Λίγες είναι τέτοιες ιστορίες – τέσσερις οι πιο μεγάλοι πελαργοί στην Ελλάδα

Πριν από ένα μήνα έγινε γνωστή στα ΜΜΕ μια πελαργίνα από την περιοχή της Ξάνθης, για την οποία είχε γράψει η Εύα Στετς.

Όπως σημειώνει η
Συντονίστρια των Δακτυλιώσεων των Λευκών Πελαργών
Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕKΔΠ), ο συγκεκριμένος πελαργός ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία πελαργός με δακτυλίδι στην Ελλάδα.

“Στις επανευρέσεις των «βετεράνων» προστεθήκαν όμως άλλοι τρεις πελαργοί. Όλοι φωλιάζουν στην περιοχή της Ξάνθης (καθένας σε άλλο οικισμό), όλοι έχουν δακτυλιώθει από εμενα και όλους τους αναγνώρισε η Σάσα Μιχαηλιδου και ο Σπυρος Τσολακιδης . Μέγα μπράβο σας και συγχαρητήρια για τις πραγματικά καταπληκτικές και σπάνιες παρατηρήσεις!

Ο πρώτος πελαργός, έχει καταγωγή από το Μυρωδάτο Ξανθής και εκκολάφτηκε το 2012! Κυριολεκτικά από τους πρώτους, γιατί το 2012 (μετά τις Φερές και τον Πόρο) και με την βοήθεια του προσωπικού του τότε ΦΔ Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, ξεκίνησα την δακτυλίωση στην Ξάνθη. Από όλες επανευρέσεις που έχουμε μέχρι τώρα – αναμφίβολα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία πελαργός με δακτυλίδι που υπάρχει στην Ελλάδα. Έχει τρεις επανευρέσεις (ίσως ήθελε περισσότερο χρόνο να ωριμάσει ή να ήταν πριν σε άλλο μέρος). Στην ίδια φωλιά το 2020, το 2021 και το 2023 (πιθανά και το 2022 αλλά δεν ήταν εφικτό να διαβαστεί το δακτυλίδι). Όλες τις χρονιές έγινε γονέας. Ελπίζουμε και φέτος να είναι τυχερός.

Ο άλλος, ένα χρόνο μικρότερος, με μητρική φώλια στα Μάγγανα Ξάνθης, με πρώτη επανεύρεση από τον Helmut Eggers, το 2015 στο Ισραήλ (εποχή μετανάστευσης). Από το 2017 σε φωλιά. Τις πρώτες τρεις φορές (2017, 2018, 2019) στην ίδια φωλιά, το 2020 «εξαφανίστηκε». Το 2022 πήγε σε άλλη φωλιά και σε άλλο χωριό (εκεί είναι και τώρα). Τρεις φορές γονέας, εύχομαι και φέτος.

Ο τελευταίος των βετεράνων, από εκκόλαψη του 2013, είναι πιο σταθερός. Με καταγωγή το Ερατεινό της Καβάλας προτίμησε την περιοχή της Ξανθής. Για έβδομη (!) φορά φέτος στην ίδια φωλιά, κάθε χρόνο από το 2017 (δεν ξέρουμε αν με το ίδιο ταίρι). Έγινε γονέας ήδη πέντε φορές και μακάρι και φέτος να τα πάει καλά.