντας μαζί της τον κόσμο της, σύγχρονες εγκαταστάσεις και ακαδημίες» αναφέρει ο κ. Γιαλάογλου.
Το θέμα του χρέους εκτιμάται πως δεν θα απασχολήσει στο μέλλον τον σύλλογο, ούτε θα αποτελέσει τροχοπέδη για την προσέλκυση επιχειρηματιών. Το αντίθετο μάλιστα αφού τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ , ένα ιδιόκτητο γήπεδο και δυο βοηθητικά που προς το παρόν είναι δεσμευμένα, αποτελούν την καλύτερη επένδυση για όποιον θελήσει να ασχοληθεί. Επίσης μια έκταση 70 στρεμμάτων πέριξ του γηπέδου με καταστήματα αλλά και περιβάλλοντες χώρους, θεωρούνται «φιλέτα» και κατά καιρούς εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές.
Με μπροστάρηδες τις παλιές δόξες
Η συστράτευση στη νέα πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες στην Ξάνθη και έσπευσαν να την στηρίξουν εμπράκτως παλιές δόξες της ομάδας.
Ο πρώην αρχηγός της εθνικής και του Ολυμπιακού, Βασίλης Τοροσίδης ήταν ο πρώτος που έγινε μέλος του ΑΟΞ, της ομάδας που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά και ακολούθησαν ο επί σειρά ετών αρχηγός και ρέκορντμαν συμμετοχών Νίκος Κεχαγιάς, αλλά και ο νέος τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού Γιάννης Παπαδημητρίου που επί 14 χρόνια αδιαλείπτως φόρεσε την φανέλα της ομάδας και την υπηρέτησε και από άλλα πόστα. Τη στήριξή του εξέφρασε δημόσια και ο Χρήστος Πανόπουλος με δήλωσή του, προτρέποντας όλους τους Ξανθιώτες, να στηρίξουν τη προσπάθεια καθώς όπως είπε, «αυτή η πόλη πάντα όλα αυτά τα χρόνια ήταν στο προσκήνιο καθημερινά, λόγω του αθλητισμού και στη συγκεκριμένη περίπτωση του ποδοσφαίρου».
Καθημερινά προσέρχονται δεκάδες Ξανθιώτες και γίνονται μέλη, με το κόστος εγγραφής να ανέρχεται στα 20 ευρώ και στα 50 ευρώ η ετήσια συνδρομή, που εξασφαλίζει στο μέλος δικαίωμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες και ετήσια κάρτα διαρκείας για ελεύθερη είσοδο στα παιχνίδια της ομάδας. Γ.Σ.
Παράλληλα στις σκέψεις είναι παιδιά μέχρι 16 ετών να εισέρχονται δωρεάν στο γήπεδο στα πλαίσια του «όλη η πόλη κόκκινη» .
«Θέλουμε στο μέτρο του εφικτού να δημιουργήσουμε μια ομάδα λαϊκής βάσης, με όλες τις διαφανείς διαδικασίες» αναφέρει ο Αλέξανδρος Γιαλάογλου που θέτει ως μια από τις προτεραιότητες το επικοινωνιακό κομμάτι.
«Δημιουργήσαμε άμεσα γραφείο Τύπου και επικοινωνίας, τμήμα marketing θα λάβουμε μέρος σε φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δράσεις και θα ξεκινήσουμε άμεσα λειτουργία μπουτίκ ώστε οι Ξανθιώτες να ξαναφορέσουν τα χρώματα της ομάδας».
Το σίγουρο είναι πως την σεζόν 2023-2024 που θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες, όλοι οι υγιείς ποδοσφαιρόφιλοι θα ρίχνουν μια ματιά στα τοπικά της Ξάνθης για να βλέπουν πώς τα πάει ο ΑΟΞ. Όσο για τους Ξανθιώτες, θα μετρούν αντίστροφα μέχρι να δουν και πάλι την ομάδα τους στα «μεγάλα σαλόνια».
Θα χρειαστεί υπομονή αλλά επιλέχθηκε ο σεβασμός στην ιστορία του συλλόγου και από μόνο του αυτό αρκεί. Είναι το μεγαλύτερο και πιο μακροπρόθεσμο κέρδος.