Όπως σημειώνει το ΚΚΕ Ξάνθης, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Ξάνθης του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής 14 Μάη στην πλατεία Ελευθερίας.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Κώστας Βογιατζής, μέλος της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η Χριστίνα Γιαννακούλα, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Ξάνθης της ΚΝΕ και οι υποψήφιοι βουλευτές Ξάνθης Βαγγέλης Βακιρτζής (Μπακέρο), Μπιργκιούλ Μαξούμ, Μαχαιρίδου Βούλα, Ρόιδου Γιώτα και Μπάμπης Φωτιάδης.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ
Αναλυτικά οι ομιλίες:

Ο Ζ. Λυμπερίδης στάθηκε μεταξύ άλλων στο κοινό πρόγραμμα που μοιράζονται τα αστικά κόμματα στα βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας την επομένη των εκλογών και σημείωσε πως η αντιλαϊκή ατζέντα, που υπαγορεύεται από τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, δεν συναντά αδιέξοδα στις κυβερνητικές εναλλαγές. Σημείωσε πως «και ο λαός της Ξάνθης, της Θράκης αλλά και όλης της χώρας θα έχει την ευκαιρία να δώσει ηχηρή απάντηση σε όσα ακόμα τον ταλαιπωρούν και τον βασανίζουν», καθώς «η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι το “χαστούκι” που μπορεί να τους δώσει ο λαός, η νεολαία. Θα δώσει τη σκυτάλη στους ακόμα πιο μεγάλους αγώνες που πρέπει να ακολουθήσουν, για να τους δυσκολέψουμε, να τους στριμώξουμε, να πετύχουμε νίκες. Να ανοίξουμε τον δρόμο για το αύριο που θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε, σε μια διαφορετική, δίκαιη κοινωνία, με μια άλλη, εργατική λαϊκή εξουσία. Ναι, στις 21 Μαΐου, ο λαός μας μπορεί να κάνει την έκπληξη φέρνοντας το ΚΚΕ πολύ πιο ψηλά!».

Ο Ζ. Λυμπερίδης κάλεσε το λαό της περιοχής να αναρωτηθεί «ποιος είναι λοιπόν με τους εργάτες;» σημειώνοντας: «Ποιος είναι τελικά στο πλάι των εργατών και δω στην Ξάνθη που δουλεύουν στα μεγάλα εργοστάσια που μπορεί, όπως λένε πολλοί, να “άνοιξαν οι δουλειές τους”, να έκαναν ακόμα και προσλήψεις, όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων παρέμειναν “κλειστά”, αφού αυτό προβλέπουν και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που ψήφισαν οι προηγούμενοι, διατήρησαν και ενίσχυσαν οι επόμενοι, όπως συνήθως συμβαίνει με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μειώσουν τους μισθούς και τα μεροκάματα, άλλα κοινωνικά δικαιώματα, επέβαλαν τον μεσαίωνα στους τόπους δουλειάς, έβαλαν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση; Ή με τους εργάτες είναι το ΚΚΕ που δίνει τη μάχη σε κάθε τόπο δουλειάς για μη χαθεί ούτε ένα μεροκάματο, για να μη γίνει ούτε μία απόλυση, για να σηκώσει κεφάλι ο εργαζόμενος, να βρίσκει δουλειά με δικαιώματα ο άνεργος;

Ναι, αυτή τη μάχη δίνουμε παντού! Και είναι μια μάχη που μπορεί και να βάζει εμπόδια στα χειρότερα και να έχει και ορισμένες κατακτήσεις. Είμαστε περήφανοι που οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και εδώ στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης βρέθηκαν μπροστά σε κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής. Μαζί με τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια και στα Λιπάσματα, στους χώρους δουλειάς της Ξάνθης για μέτρα ασφάλειας και υγείας για να μη θρηνήσουν άλλες εργατικές οικογένειες τα παιδιά τους, ενάντια στην προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή NATURA κοντά στον καταρράκτη Λειβαδίτη στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης κ.α. (…) Οι εργαζόμενοι και εδώ στην Ξάνθη έχουν την πείρα και μπορούν να δουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος είναι απέναντί τους, εχθρός της ζωής και των δικαιωμάτων τους. 

Γι’ αυτό ακριβώς, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα, που στόχο έχουν να διαιρούν τους εργαζόμενους, να τους δηλητηριάζουν με το φαρμάκι της έχθρας. Ιδιαίτερα στην ταραγμένη περιοχή μας οι μειονότητες, μπορούν και πρέπει να αποτελούν μόνο γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, στους λαούς όλων των γειτονικών χωρών. Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους όσοι στο όνομα της φιλίας και της αλληλεγγύης, εμπλέκουν το λαό μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Να γυρίσουν την πλάτη στα άλλα αστικά και εθνικιστικά κόμματα, τα οποία προσπαθούν, υπαρκτά ζητήματα της μειονότητας, όπως αυτά που αφορούν στην εκλογή μουφτή, στην εκπαίδευση, στα βακούφια και άλλα, να τα εντάξουν στις ενδοαστικές – ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους όσοι συνειδητά προσπαθούν να αποκόψουν τους εργάτες, τους άνεργους από το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, τα ταξικά συνδικάτα, τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις και την αλληλεγγύη, που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από θρησκεία, εθνικότητα, γλώσσα, καταγωγή. Όλοι οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, επιστήμονες, τα παιδιά τους και οι γυναίκες τους, όλοι μα όλοι, βράζουν στο ίδιο καζάνι. Αυτό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ψάξει κανείς αλλού για να βρει την απάντηση γιατί ικανοί εργάτες, τεχνίτες της περιοχής, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν δουλειά εδώ στον τόπο τους, σήμερα ξενιτεύονται μαζικά, είτε μέσα στην ίδια τους τη χώρα είτε στο εξωτερικό. Κι αυτό το μεγάλο πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης, που βιώνει και η περιοχή της Ξάνθης και όλη η Θράκη, δεν λύνεται ούτε με τα μεγάλα οράματα της ΝΔ, ούτε με τα μεγάλα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρετούν με παρόμοιο τρόπο τα καπιταλιστικά κέρδη των λίγων. Μη σας ξεγελούν! Τα μεγαλεπήβολα οράματα και τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους δεν έχουν σχέση με εσάς, με τις αγωνίες και τα όνειρα των παιδιών σας. Ίσα – ίσα αυτά τα οράματα της αστικής τάξης, των εκμεταλλευτών του λαού) υπονομεύουν τα δίκαια και ρεαλιστικά όνειρα των εργαζομένων και των παιδιών τους».

Το άνοιγμα στη συγκέντρωση έκανε με χαιρετισμό η Χριστίνα Γιαννακούλα, μέλος του ΤΣ Ξάνθης της ΚΝΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης, η οποία ανέφερε πως και στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης οι φοιτήτριες και φοιτητές στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές έδωσαν ένα μεγάλο μήνυμα αισιοδοξίας αναδεικνύοντας ακόμη μια χρονιά την Πανσπουδαστική σε πρώτη δύναμη. «Έτσι και στις 21 Μαΐου, η νεολαία μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, να τιμωρήσουμε όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, να ψηλώσουμε το ΚΚΕ που είναι δύναμη αλήθειας, συνέπειας, μάχης, ανατροπής της πολιτικής που στερεί στη νέα γενιά τα όνειρα και το μέλλον. Κάντε το λοιπόν όπως οι φοιτητές. Στις 21 Μάη δυνατό ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός!» σημείωσε.

Ο Βαγγέλης Βακιρτζής, (Μπακέρο), σημείωσε πως «στις 21 Μάη κάθε αυτοαπασχολούμενος που παρά την καθημερινή πολύωρη εργασία του βλέπει ότι αδυνατεί να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις, τις ανάγκες της οικογένειάς του έχει μια επιλογή. Να δείξει εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, να στηρίξει το ψηφοδέλτιό του ΚΚΕ. Να δώσει αποφασιστική απάντηση στην φοροληστεία, την ακρίβεια στην Ενέργεια και στις πρώτες ύλες, τις αντιλαϊκές πολιτικές που τον αναγκάζουν να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την Υγεία και την Παιδεία. Αυτά και οι τσακισμένοι μισθοί των εργαζομένων είναι που εξανεμίζουν το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων. Και οι λαγοί των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των σούπερ που, με την εκκωφαντική σιωπή των εκπροσώπων ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ακροδεξιάς στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, θέλουν στο όνομα της “τόνωσης” της αγοράς να μας γεμίσουν Μαύρες Νύχτες και δουλειά μέχρι και την Κυριακή της Απόκριας να βρουν αποστομωτική απάντηση με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ(…). Στις 21 Μάη Μόνοι τους και όλοι μας. Τώρα, Δυνατό ΚΚΕ!».

«Στις 21 Μάη οι γυναίκες της μειονότητας κάνουμε κριτήριο ψήφου τη ζωή μας» τόνισε η Μπιργκιούλ Μαξούμ, στο χαιρετισμό της και πρόσθεσε: «Μαυρίζουμε όλα τα κόμματα που με την πολιτική τους  στέλνουν στις βαριές ανθυγιεινές δουλειές στο εξωτερικό τους άντρες μας. Που χωρίζουν τους γονείς από τα παιδιά τους και μας έχουν με την αγωνία μήπως μάθουμε πως είχε κάποιο ατύχημα ο άντρας μας, όπως δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, αρκετοί εργαζόμενοι από τα χωριά μας που δεν γυρίσανε πίσω από τη δουλειά. Στις 21 Μάη ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί είναι το Κόμμα που όλοι στα χωριά μας ξέρουν πως είναι δίπλα στον εργάτη στον αγώνα για καλύτερο μεροκάματο, πως αν έχει μεγαλύτερη δύναμη, με πιο πολύ κουράγιο θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, τη μόρφωση, των ζωή. Αυτό το ξέρουν καλά όσοι γνωρίσανε τους κομμουνιστές στα συνδικάτα των οικοδόμων, των ναυτεργατών, των μεταλλείων σε όλη τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Η Παρασκευή Μαχαιρίδου, κάλεσε τους παλλινοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις 21 Μάη σημειώνοντας πως «ΝΔ –ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για τα οξυμένα προβλήματά τους, όπως για παράδειγμα αυτό των στεγαστικών δανείων, που έχουν οδηγήσει σε ασφυξία χιλιάδες τέτοιες οικογένειες και στην Ξάνθη. Δεν είναι παρά μία εξαπάτηση για την υφαρπαγή ψήφων. Αν πράγματι είχαν την βούληση να δώσουν ανάσες ανακούφισης, τότε δεν θα απέρριπταν λίγο καιρό πριν, τον περασμένο Δεκέμβριο, την τροπολογία που κατάθεσε το ΚΚΕ για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων!

Και στην περίπτωση αυτή, απέδειξαν αυτά τα κόμματα, πως είναι αποφασισμένα να κάνουν το παν για να χαρίσουν σε funds και τράπεζες την πρώτη κατοικία χιλιάδων εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών. Καμιά εμπιστοσύνη στους διάφορους ακροδεξιούς που πίνουν νερό στο όνομα των καπιταλιστών και του συστήματός τους. (…)Δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν, στις 21 Μάη, για περισσότερους βουλευτές που θα μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για την αποτροπή των κατασχέσεων, για να μην περάσει κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!».

«Στις 21 Μάη οι εργαζόμενοι στα εργασιακά γκέτο της Ξάνθης με την ψήφο τους θα δώσουν το μήνυμα της αντεπίθεσης για τη διεκδίκηση των αναγκών τους», τόνισε μεταξύ άλλων η Παναγιώτα Ρόιδου και πρόσθεσε πως «γνωρίζουν καλά ποιο Κόμμα είναι δίπλα τους, στον αγώνα απέναντι στα αντεργατικά μέτρα που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και οι συνοδοιπόροι τους». Αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σε μια σειρά χώρους εργασίας της περιοχής, όπου εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων και το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, και σημείωσε: «Με ισχυρό ΚΚΕ θα πολλαπλασιαστούν οι εστίες της αντίστασης που θα χρειαστούμε μετά τις εκλογές. Στις 21 Μάη, ισχυρό ΚΚΕ!».

Ο Χαράλαμπος Φωτιάδης επεσήμανε πως τη βδομάδα που απομένει, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, «δίνουμε τη μάχη για να φτάσει παντού το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, για να δυναμώσει όσο γίνεται περισσότερο στην κάλπη της 21ης Μάη. (…)Το ΚΚΕ που αντιπαλεύει τη μετατροπή της περιοχής μας σε μια αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση. Που τα μέλη του βάζουν τα κορμιά τους μπροστά στα αμερικάνικα βαγόνια του θανάτου στην Αλεξανδρούπολη που από το 2017 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετατράπηκε σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ – Ρωσίας/Κίνας. Που αναδεικνύουν ότι η παρουσία των Αμερικάνων σε Πετροχώρι και Αλεξανδρούπολη μόνο ανασφάλεια δημιουργεί, μετατρέποντας την περιοχή μας σε στόχο αντιποίνων. Δίπλα στο ΚΚΕ που όταν όλοι τους χειροκροτούσαν στη Βουλή το τάγμα Αζόφ και τον αρχηγό των Αζόφ Ζελένσκι, ήταν στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, όπως πάντα, σώζοντας την τιμή του ελληνικού λαού. Στις 21 του Μάη να χτυπήσει δυνατά η καρδιά όλων μας, με το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται!».