Βρισκόμαστε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κάλπη της 21ης Μάη και, υποτίθεται, ότι η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων που προορίζονται να αποτελέσουν -χωριστά ή σε συνεργασία- την επόμενη κυβερνητική λύση (άμεσα ή με δεύτερες εκλογές), έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η αντιπαράθεση μόνο ουσιαστική δεν είναι, αφήνει έξω βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία και παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα, για να δώσει ψεύτικες υποσχέσεις και… κοστολογημένες «λύσεις» (πόσο κοστολογείται άραγε η ζωή των 57 νεκρών στα Τέμπη ή των 35 χιλιάδων της πανδημίας;)

Το ζητούμενο για τα κέντρα του συστήματος, μέσα και (κυρίως) έξω από την Ελλάδα, δηλαδή το «επίδικο» των εκλογών για τους «από πάνω», είναι να βρεθεί εκείνη η «σταθερή» κυβερνητική λύση, που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των μεγάλων αφεντικών (ΗΠΑ και ΕΕ), θα συνεχίσει απρόσκοπτα και με μεγαλύτερη ένταση το δρόμο της αφαίρεσης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και θα κρατά το λαό στο περιθώριο.

Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση πρέπει να αναζητήσουμε το «επίδικο» των εκλογών για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, δηλαδή, για τους «από κάτω».

Αλλά για να προσδιορίσουμε αυτό το «επίδικο» πρέπει να κάνουμε μια πολύ μικρή, έστω, αναφορά στην πραγματικότητα που ζούμε. Θα περιοριστούμε σε δύο μόνο μεγάλα ζητήματα:

Α. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σαν αποτέλεσμα του αιματηρού ανταγωνισμού των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, απειλεί όλη την ανθρωπότητα με καταστροφή. ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ επιλέγοντας «τη σωστή πλευρά της ιστορίας», εμπλέκουν τη χώρα σ’ αυτόν τον πόλεμο, την μετατρέπουν σε πλατφόρμα πολεμικής εξόρμησης των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών, την καθιστούν «στόχο πολέμου» και χρεώνουν με τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες τις μελλοντικές γενιές.

Β. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, αποτέλεσμα των αδιεξόδων αυτού του σάπιου συστήματος που ζούμε και συνέπεια των ανταγωνισμών και του πολέμου, γίνεται όλο πιο βαθιά και μόνιμη. Και φυσικά οι «από πάνω» φορτώνουν τα βάρη αυτής της κρίσης στις πλάτες των λαών, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη φτώχια και την εξαθλίωση. Στη χώρα μας αυτή κρίση περνάει με τους όρους τις εξάρτησης, με το διευθυντήριο της ΕΕ να απαιτεί (κι ας έχουμε «βγει» από τα μνημόνια) σκληρή λιτότητα, αύξηση φόρων, περιορισμό μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, αλλά και απαλλοτρίωση κάθε δικαιώματος σε δωρεάν περίθαλψη και εκπαίδευση. Πανάκριβη ενέργεια και άπιαστες τιμές των βασικών ειδών λαϊκής κατανάλωσης από τη μια, αύξηση κερδών έως και 300% μέσα στο 2022 των μεγάλων επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που ασχολούνται με την ενέργεια, από την άλλη. Και την ίδια στιγμή μαύρες συνθήκες εργασίας, αλλά και απαγορεύσεις που στερούν τη δυνατότητα πάλης και διεκδίκησης μιας ανθρώπινης ζωής.

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ορκίζονται στο δόγμα «ανήκουμε στη Δύση», στην εκχώρηση της χώρας και του λαού στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχουν δώσει και θα συνεχίσουν να δίνουν διαπιστευτήρια στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Κι αν για προεκλογικές σκοπιμότητες τάζουν και κάτι παραπάνω, βγαίνει ο κεντρικός τραπεζίτης Στουρνάρας (με τον οποίον άλλωστε ο Τσίπρας είχε μακρά συνάντηση πριν από τις εκλογές), και υπενθυμίζει ότι «η οικονομία δεν αντέχει τέτοιες παροχές»!!

Πίσω από την κάλπη λοιπόν αναδύεται με τα πιο μελανά χρώματα η ζοφερή για το λαό πραγματικότητα και η ίδια αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική, την οποία καλείται να υπηρετήσει όποια κυβέρνηση κι αν αναδειχθεί από τις εκλογές, σαν εντολοδόχος των ξένων και ντόπιων κέντρων εξουσίας.

Το «επίδικο» λοιπόν για το λαό σ’ αυτές τις εκλογές είναι να μην αποδεχτεί τις εκλογικές και κοινοβουλευτικές αυταπάτες, να αρνηθεί το σκοτεινό μέλλον που του ετοιμάζουν -σκοτεινότερο από το παρόν που του προσφέρουν- και να ανοίξει το δρόμο του αγώνα.

Αυτό το «επίδικο» θέλει να υπηρετήσει και το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετέχοντας στις εκλογές της 21ης Μάη, βάζοντας σαν προμετωπίδα και κεντρικό του σύνθημα της συμμετοχής του, το: «ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ».

Ένα σύνθημα που έχει αποδειχθεί ότι είναι επίκαιρο και αναγκαίο και μάλιστα με τραγικούς όρους τα τελευταία χρόνια. Το βεβαιώνουν οι νεκροί και οι καταστροφές στο Μάτι, στην Εύβοια, τη Μάνδρα, τα Τέμπη… Το βεβαιώνουν οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί της πανδημίας και τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα. Το επιβεβαιώνει η σκληρή αβίωτη καθημερινότητα, αλλά και η ζοφερή προοπτική να γίνουν οι νέοι μας κρέας για τα κανόνια σε άδικους πολέμους.

Συμμετέχουμε λοιπόν στις εκλογές και ζητάμε την ψήφο και την στήριξη του λαού και της νεολαίας ως ενίσχυση των αγώνων που θα καλεστούμε να δώσουμε την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών. Ως ενίσχυση των πρωτοβουλιών μας στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Ως ενίσχυση της «Πρότασης Συντονισμού Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων», που θα ευνοήσει την αντίσταση, τη διεκδίκηση και την οργάνωση των εργαζομένων και της νεολαίας.

Ξάνθη 15-5-2023

Στέφανος Χατζησάββας

υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ(μ-λ) στην εκλογική περιφέρεια Ξάνθης